Zlatibor Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İlçe Sırbistan’ın gözde yerleşim merkezlerinden biri olup, ülkenin batısında konumlanmıştır. Adını dağlık bir belde olan Zlatibor yerleşkesinden almaktadır. 2011 yılında yapılan nüfus sayımıyla bölgenin nüfusu 286.549 kişi olarak belirlenmiştir. Zlatibor dilimize “Altın Çam” olarak çevrilmiştir. Bu adın verilmesinin muhtemel sebebi dağlarda ender rastlanan çam türlerinin bulunmasıdır. Bu dağlık bölgenin kuzeyi Tara Dağı, Veliki Rzav Nehri; batısı ise Bosna Hersek tarafından çevrelenmiştir. 

Bölgenin merkezi Uzice şehridir. Bölgeyi yönleri olarak ayırmak gerekirse; başkenti Sirogojno olan Doğu Zlatibor bölgesinde ünlü bir köy ve onu içine alan özel bir açık hava müzesi bulunur. Old Village Müzesi olarak adlandırılmış bu müze, Zlatibor’un eski evlerinin çevrelendiği merkezi bir konuma yerleştirilmiştir. Batı Zlatibor bölgesinde ise tarım ve hayvancılığa daha fazla yönelik faaliyetler sürdürülen, içerisinde oldukça misafir ve sıcakkanlı insanlara da ev sahipliği yapan Jablanica ve Dobroselica adında köylerden oluşmaktadır.

Zlatibor’un üç bölgesinin en eski ahşap kiliselerinden ikisi buradadır. Gelelim son bölge olan Kuzey Zlatibor yerleşkesine. Tarabiç’in ünlü peygamberlerinin yaşadığı bir köy olan Kremna ve eski bir demiryolu ile ünlü bir köy olan Mokra Gora bölgenin en önemli yerleşkelerindendir. Ayrıca Targan tepesinde sekiz numara biçiminde dizayn edilmiş olan, Sarganska Osmica adında eski bir demiryolu da bulunmaktadır. 

Bölge iklim koşulları ve coğrafik konumuyla oldukça zengindir. Yazlar ılık ve serin geçerken, kışlar dondurucu bir soğuk yaşatmaz. Doğa harikalarıyla taçlanmış bu belde özellikle astım ve nefes darlığı çekenler tarafından rağbet görmektedir. Temiz havanın yanında oldukça saf su kaynakları da bulunmaktadır. Birçok boyutta doğal nehir olmasına karşı bölgede maalesef ki yalnızca yapay göller mevcuttur. Mineral bakımından oldukça zengin olan bu tabii kaynaklar her yıl binlerce turisti ağırlamaktadır. 

Bünyesinde birçok tarihi savaşa ev sahipliği yapmış bu bölge, sıklıkla isim değişikliğine gitmiştir. Önceleri Kalusevac adıyla anılan bölgenin, 1893 yılında Kral Aleksander Obrenoviç’n tam şehir merkezine bir çeşme yaptırmasıyla adı Kraljeva Voda (Kral'ın Suyu) olarak değiştirilmiştir. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra 1946 yılında Naziler tarafından öldürülen vatandaşların adını yaşatmak amacıyla Partizanske Vode (Partizanların Suları) olarak yeniden adlandırılmış ve 1995 yılında nesli tükenmekteki çam ağaçlarının adı olan Zlatibor (Altın Çam) adı verilmiştir.

Bölgenin en önemli gelir kaynağı günümüzde turizmdir. Şehir ziyaretçilerine birçok konaklama olanağının yanında doğal güzellikler de sunuyor. Ayrıca Zlatibor kasabası, şehirden yaklaşık 10 km uzaklıkta bulunan küçük bir kayak merkezini de bünyesinde bulundurmaktadır.
 

Zlatibor Nerededir?

Doğusunda Romanya ve Bulgaristan, batısında Bosna Hersek ve Hırvatistan ve güneyinde Makedonya ile Arnavutluk’un çevrelediği Sırbistan, bir Doğu Avrupa ülkesidir. Başkenti Belgrad olan bu ülkenin günümüzdeki nüfusu ise 7 milyon civarındadır. Oldukça dağlık olan Zlatibor ilçesi ise, Sırbistan’ın batı kesiminde yer almaktadır.  Zlatibor, Uzice ilinin başlıca ilçelerinden birini oluşturmaktadır. 


Zlatibor'a Ne Zaman Gidilir?

Kuzeyde karasal iklimin görüldüğü Sırbistan’da, güney bölgelerinde ise Adriyatik Denizi'nin etkisi altında Adriyatik ve Akdeniz iklim tipi görülür. Karasal iklimin görüldüğü kuzey kesimlerinde kışlar karlı ve soğuk seyrederken, güney kesimlerinde kışlar daha çok ılık ve yağışlı geçmektedir. Zlatibor bölgesi tam batı kanadında bulunduğundan dolayı, karasal iklim daha yoğun görülmektedir. Bölgede ocak ayı en soğuk ayken, ağustos ayı en sıcak aydır. Kasım ve şubat ayları oldukça yağışlı seyreder. Yağmurla arası iyi olmayanlar bu aylarda bölgeyi ziyaretten kaçınmalıdır.

Diğer bir önemli ayrıntı ise, özellikle yaşlı ve hastalar ise yılın en kurak ayı olan mart ayını tercih etmemeleri gerektiğidir. Bölgeyi ziyaret için en ideal aylardan ise; haziran, temmuz ve eylül aylarıdır. Yıl boyu sıcaklık bu aylarda ortalama seyreder. Bölgenin yıllık ortalama sıcaklığı ise 7,9’dır.

 

Zlatibor'a Nasıl Gidilir?

Türkiye'den Sırbistan'a direkt uçuş seferleri bulunmaktadır. Hem İstanbul hem de Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan aktarma yapmadan bölgeye ulaşmanız mümkün. Peki bölgeye nasıl ulaşım sağlayabiliriz? THY, Atlas jet ve Pegasus Hava Yolları'nı kullanarak, ortalama iki saatte ülkenin başkenti Belgrad’a varabilirsiniz. Bilet fiyatları ise 742 ile 1825 Türk Lirası arasında değişmektedir. Elbette ki ulaşım için sadece hava yolu alternatifi yok. Bölgeye, tren ve kara yolu ile ulaşım seçenekleri de mevcut.

Bulgaristan’ın başkenti Sofya’dan alacağınız vize ile Sofya üzerinden direkt olarak Belgrad’a ulaşım sağlayabilirsiniz. İstanbul Esenler Otogarı'nda başkent Sofya’ya ulaşım imkanı sağlayan otobüsler mevcut. Tren yoluyla gitmek isteyenler ise yine Bulgaristan sınırı üzerinden hareket edeceklerinden dolayı vize almak durumundadırlar. Vize almadan tek gidiş yolu hava ulaşımıdır. Peki başkente ulaşım sağladıktan sonra Zlatibor ilçesine nasıl ulaşabiliriz? 

Başkentten bu bölgeye de ulaşım için birçok seçenek mevcut olsa da bu seçeneklerin için de maalesef ki hava yolu ulaşımı bulunmuyor. Öncelikle demir yolunu kullanarak, 5 saatte yaklaşık 42 Türk Lirasına bölgeye ulaşabilirsiniz. Bir diğer ulaşım yolu olan otobüsle ise ortalama 4 saatte ilçeye varış sağlayabilirsiniz. Üç saat gibi kısa bir sürede bölgeye varış imkanı sağlayan taksi seçeneği, diğer yollara göre biraz daha meblağlı olduğundan pek tercih edilmiyor. Ancak bu ulaşımdan yararlanmak isteyenler en az 700 Türk Lirasını gözden çıkarmalılar.

 

Zlatibor (Sırbistan) Görülmesi Gereken Yerler 

Sirogojno Open Air Museum (Sirogojno Açık Hava Müzesi)

19. yüzyıl Sırbistan zamanlarından kalan bu müze, yüksek çatılı ve tamamen ahşaptan bir mimariyle dizayn edilmiştir. Sırp köyündeki eski yaşam tarzını ve kullanılan el ve mutfak aletlerini merak edenler için müze, göz dolduran tarihi kalıntılar sergiliyor. EthnoKöyü'nün tam orta noktasında inşa edilmiş olan bu müzede yerel tatları sunan bir de lokanta bulunmaktadır. Ayrıca çömlek eğitimi almak için atölyelere yazılabilirsiniz. Dönemin en güzel mimari örneklerini ziyaretçilerine açan bu müzenin kişi başı yetişkin giriş ücreti ise yaklaşık 11 Türk Lirası olup, çocuklar için 8 Türk Lirasıdır. Aziz Havariler Peter ve Paul Kilisesi'nin tam yanında konumlanmış bu müze sabah 9’dan akşam 5’e kadar hizmet vermektedir.

Stopica Cave (Stopica Mağarası)

Sirogojno Açık Hava Müzesi'nden 4 kilometrelik bir uzaklıkta bulunan bu mağara, adeta büyüleyici bu doğal güzelliğin Sırbistan’da hayat bulmuş şeklidir. Mağara renkli ışıklandırmaları, içerisinden geçen nehirleri olağanüstü şelaleleri ve havuzlarıyla seyahat sevenlerin sıklıkla ziyaret ettiği bölgenin en önemli turistik beldelerinden biridir. Mağaranın dik yamaçlardan oluşması dolasıyla rahat tabanlı ayakkabılarla bölgeyi ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca mağarada azımsanamayacak bir yarasa popülasyonu bulunuyor. Mağara, yaklaşık 1.000 yarasaya ev sahipliği yapıyor. Belgrad'a 250 km, Uzice'ye 30 km uzaklıkta bulunan mağaranın kişi başı giriş ücreti ise 14 Türk Lirasıdır. Ayrıca araçla gelenler 3 Türk Lirası gibi cüzi bir ücret ödeyerek park hizmetlerinden yararlanabilirler. Bölgeyi ziyaret edenler için kaçırılmayacak bir doğal güzellikte bu mağarayı şimdiden gezi listenizin başına ekleyebilirsiniz.

Gostilje Waterfall (Gostilje Şelalesi)

Zlatibor’un eteklerinde bulunan bu şelale, kendinizi doğanın merhametli kollarına atmanız için mükemmel bir seçenek. 20 metre yükseklikteki bu şelalenin bakir güzelliği karşısında, özlem duydunuz tabiat hayatına kavuşacaksınız. Ayrıca bölgeyi araçla ziyaret edenler için ücretsiz ve yeni yapılandırılmış park yerleri mevcuttur. Bu da bölgenin ulaşım kolaylığı bakımından en önemli artılarından biridir. Suyun büyülü serenatı eşliğinde doğa yürüyüşü yapmak isteyenler için mutlaka görmeleri gereken bir tabi kaynak. Gostilje Köyü'nde bulunan ve adını köyden alan bu şelale Zlatibor kasabasına 25 kilometre uzaklıkta bulunur. Ayrca Gostilje Köyü, işçi toplumsal hareketinin lideri olan Dimitrije Tucovic’in evi ile de ünlüdür. Pazartesiden pazara, sabah 9’dan akşam 21’e kadar hizmet veren bu şelalenin kişi başı giriş ücreti ise yaklaşık 5 Türk Lirasıdır.

Bölgede gezilecek diğer ünlü turistik beldeler:

  • Mountain Tornik (Tornik Dağı),
  • Dino park Zlatibor (Dinozor Parkı),
  • Prerast u Dobroselici,
  • Transfiguration Church (Başkalaşım Kilisesi),
  • Church of Saints Peter and Paul the Apostles (Aziz Peter ve Paul Havariler Kilisesi).


Zlatibor'da Nerede Kalınır?

Öncelikle bölgede hemen hemen her bütçeye uygun konaklama mekanları bulunduğunu söyleyelim. Bu yüzden bölgeyi ziyaret etmek isteyenler için çokça alternatif imkanları bulunduğundan dolayı, pek bir zorlukla karşılaşmayacaklarını belirtelim.

Grand Hotel Tornik
İlçe merkezine yalnızca 800 metrelik bir uzaklıkta konumlanmış bu tesis diğer alternatifler arasından lükslüğü ve hizmetleriyle bölgenin en klas otellerinden biri. Tesis sunduğu imkanları açısından tatilinizi rahat bir şekilde bitirmenize olanak sağlıyor. Tesis bünyesinde bulunan restoran, bar ve teras seçeneklerinin yanı sıra 24 saat açık bir resepsiyona da sahiptir. Derinlemesine bir uyku vaat eden ses yalıtımlı odalarıyla bu beş yıldızlı tesis, booking.com rezervasyon sitesinden de 9,3'lük fevkalade olarak derecelendirilen bir puan almış olup, oldukça olumlu geri dönüşler görülmektedir. Bu görkemli otelin kişi başı gecelik fiyatı ise 980 Türk Lirasından başlamaktadır.

Zlatibor Hills LUX
Daha çok bir yazlık formunda inşa edilmiş bu tesis, yine lüks sayabileceğimiz konaklama mekanları arasında yer almakta. Bir daire mimarisine sahip olan bu otelin restoranında, Avrupa kültürüne has özel yemekler servis edilmektedir. Ayrıca balkon ve teras seçeneklerinin yanından tesisin tam ortasına yerleştirilmiş bir açık yüzme havuzu da bulunmaktadır. Bir yandan barbekünüzü yaparken bir yandan da Sırbistan’ın ılık güneşinde güneşlenme olanağı sunan teraslarıyla, bu otelin kişi başı gecelik ücreti 406 ile 480 Türk Lirası arasında değişmektedir.

Casa De La Montana
Daha uygun bir fiyat karşılığında konaklamak isteyenler için bu tesis hem merkeze yakınlığı hem de cep yakmayan fiyatlarıyla oldukça iyi bir seçenek. Sigara içilmeyen odaları, ücretsiz wifi erişimi, sıcak su sistemleriyle lüks otellerin sunduğu birçok hizmeti bu otel de sizlere sağlıyor, hem de daha uygun bir fiyata. Ayrıca tesisin çevresinde kayak ve bisiklet aktivitelerini gerçekleştirebileceğiniz alternatifler var. Tüm bu ayrıcalıklara cüzi bir miktarda sahip olmak isteyenler için kişi başı gecelik ücret ise 65 Türk Lirasından başlıyor.

Bölgede konaklama olarak oldukça fazla alternatif mevcut. 200’den fazla tesis bulabileceğiniz bu bölgede, en çok tercih edilen oteller ise şunlardır:

  • Alibi Zlatibor Inn,
  • Hotel And Spa Idila,
  • Hotel Dijamant Zlatibor,
  • Apartment Vila Jezero,
  • Vila Monix Club Zlatibor,
  • Vila Bajka,
  • Hotel President,
  • Vila Barovic & Spa,
  • Vip Casa Club Apartments.


Zlatibor (Sırbistan) Vize Politikası

Ekim 2010 tarihinde Sırbistan Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında imzalanan vizelerin karşılıklı olarak kaldırılma antlaşması ile vizeler her iyi ülkeden de kaldırmıştırlar. Bu antlaşma ile her iki ülke vatandaşları umuma mahsus (bordo) pasaportlarıyla vizesiz olarak ülkeye giriş sağlayabilirler. İlk 6 aylık süre zarfından 90 gün vizesiz kalabiliyorsunuz. Ancak gümrükte yapılan birçok yasal işlem mevcut. Bu sebeple gidiş dönüş biletinizi, seyahat sigortanızı, rezervasyon yaptığınız otel bilgilerini ve bir miktar nakit parayı mutlaka yanınızda bulundurun.


Zlatibor (Sırbistan) Hakkında Diğer Bilgiler

Dil: Sırpça, Macarca, Makedonca, Boşnakça, Hırvatça.
Para birimi: Sırp Dinarı
Telefon Kodu: +381
Ulusal gün: 15 Şubat 1804 yılında Sırplar, yönetimi altında oldukları Osmanlı İmparatorluğuna karşı ilk ayaklanmayı başlattı. Ancak nihai sonuca, 15 Şubat 1935’te ilk Sırp anayasasının kabul edilmesiyle kavuşuldu. Bu sebeple 15 Şubat, her yıl bağımsızlık günü olarak kutlanmaktadır.
Sıcaklık: Bölgede ortalama sıcaklık yıl boyu yaklaşık 7,9 derece civarındadır. En soğuk aylar ocak ve şubat iken, en sıcak ay ağustos ayıdır.
Saat dilimi: GMT+2 (Orta Avrupa Yaz Saati)

Zlatibor ile İlgili

Zlatibor Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa