Saraybosna Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Sarajevo_City_Panorama.JPG

Bugünkü Saraybosna'nın en eski ismi Vrhbosna'dır. Saraybosna adını ise Osmanlı İmparatorluğu döneminde almıştır.

Boşnakça Sarajevo adındaki Saraybosna, saraj ve evo kelimelerin birleşmesinden oluşmuştur. Saraj kelimesi Türkçedeki saray kelimesinden gelmektedir. Boşnakçadaki J harfinin vurgusundan dolayı y harfi değiştirilmiştir. Evo kelimesi de Türkçe kökenli bir kelime olarak bilinmektedir. Evo da Türkçedeki ova kelimesinden ortaya çıkmıştır. Saraybosna yani Sarajevo “Saray Ovası” anlamına gelmektedir. Sarajevo isminin ilk olarak 1507 yılında Ferit Bey tarafından bir mektupta kullanıldığı bilinmektedir. Ayrıca Osmanlı İmparatorluğu süresince şehir Bosna'nın Sarayı anlamında Saraybosna olarak da adlandırılmıştır.Saraybosna'nın başkentliğini yaptığı Bosna Hersek'in tarihteki yönetimlerine baktığımızda 1461-1878 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu, 1878-1918 yılları arasında Avusturya Macaristan İmparatorluğu, 1918 yılında Sırp, Hırvat, Sloven Devleti, 1918-1929 yılları arasında Sırp, Hırvat, Sloven Krallığı, 1929-1941 yılları arasında Yugoslavya Krallığı, 1941-1945 yılları arasında Hırvatistan ve 1945-1992 arasında SFR Yugoslavya toprakları içinde yönetilmiştir.

Bosna-Hersek'in başkenti olan Saraybosna, büyük çoğunluğu Bosna-Hersek Federasyonu topraklarında, bir bölümü de Sırp Cumhuriyeti'nde olmak üzere vadi üzerinde kurulmuş bir şehirdir. Avrupa'nın en tarihi ve ilginç illerinden biri olan Saraybosna, Batı ve Doğu Roma İmparatorluğu'nun ayrıldığı noktada konumlanmaktadır. Katolik, Batı Roma, Ortodoks, Doğu Roma ve sonradan buna güneyde Osmanlı Devleti de eklenince Saraybosna “Balkanların Kudüs'ü" olarak öne çıkmıştır. Kent, Osmanlı İmparatorluğu'nun döneminde “Kuzey'in Şam'ı” olarak da adlandırılmıştır. Kentin çeşitliliği harmoni oluştursa da medeniyetler çatışması tarihin belli dönemleri yaşanmıştır. Her şeye karşın Saraybosna çok kültürlülüğü barış ve hoşgörü ile harmanlayıp bir umut ışığı olarak bölgede parlamaktadır. Çok da büyük olmayan şehirde dini çeşitliliği gündelik hayatta hissedebilirsiniz. Üç ilahi dinin de mensuplarının olduğu bu küçük şehirde farklı ibadethaneleri bir arada görebilirsiniz.

Adı hep 1992-1995 yılları arasında yaşanan Bosna Savaşı’nın yarattığı acılarla anılan Bosna-Hersek, her geçen yıl biraz daha dönüşerek adeta küllerinden doğuyor. Siyasi ve ekonomik anlamda yaşanan gelişmeler ülkenin sosyal ortamını da direkt olarak etkiliyor. Kozmopolit bir Avrupa başkenti olan Saraybosna'da insanların samimiyetini hissedebilirsiniz. Suç oranının çok az olduğu kent, Güney Doğu Avrupa'nın en güvenli bölgesi olarak gösterilmektedir.

Adı hep savaşın ardında bıraktığı acılarla anılan ülke şimdilerdeyse AB üyelik için şartlarını tamamlamayı ve tıpkı Eski Yugoslavya’nın bir diğer parçası olan Hırvatistan gibi Avrupa Birliği üyesi olmayı bekliyor.

Kentte genç nüfus oranı oldukça yüksek. Ancak işsizlik oranı da yüksek. Gençler ülkeye gelecek yabancı yatırımcılara oldukça pozitif bakıyorlar. Yabancı yatırımcının gelmesiyle işsizlik oranının düşeceği görüşü hakim. Kadınlar iş hayatında oldukça aktifler.

Devamını Oku

Saraybosna ile İlgili

Saraybosna Nerededir?

Saraybosna, üçgen biçimindeki Bosna Hersek'in doğuya biraz daha yakın orta kesiminde yer almaktadır. Dinare Alpleri’nin ortasında bulunan Saraybosna deniz seviyesinden yaklaşık 520 metre yüksekliktedir. Yüzölçümü 141,5 kilometrekarelik bir alanı kaplar. Saraybosna Vadisi üzerine kurulmuş olan şehir, beş önemli dağ tarafından çevrilmiştir. Dağlar şunladır: Treskavica, Bjelašnica, Jahorina, Trebević ve Igman.

Saraybosna'ya Nasıl Gidilir?

Sarajevo_Airport_ADAC-Ambulance-Service_2011-09-15.JPG

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da yer alan Saraybosna Havalimanı (Sarajevo Airport) veya diğer adıyla Butmir Havalimanı uluslararası bir havalimanıdır ve IATA havacılık kodu SJJ'dir.

Devamını Oku

Saraybosna'ya Ne Zaman Gidilir?

sarajevo-2597604_960_720.jpg

Saraybosna'da dört mevsim de yaşanmaktadır. Ilık veya sıcak yazlar ve çok soğuk kışlar ile dört farklı mevsim kendisini hissettirmektedir. Saraybosna dağlık bir alanda olduğundan dolayı kışlar bu şehirde bölgedeki diğer başkentlerden çok daha soğuk olabilmektedir. Örneğin; ekim ayı ortasında veya mayıs ayının sonrasında kar yağışına şahit olursanız şaşırmayın. Nadiren de olsa bu aylarda kar yağabileceğini bilerek seyahat çantanızı hazırlamakta fayda vardır. Sonbahar mevsimi de çoğunlukla serin olmaktadır. 520 metre rakıma sahip Saraybosna'da sonbahar genellikle sisli ve az güneşli yaşanmaktadır.

Yaz ayının sıcaklığı tam olarak temmuz ayında kendini hissettirmektedir. Temmuz ve ağustos aylarında sıcaklık ortalama 34 ila 38 santigrat derece arasında değişmektedir. Bu aylarda en düşük sıcaklık ortalaması ise 25 santigrat derece olarak ölçülmektedir. Ağustos ayının sonrasında serinleyen hava sonbahar mevsimin habercisidir ama gerçek bir sonbahar havası için ekim ayının sonlarını beklemelisiniz.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da kış kendisini kasım ayındaki soğuklar ile hatırlatmaktadır. Aralık, ocak ve şubat aylarında hava sıcaklığı eksi 20 santigrat dereceye kadar ulaşmaktadır. Ancak normal olarak eksi 10 ila eksi 15 santigrat derece arasında hava sıcaklığı görülmektedir. Kışlar Saraybosna'da, bazen 5 ay bile sürmektedir.

İlkbahar mevsimi çoğunlukla ılık yaşanmaktadır ancak mart sonu ve nisan başında gelebilecek soğuk hava dalgalarına da hazırlıklı olmayı unutmayın. Saraybosna'yı mayıs veya haziran aylarında ziyaret etmeniz tatilinizi daha keyifli kılabilir.

Saraybosna’da Nerede Kalınır?

Saraybosna doğası, tarihî ve mimarî yapıları ile hem Türk hem de yabancı turistler tarafından yılın hemen her dönemi oldukça ilgi gördüğü için şehrin farklı bölgelerinde farklı özellikte birçok otel bulabilirsiniz. Çevresindeki birçok turistik şehre göre de fiyatları daha makul seviyelerde olduğundan oldukça konforlu otellerde uygun fiyatlara konaklama imkânı da vermektedir.

 

İpucu: Otellerde seyahatinizden iki veya üç ay önce rezervasyon yaparsanız daha uygun fiyatlara yer bulabilirsiniz. Ayrıca Saraybosna otel fırsatlarını buradan görebilirsiniz.

Devamını Oku

Saraybosna Otelleri

Saraybosna Otelleri

Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna, ülkemizden çok sayıda turist ağırlayan şehirlerden bir tanesidir. Balkanların en güzel yerlerinden bir tanesi olan Saraybosna’ya özellikle yazın tatil amaçlı ziyaret edenlerin sayısı epey fazladır. Oldukça küçük bir şehir olmasına rağmen geçmişinde tanıklık ettiği farklı uygarlık ve kültürlerin izlerinin yansıması olan binalar, sokaklar ve yaşam biçimleri turistik açıdan zenginlik yaratan özellikleri arasında yer alıyor. Butik oteller gibi özel hizmet sunan tesislerde yüzyıllar öncesinden kalan binaların restore edilerek, nostaljik havasını hissettiren haliyle konaklamak mümkündür. Eğer Saraybosna'ya gidecekseniz ve bölgedeki tesisleri merak ediyorsanız Saraybosna Otelleri yazımızın devamını okuyabilirsiniz. 

Devamını Oku

Saraybosna Gezilecek Yerler

Saraybosna'da görmeden dönülmemesi gereken en önemli yerleri sizin için derledik. Yaklaşık 2-3 gün içinde Saraybosna'yı keşfedebilirsiniz. Müzeleri, camileri, kiliseleri ve çarşıları ile ünlü bu şehirde aynı zamanda kültürel çeşitliliğin yani Doğu ile Batı'nın en güzel halini görebileceksiniz. Bu çeşitliliğinden dolayı Saraybosna “Balkanların Kudüs”ü olarak adlandırılmıştır. Ayrıca canlı şehir hayatı nedeniyle de Osmanlı İmparatorluğu döneminde “Kuzey'in Şam’ı” olarak da isimlendirilmiştir.

Saraybosna'da Gezilecek Yerler

Saraybosna oldukça küçük bir şehir ancak görülmesi gereken yerlerin hepsi kayda değer. Bu yüzden sizin için en turistik 10 adresi derledik. Şehrin merkezi olarak bilinen olan Başçarşı'dan Osmanlı mimarisi Gazi Hüsrev Yadigâr Camisi'ne; Svrzo'nun Evi'nden şehrin önemli müzelerinden Bosna Hersek Tarih Müzesi'ne ve Kutsal Kalp Katedrali'ne, Ferhad-Paşa Camisi’nden Brusa Bedesteni ile Bosna Hersek Ulusal Müzesi ve Latin Köprüsü'ne kadar tümünü yazımızda okuyabilirsiniz. Bu ziyaret noktalarının her birinin dokusu ve mimarisi sayesinde kendinizi adeta Osmanlı'nın Anadolu'daki bir şehrindeymiş gibi hissedeceksiniz. Adını andığımız bu yerlerle ilgili detaylı bilgiler aşağıda mevcuttur.

Bu arada Saraybosna'a yaklaşık iki saat mesafede olan Mostar için mutlaka vakit yaratmanızı öneririz. UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde bulunan köprüsüyle ünlü Mostar’a giderken yolda Blagaj Tekkesi’ne de uğrayabilir, burada Buna Nehri’nin kaynağını görebilirsiniz.

Devamını Oku

Saraybosna Şehir İçi Ulaşım

Saraybosna'nın merkezi küçük olduğundan şehri yürüyerek keşfetmek harika olabilir. Ama aklınızda bulunsun etrafı dağlar ve tepeler ile çevrili şehrin içinde bile yokuşlu yollar bulunmaktadır. Bunun için şehir merkezinin dışına yürüyerek çıkmak sizi biraz yorabilir.

Saraybosna toplu ulaşımı GRAS tarafından işletilmektedir. GRAS şehirde tramvay ve otobüsler ile yolcu taşımaktadır. Tramvaylar, Saraybosna'da en çok kullanılan toplu ulaşım aracıdır ve çoğunlukla da içleri çok kalabalıktır. Saraybosna'da yeni tramvayların yanında oldukça eski tramvaylar ve tramvay yolları vardır. Tramvay için biletler Tisak adının yer aldığı büfelerden yaklaşık 1,80 Bosna-Hersek Konvertibl Markı (KM) ile satın alınabilir. Biletleri tramvaya binerken tanımlamanız gerekmektedir. Ayrıca biletler sadece tek seferlik kullanılabilmektedir. Yani tramvay ve otobüs arasında aktarma yapmak isterseniz yeni bir bilet almanız gerekmektedir. Toplu ulaşımı daha sık kullananlar için günlük bilet satılmaktadır. A Bölgesi için geçerli olan günlük sınırsız bilet fiyatı 5 BAM civarındadır.

Saraybosna şehir merkezini de tramvay ile gezmek mümkün. Ring şeklinde hareket eden tramvay Belediye Binası, Başçarşı, Katedral, müzeler veya Latin Köprüsü gibi birçok turistik noktalardan geçmektedir. Ama en başta da belirtiğimiz gibi özellikle şehir merkezinin yürümek dolaşmanız önerilir.

Şehir merkezinin biraz uzağında yer alan bazı mahalleleri ziyaret etmeyi planlıyorsanız, taksi kullanmanız tavsiye edilir çünkü bu bölgelere otobüs ve tramvay seferleri çok da sık yapılmamaktadır.

Saraybosna Mutfağı


 

Boşnak mutfağı baharatın çokça kullanıldığı bir mutfaktır ancak genellikle baharatlar yemeklerde dengeli miktarlarda kullanılır. Çoğu yemek hafiftir çünkü çok miktarda suda pişirilir. Yemeklerin sosları tamamen doğaldır, tencerede pişen etlerin ve sebzelerin kendi sularından soslar ortaya çıkmaktadır. Geleneksel Boşnak reçetelerinde domates, patates, soğan, sarımsak, biber, salatalık, havuç, lahana, mantar, ıspanak, kabak, kurutulmuş ve taze fasulye, kırmızı biber vazgeçilmez tatlardır. Geleneksel et yemeklerinde öncelikle sığır eti ve kuzu tercih edilmektedir. Domuz eti, Müslümanlar tarafından tüketilmemektedir.

Güzel, olumlu iklimi ile Bosna, doğal meyve ve doğal sebzeden oluşan muhteşem bir seçkiye sahiptir. Kiraz, kayısı, nektar, enginar, avokado, ahududu, ceviz, kereviz oldukça fazla tüketilmektedir. Gıda pazarları için Ciglane, şehir merkezi ve Grbavica'yı ziyaret edebilirsiniz ve Boşnakların tüketim alışkanlıklarını yerinde deneyimleyebilirsiniz.

Türk mutfağı ile ortak pek çok lezzeti bulunan Boşnak mutfağında öne çıkan etli yemekler şunlardır: Ćevapi (Boşnak Köftesi), pljeskavica (patatesli yemek), begova čorba (etli ve sebzeli çorba), sogan-dolma (soğan dolması), ćufte (köfte), burek (etli börek), japrak (yaprak sarma). Boşnak peynirleri olarak livno peyniri, tešanjski, travnički (beyaz peynir), suhi sir (isli peynir), kajmak.

Boşnak tatlılarında yine Türk mutfağının etkileri hissedilmektedir. Baklava en meşhur tatlısıdır. Sonra Boşnak tulumba, ružica gelmektedir. Boşnak kahvesi de Türk kahvesinde olduğu gibi lokum ile beraber servis edilmektedir.

Saraybosna’da Alışveriş

sarajevo-streets-16-shops.jpg

Saraybosna yerel üreticiler tarafından üretilen çok sayıda ürün sunuyor. Şirin butikler ve atölyeler ile hareketli şehir merkezinin ara sokaklarında ve ana alışveriş caddelerinde dolaşırken çok keyif alacaksınız. Burada ziyaret etmeye değer kitap, hediyelik eşya, kıyafet satan hoş dükkânlar var. Şehir merkezindeki küçük esnaf dükkânlarının dışında büyük alışveriş merkezleri ve bu merkezlerde büyük markalar da bulunuyor. Merkezde yer alan Başçarşı, Ferhadija, Titova caddeleri ve Marijin Dvor'ı dolaşabilir hem kendinize hem de sevdiklerinize uygun bir hediye bulabilirsiniz. Gezinti boyunca özellikle Başçarşı'daki Boşnak el sanatlarından gözlerinizi alamayacaksınız. Halı ve yerel motiflerle süslenmiş el işlemeleri hem turistlerin hem de yerel insanların dikkatini çekiyor. Kıyafetler ve el işletmelerinin yanında yerel şarap da Saraybosna'dan alınacaklar arasında yer alıyor.

Saraybosna merkezinin ara sokaklarında ve ana caddelerinde yer alan dükkânların dışında, alışveriş merkezleri de ilgi görüyor. Saraybosna'nın en popüler alışveriş merkezleri BBI Center ve Saraybosna City Center'dır. Şehrin merkezinde yer alan BBI Center, birçok dükkân ve seçenek ile hizmet veriyor. Saraybosna City Center da Saraybosna'daki en büyük alışveriş kompleksi olarak öne çıkıyor. Bu alışveriş merkezi, birçok devlet kurumu ve iş merkezinin yer aldığı Marijin Dvor'da bulunuyor.

2014 yılında açılan ve Alta Alışveriş Merkezi’nin hemen karşısında bulunan Sarajevo City Center adlı alışveriş merkezinin kentin enerjisi ve çehresini değiştiren yapılardan olduğu görüşü hakim. 

Bunların yanında şehirde birçok açık gıda pazarı da bulunuyor. Bu pazarlarda organik ürünler, meyveler, sebzeler, baharatlar ve çiçekler bulabilirsiniz. Şehir merkezini dolaşırken Markale Pazarı’nı ziyaret ettiğinizden emin olun. Markale'den birkaç metre uzaklıkta şehir marketi Tržnica da görülebilir.

Saraybosna’da Gece Hayatı

days-and-nights-1454583227.jpg

Saraybosna gece hayatı yazısında, Saraybosna'daki gece hayatında dışarı çıkıp eğlenmek için en iyi yerleri size sunmaktayız. Baştan ipucunu paylaşalım; pazar akşamları kimse dışarı çıkmaz, herkes evde dinlenmektedir. Perşembe, cuma ve cumartesi akşamları ise atmosfer her yerde harika olduğu için kaçırmamanız gereken günlerdir.

Devamını Oku

Saraybosna Festivalleri

Bosna Hersek'teki insanlar yılın her mevsiminde ve ayında kutlamalar, festivaller ve yıllık geleneklerle eğleniyorlar. Saraybosna, geniş kapsamlı kültür festivalleriyle dikkati çekiyor yani en yeni filmler, en yeni caz sesleri, alternatif tiyatro yapımları burada... Saraybosna'da gerçekleşen festivallerin bazıları şunlardır:

Saraybosna Moda Haftası:

Saraybosna Moda Haftası her yılın kasım ayında düzenleniyor. Uluslararası moda haftalarından bekleyeceğiniz her şey burada da var. Buna ek olarak, Bosnalı aktörlerin ve şarkıcıların giydikleri el yapımı Bosna yerel kıyafetleri bugün de görülebiliyor.

Saraybosna Kışı:

Bu festival şubat ve mart aylarında düzenleniyor ve tüm Saraybosna festivalleri içinde en uzun süren festival olarak biliyor. Tam iki ay süren festivalde her gün mutlaka bir etkinlik gerçekleştiriliyor. Festival, birçok sanat türünü içeriyor.

Kozara Etno Festivali:

Haziran veya temmuz aylarında düzenlenen Kozara Etno Festivali, iki gün sürüyor. Festival, orijinal etno şarkıları ve müziği, etno sesi ile renklendiriliyor.

Uluslararası Folklor Festivali:

Temmuz ayının ikinci yarısında düzenlenen bu festival Bascarsija Geceleri ile örtüşüyor. Bir hafta boyunca halk grupları, Saraybosna'ya gösteri yapmak için dünyanın farklı köşelerinden geliyorlar.

Vrbas'ta Yaz:

Vrbas'ta Yaz geleneksel bir etkinliktir ve temmuz ayının ikinci yarısında Kastel Kalesi’nin duvarları altında gerçekleşmektedir. Yazarlar, aktörler, kültürel-sanatsal dernekler, sanatçılar da bu etkinliğe katılmaktadırlar.

Saraybosna Film Festivali (SFF):

SFF, Bosna-Hersek'teki en büyük festival olarak dikkat çekiyor ve temmuz ila ağustos aylarında düzenleniyor. Cannes'ın veya Venedik'in dokunulmaz ışıltısından farklı olarak bu etkinlik hem yerel hem de uluslararası yıldızlarla karşılaşmak için mükemmel bir fırsat sunuyor. Festival, Güneydoğu Avrupa'nın en iyi film yapımcılarının tadını çıkarmanız için sizi çağırıyor.

Çocuk Festivali:

Çocuk Festivali, Bosna-Hersek'teki tüm çocukların beklediği geleneksel bir olay haline geldi. Çocuk şenliği, eğitim ve eğlencenin benzersiz bir bileşimidir. Haziran ayında düzenlenen Festival 20'den fazla etkinlik ve filme ev sahipliği yapıyor.

Başçarşı Geceleri:

Yaz aylarında, Saraybosna'nın eski Türk mahallesi en keyifli yer olarak öne çıkıyor. Temmuz ayında, şehrin bu kısmı daha da bir keyifli oluyor. Ay boyunca, “Başçarşı Geceleri” halk dansları, opera, bale, kaya, aşk şarkıları ve şiirin eşsiz örneklerini sunuyor.

TiyatralFestival

Ekim ayında düzenlenen bu festival, tiyatro severlere yönetmenlik, performans, konuşma, hareket, kostüm, müzik ve diğer önemli unsurları deneysel projelerle gösteriyor.

Uyarı: Her festivalin tarihleri yolculuk öncesi kendi sitelerinden teyit edilmelidir.

Saraybosna Resmi Tatiller

1 Ocak: Yeni Yıl

2 Ocak: Yeni Yıl (2. Gün)

6 Ocak: Ortodoks Noel Arifesi

7 Ocak: Pazar Ortodoks Noel Günü

1 Mart: Bağımsızlık Günü

30 Mart: Günaydın

1 Nisan: Paskalya Pazar

2 Nisan: Paskalya Pazartesi

6 Nisan: Ortodoks İyi Cuma

8 Nisan: Ortodoks Paskalya Pazar

9 Nisan: Ortodoks Paskalya Pazartesi

Devamını Oku

Saraybosna İçin Faydalı Bilgiler

İtfaiye: 123

Polis: 122

Ambulans: 124

Saraybosna Dış Temsilcilikleri 

T.C. Saraybosna Büyükelçiliği

Telefon: +387 33 568 750

Eposta: [email protected]

Adres: Vilsonovo Setaliste bb.71000 Saraybosna

İnternet sitesi: http://saraybosna.be.mfa.gov.tr

Uyarı: Türk Büyükelçiliğinin sitesindeki resmi tatiller listesinde bulunan bazı tatil günlerinin sadece Türkiye’ye ait olduğu ve o günlerde sadece Büyükelçiliğin kapalı olacağı unutulmamalıdır.

Saraybosna Para Birimi

Bosna Hersek’in resmi para birimi Bosna-Hersek Konvertibl Mark'tır ve sembolü KM ve BAM'dır. 1 kilometre yaklaşık olarak 0.43 Türk lirasıdır.

Saraybosna'nın Resmi Dili

Saraybosna'da resmi olarak kabul edilen üç dil bulunmaktadır. Her üç dil de aynı dil ailesi içindedir. Resmi olarak kabul edilen diller Boşnakça, Sırpça ve Hırvatçadır. Bu üç dil Hint-Avrupa, Güney Slav dil ailesi içindedirler. Bu üç dil arasında en çok Boşnakça kullanılmaktadır. Boşnakçada genellikle Latin Alfabesi kullanılsa da eskiden gelen alışkanlıkla beraber Kiril Alfabesi de görülmektedir.

Saraybosna Saat Farkı

Bosna Hersek, Türkiye’ye göre yaz saati uygulamasında 1 saat geridedir, yeni düzenlemeyle kış saati uygulamasında 2 saat geridedir.

Saraybosna Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca -1oC
    • Şub 1oC
    • Mar 5oC
    • Nis 9oC
    • May 13oC
    • Haz 17oC
    • Tem 19oC
    • Agu 19oC
    • Eyl 15oC
    • Eki 10oC
    • Kas 4oC
    • Ara 0oC

Kısa Kısa

Nüfus: 340.886 / Dil: Boşnakça, Sırpça, Hırvatça / Para Birimi: Bosna Hersek Konvertibl Mark / İklim: Sıcak ve ılıman / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 3 gün