İskenderun Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İskenderun, ülkemizin en güney noktasında yer alan Hatay ilimizin 15 ilçesi içerisinde en popüler olanıdır. Toros Dağları’nın en güney kolunu oluşturan Nur Dağları eteğindeki konumu ile yıllar boyu hâkimiyet mücadelelerine sahne olmuş bir bölgedir. İskenderun batıdan Akdeniz’e, doğudan Kırıkhan’a, kuzeyden Belen’e ve güneyden Payas’a komşudur. İskenderun’un konumunu bu denli önemli yapan durum ise önemli bir liman kenti oluşudur. İlçenin batısından denize doğru uzanmış burun bölgeyi şiddetli lodos rüzgârından korusa da bölgede zaman zaman farklı nitelikli, çok kuvvetli rüzgârlar esmektedir. İskenderun’da tipik bir Akdeniz iklimi hüküm sürmektedir. Kışlar soğuk ve yağışlı, yazlar ise sıcak ve kuraktır.


Tanıtım Videosu:
 

Devamını Oku

İskenderun ile İlgili

İskenderun’a Nasıl Gidilir?

wing-221526_960_720.jpg

İskenderun’a hava yolu ya da kara yolu ile ulaşılabilmektedir. İskenderun İstanbul’dan yaklaşık olarak 1.090 kilometre mesafe uzaklıkta yer almakla birlikte hususi araç ile bu yolun 11 – 12saat kadar sürmesi beklenir. Hava yolu kullanmak isteyen ziyaretçilerin ise yolculuğu tahminen 1,5 saat sürecektir. İzmir’den seyahat planı yapan ziyaretçiler için ise hususi araç ile yapılacak yolculuk yaklaşık olarak 1.050 kilometre olup tahminen de 12 – 13 saat sürecektir. Hava yolu ile bu süre yaklaşık olarak 1,5 saat civarında olacaktır. Ankara’dan İskenderun’a kara yolu ile ulaşmak için yaklaşık olarak 650 kilometre yol kat etmek gerekir ki bu yol da tahminen 7 – 8 saat alır. Hava yolu kullanacak ziyaretçilerin ise Ankara’dan yaklaşık olarak 1 saatte İskenderun’a ulaşacağı öngörülmektedir. Otobüsle gelecek ziyaretçiler ise hususi araç ile harcanacak zamana 1-2 saat daha ekledikleri takdirde şehirlerarası otobüs ile ulaşım sürelerini kabaca hesaplamış olacaklardır. Bölgeye en yakın aktif havalimanının ilçenin 30 kilometre uzağında yer alan Hatay Havalimanı olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

İskenderun’a Ne Zaman Gidilir?

hb_b_12155240_l-b.jpg

İskenderun’u ziyaret etmeye hazırlanıyorsanız ve ne zaman gideceğinize karar veremiyorsanız rehberimizin bu bölümü size yardımcı olacaktır. Ziyaret döneminizi belirlemek için iki ana unsuru göz önünde bulundurmakta fayda olacaktır. Birincisi iklim ve sıcaklık ile ilgili özelliklerdir. Böylelikle, birçok hizmet tesisinin aktif faaliyet gösterdiği zaman yakalanabilir ve seyahat/gezi konforu en üst noktalarda tutulabilir. İkincisi unsur ise seyahat planı yapılan bölgede gerçekleşen festival, şenlik, organizasyon gibi etkinliklerdir. Seyahat ve etkinlikleri aynı zamanlara denk getirerek tatil ve eğlencenin bir arada yaşanmasına olanak yaratılabilir.

Bu açıdan bakılırsa iklimsel olarak İskenderun seyahatinin bahar ve yaz aylarına denk gelmesi avantaj olarak görülebilir. Fakat burada göz önüne alınması gereken konu hava sıcaklıklarının temmuz ve ağustos ayında en yüksek noktalara ulaşmasıdır. Bu konu dikkate alınarak ve İskenderun’da denize girerek serinleme imkânının varlığı göz önünde bulundurularak bir planlama yapılabilir. Şehrin en önemli etkinliklerinden birisi Uluslararası İskenderun Turizm ve Kültür Festivali’dir. Temmuz ayının başlarında gerçekleştirilen festival yaklaşık olarak 5 gün sürmektedir. Festival kapsamında spor organizasyonları, sergiler, çeşitli gösteriler ve konserler düzenlenmektedir.

Hatay’ın başka bir ilçesi olan Dörtyol’da düzenlenen bir festival de ilgi çekici olabilir. Ülkemizin kuruluşu ve Milli Mücadele bilincini başlatan, Mehmet Çavuş tarafından düşmana ilk kurşunun sıkıldığı tarihte düzenlenen İlk Kurşun Kültür Sanat ve Turunçgil Festivali de ziyaret edilebilir organizasyonlardan birisidir. 19 Aralık 1918 yılında Dörtyol’da Mehmet Çavuş tarafından sıkılan ilk kurşunla başlayan direnişin anısına yapılan organizasyonların 2017 yılında dördüncüsü gerçekleşti. Dans gösterileri, gösteri ve dinletiler ve konserlerin gerçekleştiği festival 19 Aralık tarihinde Mehmet Çavuş’un kabrini ziyaret ederek başlıyor.

İskenderun’da Nerede Kalınır?

spa_038f0.jpg

İskenderun, bir sahil yerleşkesi olmasından kaynaklı benzer yapıdaki diğer ilçelere oranla daha çok konaklama alternatifi barındırıyor. Sahil ilçesi olmasının yanı sıra limanı ve gelişmiş sanayisi de bu durumu destekliyor. Hal böyle iken farklı zevklere ve bütçelere uygun konaklama seçeneği de kaçınılmaz oluyor. Peki, İskenderun’da nasıl bir yerde konaklanmalı? Öncelikli olarak bu sorunun cevabı ne için orada bulunduğumuza göre değişiyor. Eğer deniz turizmi için bölgeye gidiyorsanız başka, iş için gidiyorsanız başka ve gezip görmek istiyorsanız başka yerlerdeki alternatifleri değerlendirmenizi önerebiliriz.

Örneğin, deniz turizmine katkı sağlayacak bir seyahat için konaklama planınızı Arsuz bölgesine yoğunlaştırabilirsiniz. Bölgede denize girebilir, İskenderun ve yakın çevresini gezebilirsiniz. Örneğin, denize sıfır konumu ile 1960’lardan beri hizmet veren Arsuz Otel tercih edilebilir. Denize sıfır olmasa da çok yakınında bulunan Arsuz Gümüş Otel, yine denize oldukça yakın bir noktada yer alan Club Casmin Hotel de bölgede tercih edilebilecek otellerdendir. Casmin ve Gümüşotellerinde bulunan kaydıraklı havuzlar ile de tatilinize eğlence katma fikri akıllara gelebilir. Yine bu bölgede olup otelde değil de doğa aile iç içe bir konaklama yapmak isteyen ziyaretçiler için de Orient Camping alternatiflerden birisidir. Palmiye, okaliptüs ve muz ağaçları arasında denizden 400 metre uzakta yer almaktadır. Tesiste karavan ve bungalov kiralayabilir, çadırınızı bunun için ayrılmış alanlara kurabilirsiniz. Tesiste çadır bulunmadığının altını çizmekte fayda var. Ayrıca tesiste bir adet havuz da bulunmaktadır. Burayı ziyaret etmeyi planlarsanız öncesinde bir rezervasyon yaptırmak kötü sürprizlere karşı bir önlem olabilir. İskenderun’da özel işletmeler dışında kamp kuracağınız her yer için bölge güvenlik kuvvetlerine bilgi vermekte ve onların onayını almakta çok büyük fayda olduğunu unutmamakta fayda var.

Şehir merkezinde yer alan otellere bakıldığında ise burada da zincir oteller ya da butik otellerin tercihi noktasında karar vermek gerekebilir. Özellikle hizmet kalitesi anlamında risk almak istemeyen ziyaretçiler zincir otellere yönelebilir. İskenderun’da da Anemon Otel, Ramada Otel gibi alternatifler bulunmaktadır. Anemon İskenderun Otel, ilçenin ilk ve tek beş yıldızlıoteli olma özelliğini korumaktadır. Ramada İskenderun Harbour ise limana yakın konumuyla dikkat çekmektedir. Bunların dışında antik tasarım konseptiyle yerel bir otel olan The Anılife Hotels de bir başka alternatiftir. Şehir yaşamının içerisinde, yöresel izler taşıyan ve etnik unsurlar barındıran yerler de konaklama adına tercih sebebi olabiliyor. Bu açıdan bakıldığında La Perla Boutique Hotel 1800’lü yılların sonlarında inşa edilmiş olup, günümüzde otel olarak hizmet veren eşsiz bir örnek. Restoranları konusunda oldukça iddialı olan işletme aynı zamanda bölgenin ilk şarap evine de sahip olma özelliğini taşıyor. İskenderun’da eşine pek rastlanmasa da Antakya merkezde konaklamayı tercih etmeyi planlayanlar için bir iki alternatif tarihî butik otel daha önerebiliriz. 1800’lerin sonlarında yapılmış günümüzde dokusunu koruyan Jasmin Konak Otel düşünülebilir. Yine 1860’lı tarihlerde yapılan, zamanında zeytinyağı ve sabun imalathanesi olarak hizmet vermiş ve günümüzde otel olarak kullanılan Savon Otel de etnik ve kültürel ruhu yaşamanız için tercih edebileceğiniz konaklama duraklarındandır.

İskenderun’da Gezilecek Yerler

İskenderun, tarih ve kültür konularında ülkemizin en zengin bölgelerinden birisidir. Her ne kadar bir ilçe olsa da Türkiye’nin sayılı yapılarından bazılarını sınırlarında barındırmaktadır. Akdeniz’in Orta Doğu’ya açılan kapısı olma özelliğini taşıyan ilçe ve çevresi, adeta tarihinde yer almış her topluluktan bir iz taşımaktadır. Zengin ve lezzetli mutfağı birçok gezginin daha bölgeye ulaşmadan iştahını kabartıyor örneğin. Bölgedeki kilise ve camiiler inananların gezip görmek isteyeceği çok kıymetli yapılar olma özelliğini koruyor. Serinlemek için denize girmek isteyen ziyaretçilere Akdeniz’in engin maviliği el sallıyor. Böylesine zengin bir coğrafyada gezilip görülecek birkaç yerden bahsedelim.

İskenderun’da Gezilecek Yerler

İskenderun her ne kadar kendi başına büyük bir tarihe sahip olsa da İskenderun’a kadar gitmişken yakın çevreyi de görecek zamanınız olacaktır. Mevcut yöre çok zengin bir kültürel mirasa sahip olmasından dolayı da nispeten İskenderun’a yakın sayılabilecek, farklı ilçelerin sınırları içerisinde kalabilecek yerleri de listemize eklemeden geçemedik. İskenderun Deniz Müzesi, Alexandretta Antik Kenti, Meryem Ana Havuzu, Arsuz Plajı, Soğukoluk Yaylası, Cin Kulesi (Payas Kalesi), Sokullu Külliyesi, İlk Kurşun Müzesi ve Atatürk Evi, Damlataş Mağarası gibi görülmesi gereken yerler ile ilgili detaylı bilgiyi rehberin devamında bulabilirsiniz.

Devamını Oku

İskenderun Şehir İçi Ulaşım

bel-580x423.jpg

İskenderun’da şehir içi ulaşım toplu taşıma ile sağlanmaktadır. Otobüs ve minibüslere ilave olarak araç kiralamamotor kiralama, taksi çağırmak gibi seçenekler de bulunmaktadır. Öncelikle bu opsiyonları değerlendirirken ihtiyacın ne olduğuna karar vermek hem maddi hem de manevi olarak kolaylık sağlayacaktır. Bölge tarihî ve kültürel olarak oldukça zengin bir yapıya sahip olduğundan gezi planı İskenderun’a yakın bölgelerdeki tarihî ve turistik yerleri de kapsayacaktır. O zaman otobüs yahut dolmuştan ziyade araç kiralamak daha konforlu olacaktır. Taksi ile ya da özel araçla gidilebilecek yerlerin belirlenmesi de bu kararda etkin bir rol oynayabilir.

Devamını Oku

İskenderun Mutfağı

1149K.jpg

Ülkemizin hemen her köşesinde olduğu gibi zengin bir kültürün sonucu olarak İskenderun’da da zengin bir damak tadı ortaya çıkmıştır. İskenderun mutfağı yoğunluklu olarak buğday ve buğday ürünlerinden oluşmaktadır. Buğdayın yanı sıra çeşitli bitkiler, baharatlar, et, sakatat ve deniz ürünleri de yöre mutfağını zenginleştiren diğer unsurlardır. Örneğin; nar ekşisi yiyeceklere tat vermek için sıkça kullanılan bir lezzettir. Ayrıca zeytinyağı da sofraların sıkça kullanılan yardımcılarındandır. Bölgede yetişen turunç ve cevizden yapılan reçeller kahvaltı sofralarını süslemektedir. Ayrıca küflü çökelek olarak da bilinen sürk de yöreye gitmişken denemeniz gereken lezzetlerdendir.

Devamını Oku

İskenderun’da Alışveriş

shopping-cart-3250068__340.jpg

İskenderun dendiği zaman akıllara öncelikle zengin mutfağı ve bu mutfağa damgasını vurmuş, bu lezzetlerle karakterize olmuş bir takım yöresel ürünler akıllara gelmektedir. Eğer farklı kültürlere ait mutfakların lezzetlerini tatmayı ve bu şekilde yemekler yemeyi seven bir gezginseniz, bu bölgedeyken yediklerinizden pişman olmayacağınızı ve aklınızın yiyemediklerinizde kalacağını söyleyebiliriz. İşte tam da bu sebeptendir ki alışveriş konusunda ilk olarak hatıralık eşyalardan ziyade yöresel lezzetlerden neler alınabilir bunların üzerinde duracağız.

Devamını Oku

İskenderun’da Gece Hayatı 

g1ezujexpysxsuskdkxo.jpg

İskenderun’da gece hayatı farklı alternatifleri barındırmaktadır. Gece hayatı dendiğinde kimi ziyaretçiler hafif bir müzikle sohbet etmeyi planlarken kimi ziyaretçiler de dans edip gecenin ilerleyen saatlerine kadar eğlenmeyi tercih edeceklerdir. İskenderun da farklı alternatifleri ile hemen her çeşit zevk ve bütçeye uygun mekânlara sahip bir bölgedir. İskenderun’da gece hayatının nabzını tutan, gece hayatı dendiğinde akla gelen yerlerin en başında barlar sokağı yer almaktadır. Yazının bu bölümünde bahsedilen bazı mekânlar da bu sokakta yer almaktadır. Barlar sokağı ya da kafeler sokağı olan il ya da ilçelerde gece hayatı ve eğlence anlayışı bu bölgenin yakınlarında toparlanmış olur. Elbet istisnalar da olabilecektir. Genel çerçeveden İskenderun gece hayatına bakılırsa gece kulüpleri, canlı müzik yapan kafeler ve barlar, türkü evleri, meyhaneler, kafeler ve çay bahçeleri olarak sıralanabilen, gece hayatına yön veren mekânlardan bahsedebiliriz.

Devamını Oku

İskenderun’daki Festivaller

audience-868074__340.jpg

İskenderun seyahatinizi festival tarihlerinde gerçekleştirerek İskenderunlularla kaynaşabilir ve bu coğrafyanın geleneklerine daha yakından tanık olabilirsiniz. Şehirde gerçekleşen başlıca festivallerle ilgili detaylar burada.

Uluslararası İskenderun Turizm ve Kültür Festivali

Temmuz ayının başlarında gerçekleştirilen festival yaklaşık olarak 5 gün sürmektedir. Festival kapsamında spor organizasyonları, sergiler, çeşitli gösteriler ve konserler düzenlenmektedir.

Devamını Oku

İskenderun İçin Faydalı Bilgiler

Sahil Güvenlik: 158

Jandarma: 156

Ambulans: 112

Belediye Başkanlığı: 0 288 692 21 80-81

İskenderun Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa

Nüfus: 247.220 / İklim: Akdeniz iklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2-3 gün