Sarıkamış Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Sarıkamış isminin nereden geldiğine dair iki adet rivayet bulunmaktadır. Bunlardan biri; toprakların Çerkes Beylerinden biri tarafından biraz yiyecek ve bir sarık karşılığında alındığı dolayısıyla “Sarığalmış” kelimesinin yıllar içinde bu halde söylenegeldiğine dairdir. Diğer rivayet ise; Hazar denizi ile Aral gölü arasındaki Sarıkamış çukuru bölgesinden bir Türk boyunun yukarı Sarıkamış köyüne yerleşmesinden kaynaklanmaktadır.

16 Ağustos 1064 tarihinde Alparslan'ın ordularıyla Bizans Kalesi Ani şehrini, Kars kalesini, Allahü Ekber ve Soğanlı Dağlarını istila etmesiyle Sarıkamış’a ilk Türk Boyları yerleşmiştir. 1877 yıllarında yayılan Panslavizm fikriyle Rusya ordusuyla bölgeye kadar ilerlemiş ve 1878 tarihinde Berlin Antlaşması imzalanarak Kars, Batum ve Ardahan Rusya’ya bırakılmıştır.

Bölgede 40 yıla yakın süren Rus egemenliği, bölgeyi mimari ve kültürel olarak pek çok yönde etkilemiştir. Sarıkamış’ta bugün hala ayakta olan Rus Mimarisiyle yapılmış büyük taş evler bu dönemden kalmıştır. Kültürel anlamda da Kars’ın bugün gelişmiş bir pastanecilik anlayışının da olduğu bilinmektedir ve bu pastanecilik faaliyetlerinin de Rus hâkimiyeti zamanından kaldığı düşünülmektedir.

1 Kasım 1914 tarihinde Çar Nikola Anadolu’nun biraz daha içine ilerleyebilmek adına Sarıkamış’tan Paşinlere doğru bir taaruz daha düzenlemiştir, bu taaruza karşı Enver Paşa komutasında meşhur Sarıkamış Harekâtı başlamıştır. Rus Ordusuyla ettiğinden daha çok soğuk hava koşullarıyla mücadele eden Türk Ordusu yenilgiye uğramıştır. Kars,1918'de Bolşevik İhtilali'nin ardından yapılan Brest-Litovsk Antlaşması ile Osmanlılar'a bırakıldı.

Sarıkamış ile İlgili

Sarıkamış Nerededir?

Sarikamis-Kayak-Merkezi-.jpg

Sarıkamış, Doğu Anadolu Bölgesi’nde Türkiye’nin Ermenistan’a sınırı olan Kars iline bağlı bir ilçedir. Kars’ın en batısında yer almaktadır dolayısıyla, Kars’ın Erzurum ili sınırında yer almaktadır.

Sarıkamış’a Nasıl Gidilir?

Sarıkamış’a Erzurum ya da Kars Şehir Merkezi’nden demir yolu, otobüs ve özel araçla ulaşmak mümkündür. Ankara-Kars arasında her gün sefer yapan Doğu Ekspresi Sarıkamış’tan geçmektedir. Ayrıca İstanbul, Ankara ve İzmir’den Kars Harakani Havaalanı’na veya Erzurum Havalimanı’na direkt seferler düzenlenmektedir.

Erzurum veya Kars Havaalanından Sarıkamış’a giden özel araçlar ve minibüsler kiralanabilmektedir ancak bu araçlar için rezervasyon yaptırmak gereklidir. Kars Havaalanı’ndan saat başı kalkan ve Sarıkamış’a giden belediye otobüsleri de bulunmaktadır. Sarıkamış-Kars 56 kilometre olup 45 dakika, Sarıkamış-Erzurum arası 156 kilometre 2 saat 15 dakika süren bir yolculuk sonucu ulaşılabilmektedir.

Sarıkamış’a Ne Zaman Gidilir?

Sarıkamış’a, sert bir karasal iklim hâkimdir. Sıcaklık en yüksek olduğu aylarda dahi, 15 derecenin üzerine çıkmaz, En sıcak olduğu ay ağustos ayıdır ve ortalama sıcaklık, 13-14 derecedir. Oldukça yüksek yağış almaktadır, en fazla yağış aldığı aylar mayıs-haziran aylarıdır, en düşük yağış ise eylül ayında görülmektedir.

Dolayısıyla Sarıkamış’ı gezebilmek, sokaklarında rahatça yürüyebilmek için iklim şartlarına göre en uygun dönem ağustos-eylül ayıdır. Yağış en düşük seviyede, sıcaklık ise Sarıkamış şartlarına göre en yüksek derecede olacağı için bu tarih aralığı Sarıkamış’ı gezmek için en uygun zamandır.

Sarıkamış’ta Nerede Kalınır?

Sarıkamış’ta konaklama seçenekleri çoğunlukla kış turizmine, kayak turizmine yöneliktir. Dolayısıyla oteller de buna göre hizmet vermektedir. Ancak Villa, Apart, Pansiyon gibi konaklama seçenekleri de bulunmaktadır. Kar Tanesi Apart Otel, Sarıkamış Bildik Villas bu konaklama seçeneklerine örneklerdir. Ancak iki otel de yine bünyesinde birer kayak okulu ve kayak tesisleri için Pass satış noktası ve kayak ekipmanı kiralama ünitesi bulundurmaktadır.

Kayak tatili için daha uygun oteller ise Sarıkamış Habitat Hotel ve White Park Hotel’dir. Sarıkamış’ın pahalı otelleri olan bu oteller, Kayak pistlerine yakınlığı ve Kayak sezonlarında düzenlenen kış organizasyonlarının konaklama seçenekleri olmaları dolayısıyla oldukça tercih edilen ve kaliteli hizmet veren otellerdir. Daha uygun fiyatlı bir konaklama imkânı arıyorsanız; Şehr-i Beyza Suite Hotel ya da Sarıkamış Kar Otel’i tercih edebilirsiniz.

Sarıkamış Otelleri - Sarıkamış Otel Fiyatları

Kar tanelerin ilk düştüğü ve en uzun süre boyunca kaldığı yer olan Sarıkamış, Kars ilimize bağlıdır. Kış tatili için son dönemlerde oldukça rağbet gören Sarıkamış, bembeyaz kristal güzelliğindeki karlarının yanısıra tarihi ve kültürüyle de önemli bir yere sahiptir. Hem kayak yapmak hem de kültürünü tanımanız için Sarıkamışotelleri her bütçeye uygun fiyatlarıyla konuklarını ağırlamaktadır. 1064 yılında ilk Türk boylarının Sarıkamış’a yerleşmesinin ardından Berlin Antlaşması 1878 tarihinde Rusya egemenliğine girmiştir. 1914’te Sarıkamış Harekatı’ndan sonra 1918 yılında Osmanlılar’a bırakılmıştır. Sarıkamış Şehitliği, Katerina Köşkü, Zilvin Kalesi, Sarıkamış Kültür Evi ve Sarıkamış Allahüekber Dağları Milli Parkı bölgede gezilecek yerlerin başında gelmektedir. Un helvası, hurma tatlısı, kaz lokması, mihriban pilavı, ayran aşı ve kımı çorbası Sarıkamış’ın yöresel lezzetleridir. Sarıkamış’tan sevdiklerinize Kafkas kilimi, gravyer, yöresel gümüş takılar, kaşar ve bal gibi buraya özgü şeylerden hediyelik olarak alabilirsiniz. Dilerseniz Sarıkamış’a son dönemlerde popüler olan Doğu Ekspresi ile ulaşım sağlayabilir, farklı bir yolculuk deneyimi yaşayabilirsiniz.


 

Sarıkamış otel fiyatları

Sarıkamış’ta her bütçeye uygun, iyi hizmet veren bir otel bulmak mümkündür. Aradığınız kriterlere göre fiyatlar 105 TL - 6.260 TL arasında değişiklik gösterir. Her türlü ihtiyacınızı gözeterek oldukça kapsamlı hizmet veren resort otellerin gecelik ücreti genelde 210 TL - 6.260 TL fiyatları arasında değişirken; dört yıldızlı otellerin fiyatları 180 TL - 935 TL arasında, apart otellerin fiyatları 260 TL - 320 TL arasındadır. Butik oteller misafirlerini ortalama 105 TL - 290 TL gibi bir aralıkta ağırlar. Daha ekonomik bir tatil planlıyorsanız, tercihinizi gecelik ücretleri 160 TL - 560 TL arasında değişen pansiyonlar arasından yapabilirsiniz.

Devamını Oku

Sarıkamış’ta Gezilecek Yerler

Sarıkamış’ta gezilecek yerler denince akla öncelikle, pek çok kültüre ve yönetime ev sahipliği yapmış Sarıkamış’ın kaleleri geliyor. Gerçekten de farklı dönemlerde inşa edilmiş kaleler görülmeye değer. Ancak Sarıkamış’ın bir diğer önemli noktası da kış turizm alanı. Önemli bir kültürel mirasa sahip Sarıkamış aynı zamanda Türkiye’nin en önemli birkaç kış turizmi merkezinden biri olma özelliği taşımaktadır.

Sarıkamış Gezilecek Yerler

Türkiye'nin en güzel kayak merkezlerinden birine sahip olan Sarıkamış gerek tarihi gerek doğal güzellikleri ile ziyaretçilerini ağırlıyor. Sarıkamış Kayak Merkezi, Kahterina Köşkü, Zivin Kalesi bölgede gezilecek başlıca yerlerdir. Adını andığımız bu yerlerle ilgili bilgiyi yazının devamında bulabilirsiniz. 

Devamını Oku

Sarıkamış İçi Ulaşım

Sarıkamış’ta şehir içi ulaşım özel minibüsler, taksiler ve halk otobüsleriyle sağlanmaktadır. Sarıkamış çok büyük bir ilçe olmadığı için fazla sayıda hat bulunmamaktadır. Ancak çevre köylere gidilmek isteniyorsa ya özel minibüs yada araç kiralanmalı ya da taksi ile ulaşılmalıdır. Sarıkamış, Erzurum-Kars arasında bulunduğu için ulaşım açısından her iki şehrin havalimanına da yakındır. Kars'ın en önemli gezilecek yeri olan Ani Harabeleri'ne uzaklığı 95 km'dir. Kars ve Erzurum'a her gün özel halk otobüsleri saat 6.00'dan akşam 7.00'ye kadar çalışmaktadır. Ayrıca her gün Kars yönünden gelen mavi ve mehmetçik trenleri sabah, öğlen, akşam olmak üzere sefer yaparlar. Sarıkamış Kayak Merkezi ise Kars hava alanına 50 km, şehir merkezine ise 60 km uzaklıktadır. Kayak tesislerine en yakın havaalanından (Kars havaalanı 40 dakika ve Erzurum havaalanı 90 dakika) otobüsle ulaşmak mümkündür. Şehir merkezinden kayak tesislerine ulaşım özel araçlarla mümkündür.

Sarıkamış Mutfağı

Sarıkamış ikliminin sebze tarımına elverişli olmaması nedeniyle yörede sebze üretimi yetersizdir. Bu nedenle Sarıkamış mutfağında tahıl ve et ürünleri önemli yer tutmaktadır. Sarıkamış’ta hemen hemen her köyde sonbaharda bulgur kaynatılır, erişteler kesilir, kurut (yoğurdun suyu süzülerek yazın güneşte kurutulması) hazırlanır. Un helvası, Hurma Tatlısı, Kaz Lokması, Ayran Aşı, Kımı Çorbası, Mihriban Pilavı gibi yoğunluk tahıl ve et ürünleri kullanılarak hazırlanan yemekler Sarıkamış Mutfağı’nda önemli yer tutmaktadır. Ayrıca çevrede kendiliğinden yetişen sebze ve bitkiler de Sarıkamış mutfağında ayrı bir öneme sahiptir. Evelik, çiriş, çaşır, yemlik, ısırgan, madımak, kuzukulağı ve kımı gibi sebze ve bitkilerin bir kısmı çiğ olarak yenir, bir kısmı da yöreye özgü yemeklere eklenerek tüketilmektedir.

Yusufeli Çağ Kebap: Sarıkamış’ın en popüler lokantalarından biri Yusufeli Çağ Kebap’tır. Çağ Kebabı önceden terbiye edilmiş oğlak veya kuzu etinin yatık bir şişe geçirilip odun ateşi üzerinde pişirilmesiyle hazırlanır. Mekanda siz doyana kadar kebap gelmeye devam edecektir dolayısıyla sipariş etmeniz değil, duracağınız zamanı söylemeniz gerekmektedir.

Özcan Baba: Sarıkamış’ın yerel lezzetlerini tatmak için ideal bir lokanta. Hem ev yemekleri hem de kebap yapan Özcan Baba, uygun fiyatıyla da tercih sebebi. Lezzetli etleri, yemekleri ve hizmetiyle pek çok Sarıkamışlının da öncelikli tercihi.

Antep Sofrası: Pide, lahmacun, kebap ve ızgara çeşitleri sunan bir kebapçı Antep Sofrası. Lezzetli ve uygun fiyatlı olması sebebiyle tercih edilebilir.

Sarıkamış’ta Alışveriş

Sarıkamış’ta Kars iline özgü yerel ürünleri temin edebileceğiniz dükkânlar bulunmaktadır. Bu dükkânlardan özellikle gravyer, kaşar ve bal gibi Kars’a özgü ve tüm Türkiye’de bilinen ürünleri bulabilirsiniz. Yine Kars’a özgü boyalı pamuk, kıl, ipek ve yün iplikler kullanılarak yapılan, ilginç yöresel motiflerle süslenmiş Kars Kafkas kilimleri ve halıları bulabileceğiniz mağazalardan bu halılardan temin edebilirsiniz. Yöresel gümüş kemerler, başlıklar ve çeşitli gümüş takılar Kars'ta edinebileceğiniz yöresel eşyalarıdır. Kaz tüyünden yapılan, sağlığa yararlı kuştüyü yastıklar da Kars-Sarıkamış'ta bulabileceğiniz eşyalardır. Bunların dışında Kars çarşısında sevdikleriniz ve eviniz için hediyelik eşyalar, süs eşyaları, takılar ve özel figürler bulabilirsiniz. Sarıkamış'ın semt pazarındaki tezgâhlarda ise taze sebze ve meyve, kurutulmuş ya da taze otlar ve kışlık salça, reçel, erişte gibi ürünler satın alabilirsiniz.

Sarıkamış Gece Hayatı

Sarıkamış’ta gece hayatının hareketli geçtiğini söylemek zordur. Ancak özellikle kış aylarında hareketlenen ve doluluk oranına ulaşan otellerin restoran ve barlarında, şömine başı sohbetlerinde, canlı müzik organizasyonlarında ve kayak turizmi için düzenlenen kış organizasyonlarında keyifli vakit geçirmeniz mümkündür. Sarıkamış'ta eğlence çok çeşitli olmasa da eğlenebileceğiniz mekanlar yok değil. Bunların en başında Çamkar Otel Bar geliyor. Bunun dışında Birabahane Kafe, Gözde Kafe, Şelale Kafe, Meriç Kafe, Ce-Mar Toprak Hotel Bar, Kars Evleri Restoran ve Kafe Sarıkamış'taki diğer eğlence mekanlarıdır. Hareketli bir gece hayatının olmadığı bu kafelerde arkadaşlarınızla ve ya aileniz ile oturup sohbet edebilirsiniz. Bunların dışında Kars'ta gerçekleşen Kar Festivali ve Kış Oyunları Festivali kapsamındaki konserlerde dilediğince eğlenebilirsiniz.

Sarıkamış Festivaller

Sarıkamış Kış Festivali (Ocak):

Türkiye’nin ilk Kış Oyunları Festivali olan Sarıkamış Kış Festivali, Sarıkamış Belediyesi ve Eksi 36 Derneği işbirliğiyle 2013 yılından beri düzenleniyor. Festival kapsamında, Kar Bisikleti ve Rallisi, Kayak Yarışları, Kar şovları ve Kar Sporları Gösterileri, Kamp ateşleri, eğlenceler düzenlenmektedir. Hem profesyonel sporculara hem de amatör katılımcılara açık olacak festival Sarıkamış Kayak Merkezi’nde konumlanıyor.

Sarıkamış İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 112

Yangın: 110

Polis: 155

Sarıkamış Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa

Nüfus: 45,843/ Dil: Türkçe  / Para Birimi: Türk Lirası (TRY) / İklim: Karasal İklim / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 1 gün