Astana Adı Tarihe Karıştı: Başkent Nursultan Oldu

Kazakistan başkenti Astana'nın adı, ülkenin eski devlet başkanı Nursultan Nazarbayev'i onurlandırmak amacıyla "Nursultan" olarak değiştirildi. Nursultan Nazarbayev, 19 Mart 2019 Salı günü beklenmedik bir şekilde istifa etmişti.
 

Öneri, Yeni Liderden Geldi

İsim değişikliği, yeni devlet başkanı Kasım Jomart Tokayev'in göreve gelmesinin ardından ilan edildi. Yeni lider Tokayev, 20 Mart Salı itibariyle parlamentoda yemin ederek göreve başladı. Sürpriz değişikliği öneren isim de Tokayev oldu. Öneri, çok kısa bir süre sonra parlamentoda onaylandı ve başkent Astana'nın adı yeni yapılan bir kanunla Nursultan olarak değiştirildi. Böylelikle Astana adı tarihe karışmış oldu. Kazakça'da "başkent" anlamına gelen Astana, 1997 yılında ülkenin başkenti ilan edilmişti. Daha önceki başkent, ülkenin en büyük nüfusa sahip olan ticari merkezi Almatı (Alma-ata) idi.
 


 

Nazarbayev, 30 Yıldır Görevdeydi

Tokayev, önemli kararlarda kendinden önceki lider Nazarbayev'in politikalarını benimseyeceğini belirtmişti: "Stratejik kararlar alınır ve geliştirilirken, Nazarbayev'in görüşlerine özel ve hatta öncelikli bir önem verilecek". Tokayev, ayrıca Nazarbayev'in istifasının tarihi bir olay olduğunun da altını çizdi. Nursultan Nazarbayev, 1990'ların başında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana devlet başkanlığındaydı.

78 yaşındaki Nazarbayev, Kazakistan Devlet Başkanlığı görevini 30 yıl boyunca sürdürmüştü. Bu arada Nazarbayev'in en büyük kızı, parlamentoda üst grubun sözcülüğüne seçildi. Bu terfiyle Daria Nazarbayeva, Kazakistan'da devlet başkanlığının ardından gelen en önemli mevkiye getirilmiş oldu. Bu gelişme, Nazarbayeva'nın bir sonraki devlet başkanlığına seçilmesi ihitmalini artırdı. Ancak Nazarbayeva, gelecek yıl yapılacak seçimlerle ilgili herhangi bir açıklamada bulunmadı. Seçimler, önümüzdeki yıl yapılacak. Kimin seçileceğini kestirmek uzman görüşlerine göre hala güç; çünkü yeni lider Tokayev ve şu anki başbakan Aksar da güçlü adaylar olarak görülüyorlar.

Astana'ya adı verilen Nursultan Nazarbayev, resmi Milli Şef unvanını taşımaya devam edecek. Tokayev'in liderlik dönemi ise Nisan 2020'de sona erecek.

Astana'da ya da yeni adıyla Nursultan'da bulunan Kazakistan Cumhuriyeti Ulusal Müzesi'nde, Nursultan Nazarbayev'e özel bir sergi salonu bulunuyor. Müzeyi pazartesi hariç haftanın her günü 10:00 ile 18:00 arasında ziyaret etmek mümkün.  Müzedeki ilgili salonda, 1991'den beri yapılan düzenli seçimlerin sonucunda her seferinde iktidarı elinde bulunduran Nazarbayev'in hayatıyla ilgili birçok bilgi edinebilirsiniz.
 


 

Liderlerin Adı Verilen Şehirler

Liderlere göre ismi değiştirilen kentlere ve başkentlere dünya tarihinden birçok örnek vermek mümkün. Rusya'nın 1555 - 1925 yılları arasında Çariçin ya da Zarizyn olarak bilinen şehri, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği lideri Joseph Stalin tarafından Stalingrad (yani Stalinşehir) olarak değiştirilmişti. Volga nehrinin geçtiği kentin adı, 1961 yılı itibariyle Volgograd yapıldı. Volgograd, bugün Rusya'nın en önemli turizm merkezlerinden biri.

Hindistan'ın Allahabad şehrinin adının Prayagraj yapılması da daha yeni ve güncel bir örnek. Bu değişiklik, Hindu ibadeti için önemli bir kent olan Prayagraj'ın bu kimliğini vurgulamak için yapıldı. Hindistan'daki İngiliz egemenliğinin sona ermesinin ardından, ülkedeki 100 kentin adı değiştirilmişti.

Bir diğer örneği Almanya'nın Doğu ve Batı olarak ikiye bölündüğü yıllardan vermek mümkün. Doğu Almanya'nın Karl Mars Stadt adlı kenti, ülkenin birleşmesinin ardından Chemnitz olarak değiştirilmişti.

Mozambik başkenti Maputo ismini ancak 1975 yılında Portekiz'den bağımsızlığını kazandıktan sonra alabildi. Maputo'dan önce başkent, Portekizli kaşif Lourenço Marques'in adını taşıyordu.