Estonya Hakkında Temel Bilgiler

estland-e-stonia.jpg

Kuzey Avrupa'da bulunan bir Baltık devleti olan Estonya Cumhuriyeti, Sovyetler Birliği'nden ilk ayrılan ve kendi parasını basan ülkedir. Estonya Avrupa’nın en seyrek nüfuslu ülkesi olarak bilinmektedir. Ülke topraklarının yarısı ormanlarla kaplıdır. Ülkede 1500'den fazla ada vardır. 133 bin kayıtlı halk şarkısıyla Estonya dünyanın en büyük halk şarkısı koleksiyonuna sahip ülkedir.

40.81 mbit/s ortalama hızla dünyada en yüksek internet download hızına sahip olan ülkenin büyük bir kısmında halk için ücretsiz wifi uygulaması vardır. Ülkede vergi beyanından seçimlere kadar her şey online ve elektronik yollardan yürütülmektedir. Bütün faaliyetlerin elektronik sistemle sürdürüldüğü ülkede 2000 yılından itibaren hükümet ve parlamento kâğıt kullanmamaktadır. 2007 yılından itibaren Estonyalı seçmenler dünyanın hangi köşesinden olursa olsun, online oy kullanmaktadır. Okullarda 7 yaşından itibaren çocuklara bilgisayar ve programlama dersleri verilmektedir. Estonya anayasasında “İnternet ücretsiz karşılanması gereken bir vatandaşlık hakkıdır” ibaresinin bulunduğu tek ülkedir. İnternet üzerinden başvurup, Estonya'dan “dijital oturum” almak ve merkezi “dijital olarak” orada olan şirket kurmak mümkündür. Ülke bu yolla 2025'te nüfusunu dijital başvurularla alınan oturumlarla 10 milyona çıkarmayı planlamaktadır. Bu vatandaşlık dijital olsa dayeni katılımcılardan vergi de alınmaktadır. Bu planla ülkede gelir düzeyi hızla yükselmektedir.

 

Devamını Oku

Estonya’nın Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri

Estonya15 ayrı yönetim birimine bölünmüştür. Bu bölgeler iktisadi ve coğrafi yapılarına göre birbirinden ayrılmaktadır. 15 ilçe, 183 kırsal belediye ve belediye statüsünde olmayan 8 şehir dâhil olmak üzere 30 şehirden oluşmaktadır. Ülkenin başkentiTallinn'dir. Önemli ve nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu şehirleriyse başkent Tallinn'in yanı sıra Tartu, Narva ve Parnu'dur.

Estonya Nerededir?

Kuzey Avrupa'da bulunan bir Baltık ülkesi olan Estonya'nın doğusunda Rusya, güneyinde Letonya ile kara sınırı vardır. Kuzeyi FinlandiyaKörfezi, doğusu BaltıkDenizi ile çevrilidir. En büyük iki adası BaltıkDenizi’ndeki Saaremaa ve Hiiumaa adalarıdır.

Estonya’ya Nasıl Gidilir?

Tallin-Downtown-sunset.jpg

Estonya'ya seyahat etmek için İstanbul’dan başkent Tallinn’de bulunan Lennart Meri Havaalanı'na direkt ve aktarmalı seferleri kullanabilirsiniz. Direkt uçuşlar 3 saat 15 dakika, aktarmalı uçuşlarsa 5 saate yakın sürmektedir.

Estonya’ya Ne Zaman Gidilir?

estonia.jpeg

Ilımaniklimin hâkim olduğu Estonya'da kışlar kar yağışlı ve soğuk geçtiğinden ülkeyi ziyaret etmek için en uygun dönem sıcaklığın arttığı ilkbahar ve yaz aylarıdır.

Estonya Kültürü

estonia.jpg

Estonyalılar sevecen ve sıcakkanlıdır. Genellikle konuşkan olan halk oldukça yardımseverdir. Estonya Küba'yla birlikte dünyada en yüksek okuma yazma oranına sahip ülkedir. Estonya'da genel olarak akşam 19.30'dan sonra caddeler boşalmaktadır. Trafik sorununun olmadığı ülkede kent merkezlerinde yaygın bir tramvay ağı mevcuttur. Otobüslerle de ulaşım sağlanabilmektedir. Başkent Tallinn'de toplu taşıma ücretsizdir. Taciz, tecavüz, ensest ilişki, dolandırıcılık, vb. suçların Avrupa'da en az görüldüğü ülkelerden biri olan Estonya, internet özgürlüğünde dünyanın bir numarasıdır. Ülkede gece hayatı için çok sayıda bar, pub ve club mevcuttur. Estonya'da kadın sayısı erkek sayısından fazladır.

Estonya Mutfağı

estonia_cold-fish-sandwich.jpg

Estonya mutfağı Danimarka, İsveç, Rusya ve Almanya mutfaklarından etkilenmiştir. Ülke mutfağının ana malzemelerini et, sosis, patates, krema, turşu, lahana, salatalar ve esmer ekmek oluşturmaktadır. Mutfağın başlıca ürünlerini ise etli güveç (seljanka), kızartma çeşitleri, deniz ürünlerinden somon ve alabalık oluşturmaktadır.

Mutfakta soğuk mezeler oldukça önemlidir. Patates salatası eşliğinde servis edilen et veya sosis, pancar kökü, et ve ringa balığından oluşanrosolje başlıca meze çeşitlerindendir. Estonların kendilerine özgü en önemli yiyeceği Eston ekmeğidir. Leib adı verilen esmer ekmek de oldukça yaygındır. Ekşi tatlı tadında peenleib ve sepik adında farklı ekmek türleri de mevcuttur.

Estonya'nın en çok bilinen geleneksel yemekleri arasında lor peyniri ve ekmek çorbaları bulunaktadır. Mutfağın özel yemekleri arasında tütsülenmiş ve salamura alabalık, marineeritud angerjas adı verilen dondurularak marine edilmiş yılanbalığı, domuz dili ezmesi keel hernestega ve Baltık Denizi’nde bolca çıkan bir balık türü çaçabalığı ve yanında jambon ve kremadan oluşan silgusoust yemeği yer almaktadır.

Ayrıca bir tür soğanlı köfte olan kotlet, Noel günlerinde çok tüketilen kansosisi, bir tür lor peyniri kohupiim, patatesli salata veya domates salatası ile birlikte yenilen bir tür ekşi sos kapukoor, peynirli çörekleri sotsnik, toz şeklinde tahıl ezmesi olan şeker ve kefirle karıştırarak tükettikleri kama Estonya mutfağının özel tatları arasındadır.

Estonya'nın en ünlü geleneksel içkisi olan Vana yüzde 40 alkol oranına sahip sert bir içkidir. Bu içki genelde soğuk shotlar halinde veya kahveye eklenerek tüketilir. Ülkenin popüler bira markaları A Le Coq, Saku ve daha koyu renklisi olan SakuTume'dir. Yerel votkaları arasında en çok tercih edileni Viru Valge'dir.

Estonya’dan Alınacak Hediyelik Eşyalar

vana_tallinn_patrik_tamm_01.jpg

Estonya'dan alınacak şeylerin başında kehribartaşı gelmektedir. Kehribardan yapılan çeşit çeşit takılar ve tasarımlar ülkenin sembolü gibidir. Ayrıca elde yapılmış arabalar, kutular, ahşap eşyaların yanı sıra kumaş, deri ve cam el işleri, el yapımı mücevherler ve kaliteli seramikler de tercih edilebilir. Estonya çikolatası ve meşhur Vana likörü de popüler hediye seçenekleri arasındadır.

Estonya’nın Festivalleri

Ollesummer.jpg

Estonyalılar şarkı söyleyen ulus olarak anılmaktadırlar. Ülke genelinde 1981 senesinden itibaren çok sayıda müzik festivali düzenlenmektedir. Bu festivallerin en önemlilerinden biri her yıl temmuzun son haftasındaki perşembe ile pazar günleri arasına denk gelen Estonya ve Viljandi Folk Müzik Festivali'dir. 1993 yılından bugüne düzenlenen festivalde Eston sanatçıların yanı sıra çeşitli ülkelerden müzik grupları da sahne almaktadır. Dört gün boyunca gerçekleştirilen festival Avrupa'nın en büyük folk müzik festivallerinden biri olarak bilinmektedir.

Bunun dışında ülkenin diğer önemli müzik festivalleri arasında her yaz düzenlenen Uluslararası Rock Müzik Festivali, her ilkbahar mevsiminde ülkenin başkenti Tallinn’de düzenlenen Estonya Şarkı ve Dans Kutlamaları, yine başkentin ev sahipliği yaptığı kasım-aralık ayları arasında düzenlenen Tallinn Uluslararası Jazzkaar Festivali de vardır.

Mayıs ve haziran aylarındaki Tallinn Eski Şehir Günleri, ilki 1869 senesinde yapılan ve her beş senede bir düzenlenen Estonya Şarkı Kutlamaları, temmuz ayında gerçekleştirilen Saaremaa Opera Günleri, ağustosta düzenlenen Leigo Lake Music Festival ve Brigitta Müzik ve Tiyatro Festivali, her yaz boyunca renkli gösterilere ev sahipliği yapan Beersummer Festivali de diğer önemli festivalleridir.

Kasım aralık döneminde gerçekleşen Tallinn Black Nights Film Festivali ülkenin en büyük film festivalidir. Rakvere kentinde ağustos ayında düzenlenen Punk Şarkı Festivali de her sene yüzlerce ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Ayrıca ülkede her yıl temmuz ayında Ollesummer Bira Festivali düzenlenmektedir. Başkent Tallinn'de düzenlenen bu festivalde de yine festival boyunca birçok ünlü grup da sahneye çıkmaktadır.

Estonya’daki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

Yılbaşı (1 Ocak)
Estonya Milli Günü (Bağımsızlık Günü) (24 Şubat)
Paskalya (Her yıl farklı bir tarihe denk gelir)
İşçi Bayramı (1 Mayıs)
Estonya Zafer Günü (23 Haziran)
Yazortası Günü (24 Haziran)
Estonya'nın Bağımsızlığının Yeniden Tesisi Günü (20 Ağustos)
Noel (24-25-26 Aralık)

Estonya’da İklim ve Hava Durumu

18aaa99e84070bec82bdd4996530f2b1.jpg

Estonya'nın hava durumu çoğunlukla Baltık Denizi’nin etkisindedir. Ortalama sıcaklık yazın 17 derece, kışın -5 derecedir. Oldukçasoğuk ve kar yağışlı geçen kış ayları uzun sürmektedir. Yazın 19 saate kadar gündüz olmaktadır. Yıllık yağış miktarı ortalama 610-710 mm arasında değişmektedir. İlkbahar ve sonbaharda aşırı olmasa da yağmur yağışı görülmektedir.

Estonya’nın Kısa Tarihi

Estonya'nın yerleşik halkı olan Estler, M.Ö. 3000 yıllarında bu bölgeye gelerek yerleşmişlerdir. Uzun yıllar boyunca toprakları birçok farklı devletin istilasına uğramış olsa da Estonya 1918 ÇarlıkRusyası’ndan, 1991 senesinde de SovyetlerBirliği’nden ayrılarak bağımsızlığını ilan etmiştir. Resmi adıyla Estonya Cumhuriyeti bugün bilgi teknolojilerine verdiği önemle internet cumhuriyeti olarak anılmaktadır.

Estonya’nın Ekonomisi

Estonya'nın ekonomisi sanayiye dayanmaktadır. Sanayide petrol ve petrol ürünleri önemli yer tutmaktadır. Ayrıca yapı malzemeleri sanayii de gelişmiştir. Ülkede ağaç işleme de geleneksel bir iş koludur. Başlıca orman ürünleri kağıt, kontrplak, kibrit, mobilya ve kağıt hamurudur. Dokuma ürünleri arasında pamuklu kumaşın önemli yer tuttuğu ülke ekonomisinde, diğer sanayi kuruluşları, petrol arıtma donanımı, tarımsal aletler, madencilik makinaları, boru eksvatör ve elektronik aletler imal eden fabrikalardır. Tarım da ülke ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Ancak tarıma elverişli fazla alan olmadığından bitki üretiminin yarısını hayvanlar için yetiştirilen bitkiler oluşturur. Hayvancılığın da geliştiği ülkede yaygın olarak sığır ve domuz beslenmektedir. Ülke ekonomisi bilgi teknolojisine dayanarak hızla büyümektedir.

Estonya’da Din ve İnanç

02_See_and_Do_Churches_Tallinn_Estonia_Reval_Denim_Guild.jpg

Halkın yüzde 75,7'sinin bir inanca sahip olmadığı Estonya, dünya üzerinde oran olarak en yüksek ateist nüfusa sahip ülkedir. Estonların sadece yüzde 16'sı Tanrının varlığına inanmaktadır. Ülke bu oranla da Avrupa Birliği içinde de en yüksek ateizm oranına sahip ülke konumundadır. Ülkede en yaygın din Hristiyanlık dininin Lütercilik mezhebidir. Ülkede yaşayan Rus azınlıklar genel olarak Hıristiyanlığın Doğu Ortodoks mezhebindendir. Baptist, Roman-Katolik ve Yahudilerin de yer aldığı ülkede Tatar ve Azeri kökenli azınlıklardan kaynaklanan az sayıda Müslüman nüfus da yaşamaktadır. Yine az sayıda Protestan ve Pagan da mevcuttur.

Estonya’da Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri

TALLİN BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: NARVA MNT.30 10152 TALLINN ESTONIA

Telefon: 00 372 627 28 80 (5 hat)

Faks: 00 372 627 28 85

[email protected]

http://www.tallin.be.mfa.gov.tr

Estonya’da Konuşulan Diller

Estonya’nın resmi dili Estonca’dır. Estonca, Ural Altay Dil Ailesi'nin Ural koluna bağlı Fin-Ugor dilleri grubuna bağlı olduğundan Finlandiya Körfezi’nin diğer tarafında konuşulan Fince’yle çok yakın bir bağa sahiptir. Ülke içinde Sovyet döneminde Rusça zorunlu olarak öğretildiğinden, hala ülke içinde yaygın olarak konuşulan dillerden biri Rusça’dır. Estonya'da konuşulan diğer diller İngilizce, Fince, Almanca ve İsveççe'dir.

Estonya Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca -5.5oC
    • Şub -5.9oC
    • Mar -1.6oC
    • Nis 4.5oC
    • May 11.2oC
    • Haz 14.9oC
    • Tem 16.8oC
    • Agu 15.6oC
    • Eyl 10.3oC
    • Eki 5.5oC
    • Kas 0.2oC
    • Ara -3.6oC

Kısa Kısa

  Nüfus: 1,315,944 Dili: Estonca Para Birimi: Euro (EUR) İklim: Ilıman İklim Big Mac Index: 0,93