Dünyada nüfus arttıkça daha iyi toplu taşıma sistemleri de zorunlu hale geliyor. 20 milyonu aşkın nüfusu olan şehirlerde trafik problemini çözecek toplu taşıma sistemi de günümüz teknolojisinde metro sistemleri gibi görünüyor ve doğal olarak çoğu metropol yatırımlarını bu yönde yapıyor. Dünyadaki en büyük şehirler artık en büyük raylı ulaşım sistemlerine de sahip olmak zorundalar.
Berlin
Şehre çok iyi yayılmış bir metro sistemine sahip olan Berlin’de 10 adet hat bulunuyor ve bu hatlar üzerinde toplam 143 adet istasyon var. Hafta içinde sabah saat 4’ten gece 1’e kadar metro varken hafta sonlarında metro 24 saat boyunca çalışıyor. Tek kişilik biletin 2,7 Euro olduğu Berlin, ulaşım konusunda nispeten pahalı şehirlerden.
New York
Dünyanın açık ara en uzun metro hattına sahip olan New York’da tek kişilik bilet tutarı 2,75 Dolar. 24 saat boyunca çalışan metro, bu yönden de oldukça işlevsel. 24 adet metro hattının birleşiminden oluşan bu devasa sistemde toplam 468 adet istasyon bulunuyor ve bu istasyonlarda her sene 1,8 milyar insan seyahat ediyor.
Paris
Dünyanın her yıl en çok turist ağırlayan şehirlerinden biri olan Paris’te metro hattının gelişmemiş olması beklenemezdi. 16 hat üzerinde bulundurduğu 300 istasyonuyla Paris, oldukça ileri bir sisteme sahip. 1,8 Euro'luk tek kişilik bilet ücretiyle Avrupa şehirlerine nazaran pek de pahalı sayılmayan Paris metro ağı, her sene yaklaşık 1,3 milyar insan taşıyor.
Londra
11 hattı ve 270 adet istasyonu ile Londra metrosu Birleşik Krallık’ın en büyük metro hattına sahip. Toplamda 400 kilometrelik bir mesafeyi kapsayan, hatta tek kişilik bilet ücreti eğer akbil benzeri Londra metro kartınız yoksa, 20 liradan fazla tutuyor. Yavaş yavaş 24 saat çalışan bir düzene geçmeye çalışan Londra’da ağustosun sonlarında doğru belli hatlarda bu sistem başlayacak.
Pekin
Pekin’in metro hattı her sene yaklaşık 3,5 milyar insan taşıyor! Kalabalık nüfusu ve gelişmiş metro hattıyla en çok tercih edilen ulaşım yöntemi olan Pekin metrosu, 17 adet hattan ve bu hatlar üzerinde bulunan 232 adet istasyondan oluşuyor. Toplamda 465 kilometrelik uzunluğa sahip hat, sabah 5 akşam 11 arası çalışıyor.
Tokyo
Dünyanın en kalabalık şehri Tokyo’yu korkunç trafikten kurtaracak tek şey 13 hat ve 290 adet istasyondan oluşan metrosu. 310 kilometre uzunluğunda ve her sene 3,2 milyar insan taşıyan Tokyo metroları iş giriş ve çıkış saatlerinde 3 dakikada bir çalışıyor. 24 saat çalışmayan metro gece 1’de bitiyor ve sabah 5’te tekrar çalışmaya başlıyor.
Seul
Dünyanın en kalabalık şehirlerinden bir diğeri olan Seul, her sene 2 buçuk milyarı aşkın yolcuyu metro istasyonlarında ağırlıyor. 3 liraya yakın tek kişilik bilet ücretine sahip olan Seul’ün metro sisteminde 9 adet hat ve bu hatlar üzerinde tam 291 adet istasyon bulunuyor. 326 kilometrelik uzunluğuyla dünyanın en uzun metro hatlarından biri olan Seul’de metro saat 5.30 ila gece yarısı arasında çalışıyor.
Zürih
İsviçre şehri Zürih de metro hattının gelişmiş olduğu Avrupa şehirlerinden biri. 15 adet hatta sahip olan şehirde hatların toplam uzunluğu yaklaşık 82 kilometre. Sabah 5 ile gece 12 arasında çalışan Zürih metrosunda tek kişilik bilet ücreti yaklaşık 10 liraya tekabül ediyor. Listedeki diğer şehirlere göre tenha bir bölge olan Zürih’te metro her sene 200 milyondan fazla yolcu taşıyor.
Moskova
Her sene 2,5 milyar yolcu taşıyan Moskova metrosu, Rusya’nın en gelişmiş ulaşım ağını oluşturuyor. 12 hat ve üzerindeki 194 istasyondan oluşan metro hattı sabah 5.30 ile gece 1 arasında çalışıyor ve tek kişilik bilet ücreti 2 lira civarında tutuyor. Moskova metrosunun toplam uzunluğu ise 325 kilometre.
İstanbul
Türkiye’nin en gelişmiş metro hattına sahip olan İstanbul’da tek bir hat yok. Birçok metro hattının toplamından ya da bazı yerlerde birleşiminden oluşan sistemde toplam 70 adet istasyon bulunuyor. Şu ana kadar tamamlanmış yaklaşık 91 kilometre uzunluğunda bir demiryolu hattı olan İstanbul’da 5 metro hattı, 3 tramvay hattı, 1 füniküler hattı ve 2 teleferik hattı bulunuyor.