Alaska Hakkında Temel Bilgiler

ABD’nin 49. eyaleti Alaska, eski adıyla Rusya Amerikası, 1867 senesinde Rusya ile yapılan bir anlaşma sonucu satın alınmıştır. Özellikle petrol ve balıkçılık alanlarında etkin faaliyet gösteren eyalette tükenmek üzere olan altın rezervlerinin keşfi eyaletin hızlıca zenginleşmesinde etkili olmuştur. Doğa koşullarının zorlu olduğu Alaska’da devlet koruması altında pek çok milli park ve orman arazisi bulunmaktadır. Doğaya saygı duymak ve doğayı korumak Alaska halkı için toplumsal bir duyarlılık olmanın ötesinde toplumsal bir değerdir. Toprağa zarar vermek, çiçek koparmak, doğayı tahrip edici herhangi bir harekette bulunmak Alaskalılar tarafından ağır bir kınama ile karşılanır. Vahşi hayvan türlerinin fazlalığı, çetin iklim şartları, kendine has florası ülkeyi özellikle maceraseverler için ilginç kılmaktadır. Doğanın büyüleyici sakinliği ile iç içe geçen heyecan uyandırıcı tekinsizlik durumu her yıl pek çok turisti çekmektedir. Aynı zamanda Amerika kıtasında suç oranının en düşük olduğu ve en güvenilir yerlerden biri olan Alaska’yı her yıl 1.1 milyon civarında turist ziyaret etmektedir.

Yaygın dilin İngilizce olmasına rağmen yerli halkın taleplerini görmezden gelmeyen hükümet 18 Aralık 1971’de imzaladığı ‘Alaska Yerli Talepleri Çözümleme Yasası’ ile ABD tarihinin en büyük toprak talebini kapsayan yasayı yürürlüğe koymuştur. Alaska’da Aleut, Yupik, İnyupik Eskimoları; Atabaskve Eyak, Tligit, Hayda ve Çimşiyan Kızılderilileri olmak üzere beş ana kültür vardır. Bu halklar kendi dillerini hâlâ konuşmaktadır.

Alaska’nın Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri

Alaska’nın başkenti Juneau, en büyük kenti ise Anchorage’dır. Dört coğrafi bölgeye ayrılan Alaska’nın güneyinde Büyük Okyanus, dağ sistemi, ortasında ovalar ve yaylalar; kuzeyinde Brooks Dağları; kuzey ucunda ise kıyı ovası bulunur. Eyaletin diğer en önemli şehirleri ise Ketchican ve Skagway’dir.

Alaska Nerededir?

Alaska, Kanada’nın batısından başlayıp Bering ve Kuzey Buz Denizleri’ne doğru uzanan geniş bir yarımadayı kapsamaktadır. Yarımadanın güneybatısındaki Aleut Adaları ile güneydoğuda İngiliz Kolombiyası’na dek uzanan 800 kilometrelik kıyı şeridi de bu eyaletin sınırları içindedir.

Alaska’ya Nasıl Gidilir?

Uçak ile Alaska’ya gitmek en az 3 uçak değiştirmek anlamına gelmektedir. Yaklaşık 18 saatlik uçuş süresini kapsayan yolculuk için Alaskaair.com’dan yararlanabilirsiniz. Alaska gemi turları da her yıl çok sayıda turistin tercih ettiği popüler bir gezi çeşididir. Türkiye’den Seattle’a uçak ile gelip sonrasında feribot ile devam etmek de bir alternatif olabilir. Alaska Marine Highway System (AMHS) sitesinin online rezervasyon sayfasından Alaska gemi ve feribot seferlerinin fiyat ve saatlerini öğrenmeniz mümkün. Feribot Seattle’dan Alaska’nın Seattle’a en yakın şehri Ketchikan’a 37-39 saatte gider. Son bir tavsiye: Alaska’ya gidecekseniz, uçak biletinizi son anda değil aylar öncesinden almanız ekonomik açıdan çok daha faydalı olacaktır.

Alaska’ya Ne Zaman Gidilir?

Alaska’yı ziyaret etmek için en uygun dönem elbette hem iklimin daha sıcak hem de günlerin daha uzun olduğu yaz ayları. Haziran ve ağustos ortasıdönem turistik açıdan ülkenin en popüler olduğu dönem. Fakat mali açıdan biraz daha rahat olmak istiyorsanız, mayıs ve haziran ayı ortası dönem ile ağustos ortası ve eylül ortası da makul seçenekler arasında. Öte yandan Alaska’yı kış aylarında ziyaret etmenin pek çok avantajı var aslında. Zira Anchorage’ın güneyi ve Giedwood Bölgesi kayak sporları için oldukça ideal bölgeler. Üstelik Alaska’ya kışın gitmeye cesaretiniz varsa kuzey ışıklarını görme fırsatı da yakalayabilirsiniz, unutmayın.

Alaska Kültürü

Alaska’nın zorlu doğa şartları ve iklimi burada yaşayan insanların birbirlerine kenetlenmesine sebep olmuştur. Birbirine karşı daha duyarlı, nazik ve yardımsever insanların yaşadığı Alaska’da yürürken tanımadığınız bir insanın size selam verdiğini görürseniz hiç şaşırmayın. Alaska halkı için en önemli şey ise doğanın korunmasıdır. Devlet koruması altında pek çok orman ve ulusal parkın bulunduğu Alaska’da toprağa saygı duymak, her şeyin başında gelir. Olur da dolaşırken ilginç bir bitki görürseniz sakın koparmayın. Büyük bir kınama ile karşılaşmanıza sebep olacak bu hareket, Alaskalılar için pek çok bitki ve hayvan türünün devamlılığını tehdit etmek demek.

Suç oranının en düşük olduğu yerlerden biri olan Alaska, ABD’nin geri kalanıyla kıyaslandığında kadınlara yönelik şiddettin de en düşük olduğu bölgelerin başında gelir. Öte yandan Alaska için güzel olduğu kadar tehlikeli denebilir. Soğuk hava riskinin yanında karşınıza çıkması muhtemel vahşi hayvan türlerine de hazırlıklı olmanız gerekir. Zira Alaska, özellikle ayı ve musların çok yaygın olduğu bir coğrafyadır.

Alaska Mutfağı

Alaska mutfağı denince akla ilk gelen şey balık, özellikle de somondur. Fakat bundan bahsetmeden evvel Alaska’nın geleneksel mutfağına değinmek gerekir. Çünkü Alaska’da aklınıza gelmeyecek çeşitte ve lezzette böğürtlenler yetişir. Ahududuyu andıran fakat tat olarak çok daha farklı sarı ve turuncu renkte somon böğürtleni bunlardan ilki. Karga üzümü de dedikleri böğürtlen türü, en çok rastlayacağınız bir diğer türdür. Dolayısıyla böğürtlen reçeli ve jölesi Alaska kahvaltılarının vazgeçilmezidir.

Deniz mahsullerinin ağırlıkta olduğu Alaska mutfağının vazgeçilmezi somon balığıdır. Somon ve pisi balığı avının yaygın olduğu Alaska’da tütsülenmiş, körilenmiş, hint baharatlarıyla tatlandırılmış ya da kurutulmuş somon çeşitleri oldukça yaygındır. Bir diğer meşhur yiyecek ise kalabalık bir aileyi doyuracak büyüklükte olan Alaska Kral YengeciRen geyiği eti de Alaska mutfağının önemli yemekleri arasındadır. İlk olarak 1892’de Rusya’dan getirilen ren geyiği, Alaskalılar için yıllar içinde önemli bir besin kaynağına dönüşmüştür. Ren geyiği etini ağırlıklı olarak sosis biçiminde tüketilir.
 

Devamını Oku

 Alaska'dan Alınacak Hediyelik Eşyalar

Alaska’dan hediye alacaksanız size verilebilecek ilk tavsiye “yerel sanatçıları keşfedin” olacaktır. Çünkü Alaska’da pek çok sanatçının kendi galerisine erişim imkânınız var. Bu konuda oldukça zengin bir sektör yaratmış Alaska’dan dönerken Anchorage Müzesi yahut Alaska Native Heritage Center’ın hediyelik eşya dükkanlarından birine mutlaka uğrayın. Resim, baskı ve fildişinden yapılma heykeller en çok karşınıza çıkacak teknikler olacak.

El dokumasının da oldukça yaygın olduğu Alaska’da bir diğer hediye alternatifi de el yapımı bebekler, şapka, atkı, kazak gibi özgün tasarımlardır. Alaska yerel halkının gündelik hayatında çokça kullandığı mors balığı derisinden yapılmış eldivenler de en yaygın hediyelik eşyalar arasında bulunur.

Alaska’da mücevher sektörünün de oldukça geliştiğine değinmek gerekir. Bunun yanında Alaska’da ilginizi çekebilecek bir diğer hediye ise doğal sabunlar ve maskelerdir. Çeşitli baharatlar, doğal pigmentler ve yağlar kullanılarak yapılan doğal sabunların en meşhuru Denali Dream Soap’dur. Cooper Nehri’ndeki çamurlardan elde edilen bol mineralli cilt maskeleri ve sabunlar ise pürüzsüz ve yumuşak bir cilt vadeder.

Alaska’dan alabileceğiniz en ikonoik hediye ise Ulu ismini verdikleri bıçaklarıdır. Yüzyıllardır avcılıkta ve gündelik yaşamda kullandıkları bu bıçak türü kendine has tasarımıyla oldukça otantik bir hediye alternatifidir.

Son olarak Alaska’dan sevdiklerinize geleneksel şarap ve biralardan da alabilirsiniz. Ev yapımı bira ve şarapların yanında eve dönerken yanınızda getirebileceğiniz bir diğer Alaska lezzeti de huş ağacı meyvesinden yapılma reçel ve şuruplardır.

Alaska’nın Festivalleri

Alaska’nın en önemli iki festivalinden ilki Fur Rendezvous ya da Fur Rondy adıyla bilinen Anchorage’ın en büyük kış partisidir. 1935’ten bu yana her şubat ayında düzenlenen bu 10 günlük festival, kızak köpeği ve ren geyiği yarışlarının yanı sıra müzik etkinliklerine de ev sahipliği yapar.

Yazın habercisi Alaska Festivali ise Anchorage’ın kuzeyine 1 saat mesafelik Mat-Su Vadisi’nde düzenlenir. Ağustos sonu ile eylül başı arasında gerçekleştirilen festival kapsamında hem yerel içki ve yiyecekleri tatma imkânı bulabilirsiniz hem de geleneksel müzik ve dans etkinliklerine katılabilirsiniz.

Kodiak Crab Festival ismini verdikleri beş günlük sanat ve müzik etkinliği ise Alaska’nın anma gününe adanmıştır. 50 yıldır düzenlenen festival pek çok kültür sanat etkinliğine ev sahipliği yapar. Great Alaska Craft Beer & Homebrew Festivali adından da anlaşılacağı üzere yerel bira ve içki meraklıları için ideal. Ülkenin güneydoğusunda düzenlenen festivalde Alaska mutfağının eşsiz lezzetlerini ev yapımı içeceklerle bir arada deneyebiliyorsunuz.

Haziran ayının bir diğer festivali Three Baroons Renaissance Fuarı ise tarih ve sanatı bir araya getirir. 40’tan fazla çeşit yemeğin servis edildiği festivalde kendinizi tarihi bir oyunun içinde bulursunuz.

Alaska’nın en büyük müzik festivali Fairbank Midnight Sun Festival her yıl 19 Haziran’da düzenlenmektedir. 30 bin kişi kapasiteli bu büyük müzik festivalinde üç farklı sahne kurulur. Festivale yerel yemekler ve el yapımı sanat eserleri de eşlik eder.

5-7 Ağustos tarihleri ise eyalet, Ketchikan Blueberry Festival’e ev sahipliği yapar. Main Street’in sokakları Alaska’nın kendine has lezzeti böğürtlenlerle bezeniyor.

Eylül ayında El Dorado’da düzenlenen Lantern Festival kapsamında gökyüzüne dilek fenerlerinizi gönderebilirsiniz. İyi şans sembolü dilek fenerleri her sene eylül ayında düzenlenen festivalde geceyi aydınlatır.

Bir diğer yerel bira festivali Great Alaska Beer & Barley Wine Festivali kapsamında her ocak ayında 75 farklı bölgeden gelen 400 farklı bira çeşidi ve lokal müzisyenler bir araya gelir.

Son olarak Alaska’nın büyük film festivali Banft Mountain Film Festival’e de değinmek gerekir. Her yılın şubat ve mart ayında gerçekleştirilen festivalin programını extreme sporlar ve maceraya dayalı atletik aktiviteleri içeren filmler oluşturuyor.

Alaska’daki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

· MLK Jr’ın Doğum Günü (18 Ocak),

· Başkanlık Günü (15 Şubat),

· Seward Günü (28 Mart),

· Anma Günü (30 Mayıs),

· Bağımsızlık Günü (4 Temmuz),

· İşçi Bayramı (5 Eylül),

· Alaska Günü (18 Ekim),

· Kıdemliler Günü (11 Kasım),

· Şükran Günü (24 Kasım),

· Noel (25–26 Aralık)

Alaska’da İklim ve Hava Durumu

Alaska sanılanın aksine yılın her dönemi inanılmaz soğuk iklim şartlarının yaşandığı bir eyalet değil. Kış aylarında hava sıcaklığı -45 dereceye kadar düşse de yaz aylarında havanın açık olduğunu ve sıcaklığın ortalama 34 derece civarında seyrettiğini söylemek mümkün. Buna rağmen kuru ve soğuk bir iklime sahip olan Alaska’nın kuzeyinde Tundra, güneyinde ise Tayga iklimi görülür. İç kesimlerinde karasal iklim özelliklerinin baskın olduğu Alaska’nın güneydoğusu en sıcak ve nemli bölgesidir. Ülkenin güneyinde kalan popüler turistik kentlerinden Anchorage’da ise hava daha karlı olmasına rağmen daha açıktır.

Alaska’nın Ekonomisi

Alaska ekonomisinin önde gelen kaynakları petrol, turizm, balıkçılık, ormancılık, madencilik ve tarımdır. En büyük gelir kaynağı petrol rezervleri, Alaska eyalet bütçesinin yüzde 85’ini oluşturmaktadır. Bir başka önemli gelir kaynağı turizm olan ülkeyi yılda 1.1 milyon turist ziyaret etmektedir. Kıyı şeridi sularının balıkçılık açısından elverişli olduğu eyalet, doğal deniz ürünleri açısından da zengin kaynağa sahiptir. Her yıl yaklaşık 6 milyon pound ağırlığında balık avlayan Alaska, dünya somon üretiminde de ilk sırada yer almaktadır. Bunun da yanı sıra eyalet, 28 milyon hektarlık orman arazisiyle dünya piyasasının ilgi odağıdır denebilir.

Alaska'da Din ve İnanç

Alaska’nın yüzde 78’ini Hristiyanlar oluşturmaktadır. Protestanların ağırlıkta olduğu coğrafyada yüzde 8 oranında Ortodoks ve  yüzde 7 oranında Katolik yaşamaktadır. Ateist nüfusun (%7) çok yoğun olmadığı Alaska’da Budizm de mevcut inanışlar arasındadır. 

Alaska’da Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri

LOS ANGELES KONSOLOSLUĞU

Adres:

Turkish Consulate General, 4801 Wilshire Blvd., Suit 310, Los Angeles, CA 90010

Telefon:+323-937-0118 (5 hat)

Fax:+213-932-0061

E-mail: [email protected]

Kişisel Başvuru Saatleri:9:30-12:00;

Telefon ile Başvuru Saatleri:8:30-16:00

Görev Bölgesi: Alaska, Arizona, California, Colorado, Hawaii, Idaho, Montana, Nevada, Oregon, Utah, Washington, Wyoming, Pacific Islands

Alaska’da Konuşulan Diller

Resmi dili İngilizce'dır. Bunun yanı sıra Alaska’da Eskimo dilleri Eskimo-Aleut ve Na-Dene yüzde 5.2 oranında ve çok yaygın olmamakla birlikte İspanyolca (yüzde 2.9) da konuşulmaktadır. 

 Alaska'nın Kısa Tarihi

Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük yüz ölçümlü ve nüfus yoğunluğu en fazla olan eyaleti Alaska 30 Mart 1867 tarihinde ABD dışişleri bakanı William H. Seward’ın Rusya İmparatorluğu ile imzaladığı anlaşmayla 7,2 milyon dolara satın alınmıştır. Alaska’da küçük bir oranda da olsa hala konuşulmakta olan Na-Dede dili sebebiyle Kızılderililerinin 15-40 bin yıl önce Bering Kara Köprüsü’nü geçerek bu bölgeye geldiği tahmin edilmektedir.

Eskimo ve Aleutlar ise Alaska’ya 3 ila 8 bin yıl önce yerleştiği tahmin edilen Kuzey Kutbu halklarının torunları olarak görülür. Alaska kıtasını ziyaret eden ilk Avrupalılar ise 1784’te Kodiak Adası’nın Üç Azizler Koyu’na kürk taciri olarak yerleşen Ruslardır. Önemli altın kaynaklarının keşfi 1880’lerde Amerikalıların Alaska’ya yerleşmesine neden olmuştur. Petrol ve doğalgaz rezervlerinin de fark edilmesiyle daha da gelişen Kuzey Kutbu ülkesi bugün Amerika’nın en zengin eyaletlerinden biri.

Alaska Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 0oC
    • Şub 1oC
    • Mar 1oC
    • Nis 2oC
    • May 3oC
    • Haz 4oC
    • Tem 5oC
    • Agu 10oC
    • Eyl 7oC
    • Eki 6oC
    • Kas 3oC
    • Ara 1oC

Kısa Kısa

 
Nüfus: 738,432
Dili: İngilizce
Para Birimi: USD İklim: Okyanus İklimi Big Mac Index: 4.93