Bu hafta sonu Bursa'dan kaçamak yapmak istiyor ancak çok uzaklara gitmeden günü birlik gezilebilecek yerler arıyorsanız, bu yazımız tam size göre! Sabahın erken saatlerinde varabileceğiniz, harika kahvaltısı ile meşhur beldeler, nasıl ulaşabileceğiniz ve görülecek ender güzellikler gibi konuları sizin için derledik. "Bursa'dan küçük bir kaçamak iyi gelir" diye düşünüyorsanız, buyrun en güzel rotalar... Hem bizce bu rotalar corona döneminde sıkılmış bizlere iyi gelecek, sizce? :)
Suuçtu Şelalesi
Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesine sadece 17 km uzaklıkta yer alan Suuçtu Şelalesi ziyaretçilerine âdeta bir doğa şöleni sunuyor. Her bir mevsimde farklı renkleri bünyesinde bulunduran şelale deniz seviyesinden ortalama 450 metre yüksekliktedir. Gün boyu su sesi ile dinlenebileceğiniz, piknik alanında keyifli yemeklerinizi yiyebileceğiniz ve doğanın kollarına kendinizi özgürce bırakabileceğiniz Suuçtu Şelalesi'nde muhteşem bir hafta sonu geçirebilirsiniz.
Karacabey Longozu
Susurluk Nehri'nin döküldüğü yerde oluşan Karacabey Longozu, Bursa'nın halen el değmemiş doğal harikalarından biridir. Bitki ve kuş çeşitliliği açısından keyifli bir ortam sunan alanda kara leylek, ak pelikan, flamingo ve kuğu gibi 12 farklı kuş türü yer almaktadır. Bu haftasonu doğa ile baş başa kalmak, güzel bir kahvaltı ile güne başlamak ve kır yürüyüşü ile kendinize gelmek isterseniz Karacabey Longozu tam size göre! Dilerseniz çadırınızı alıp kamp bile yapabilir, bisikletinizi de götürerek tüm çevreyi arşınlayabilirsiniz.
Tirilye
Bursa'nın turistik yerlerinden biri olan Tirilye, tarihi 5. yüzyıla kadar dayanan ve zeytinleri ile ünlü bir kasabasıdır. Kerpiç ve ahşaptan yapılmış evler doğal görünümünü bozmadığından halen Yunan ve Bizans mimarisinin izlerini taşır. Bursa'nın Mudanya ilçesine bağlı Tirilye'de deniz manzarasına karşı kahvaltınızı yaptıktan sonra pek çok kilise ve cami ziyareti yapabilir, hem dinlenme hem de kültür dolu bir hafta sonunu kendinize hediye edebilirsiniz. Tirilye'de gezilmesi gereken yerler olarak şunlar sayılabilir:
- Dündar Evi
- Taş Mektep
- Kemerli Kilise
Uludağ Milli Parkı
Marmara Bölgesi'nin doruk noktası olan Uludağ denilince ilk akla gelen kayak aktivitesi olsa da bahar ve yaz aylarında milli park farklı bir lezzet bırakır insanda. Zengin bitki örtüsü içerisinde binlerce floraya ev sahipliği yapan milli park için tam bir endemik tür cenneti diyebiliriz. Hatta Uludağ'a özgü Apollon kelebeğini merak ediyorsanız, en kısa zamanda keşfe çıkabilirsiniz.
Uludağ Milli Park'ında pek çok dere, şelale, göl ve yürüyüş parkı yer almaktadır. Ortalama 2500 metre yükseklikte olan milli parkta buzul aşındırması ile oluşan doğa harikası göller de görülmeye değerdir. Muhteşem manzaralar eşliğinde harika fotoğraflar yakalamak isterseniz fotoğraf makinenizi ve çadırınızı yanınıza almayı unutmayın!
Misi Köyü
Bursa'nın Nilüfer ilçesinde yer alan Misi Köyü şehir merkezine sadece 12 km uzaklıkta yer alır. Bursa'nın en doğal köyleri arasında ilk sıralarda yer alan köyün tarihi MS 183 yılına kazar uzanmaktadır. Koruma alanı olarak ilan edilen ve SİT alanı durumunda olan köyde kamp alanları ve karavan tesisleri meşhurdur. Aynı zamanda yöresel el işlemeleri, dokuma tezgahları ve Karagöz perdesi ile de ziyaretçilerine keyifli anlar sunan köyde Nilüfer Çayı içerisindeki masalarda yemeğinizi yiyebilir, doğa yürüyüşlerine çıkabilirsiniz.
Misi Köyü'ne gitmişken eşsiz şaraplarını da tatmanızı tavsiye ederiz. Sadece bu yörede yetişen misket üzümlerinden üretilen şarapların oldukça sağlıklı olduğu söylenir. Benzer şekilde leziz pekmezi ve asma yaprağı da satın alınması gerekenler arasındadır.
Saitabat Şelalesi
Bursa'ya 12 km uzaklıkta yer alan Saitabat Köyü'nün hemen girişinde bulunan Saitabat Şelalesi, dev çınar ağaçları, alabildiğine yeşil doğası ve muhteşem şelalesi ile mutlaka listenizde olması gereken bir yer. Gerek temiz havası gerekse huzur veren atmosferi ile ziyaretçilerin popüler destinasyonlarından olan şelalede yüzebilir, yemek menüsünde bulunan "Silor" ile damaklarınızı şenlendirebilirsiniz.
Köylü kadınların tarhana, salça, reçel gibi el emeği yiyecekler ile evlerini geçindirmeye çalıştıkları köyde hem ruhunuzu hem de midenizi şenlendirebilirsiniz. Su içerisine kurulmuş masalarda ayaklarınızı suya sokarken çayınızı yudumlamak ya da nargile keyfi yapmak isterseniz mutlaka Saitabat Şelalesi'ni gezi listenize almanızı tavsiye ederiz.
Aras Şelalesi
Uludağ Milli Parkı'na uğramışken Aras Şelalesi'ni de görmemek olmaz. Dağın eşsiz güzelliklerinden biri olan şelale ortalama 15 metre yüksekliğe sahiptir. Bitki gözlemcileri ile fotoğraf makinesini kapıp gelenleri sıklıkla görebileceğiniz doğa harikası alanda dinlenme esnasında ayaklarınızı soğuk su ile buluşturduğunuzda kendinize gelebilirsiniz.
Trekking sonrası dinlenmek için uygun bir alanda kamp yapabileceğiniz Aras Şelalesi'nde kendinize doğa içerisinde unutamayacağınız bir çadır günü hediye edebilirsiniz.
Sadağı Kanyonu
Bursa'nın Orhaneli ilçesine bağlı olan ve adını Sadağı Tabiat Parkı'ndan alan Sadağı Kanyonu, güzel bir hafta sonu geçirebileceğiniz, alabalıkların tadına bakabileceğiniz ve trekking ile doğanın keyfini çıkarabileceğiniz bir kamp alanı. Yeşilin her tonunun sizi selamladığı bu benzersiz alanda yaz mevsiminin enerjisini ruhunuzda hissetmek isterseniz doğa ile baş başa olmanın keyfini çıkarabilirsiniz. Köprüler aşmak, yeni mağaralar keşfetmek, şehrin yorduğu ruhunuzu bir nebze de olsa rahatlatmak isterseniz kendinize yapabileceğiniz en güzel sürpriz olarak Sadağı Kanyonu'nu ziyaret edebilirsiniz.
Hacıkara Şelalesi
Bursa'nın İnegöl ilçesine 19 km uzaklıkta olan Hacıkara Şelalesi, Kafkasya'dan gelen Çerkezler tarafından kurulmuştur. Benzersiz güzellikteki şelalesi, mesire ve piknik alanları ile hafta sonu kaçamaklarının uğrak adresi olan köyde doğanın keyfini çıkarırken lepsi metaz, haluvuj ve paste gibi damak çatlatan yöresel yemekler ile kendinize harika bir gün hediye edebilirsiniz.
İznik / İznik Gölü
Ülkemizin en büyük 5. gölü olan İznik Gölü, hem günübirlik dinlenme rotası hem de çadı turizmine açık mesire alanlarından biridir. İznik Gölü etrafındaki geniş piknik alanları, Türkiye'nin en güzelleri olarak bilinir. 1950'li yıllara kadar bataklık konumunda olan göl çevresi sonradan ıslah edilmiş ve günümüzde SİT alanı olarak ilân edilmiştir. Tertemiz atmosferi ile doğaseverlere unutamayacakları bir gün vadeden İznik Gölü çevresindeki çay bahçelerinde şehir gürültüsünden uzakta dinlenebilir, dilerseniz piknik yaparak harika göl manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.
BALIKESİR
Ayvalık
Kaz Dağları'na sırtını yaslayan şirin tatil beldesi Ayvalık, eski bir Rum yerleşkesi olması sayesinde çevresindeki tarihî yapılar açısından oldukça zengindir. Bursa'ya 185 km uzaklıkta yer alan Ayvalık'a ulaşım konusunda ilk önce Balıkesir'e daha sonra Ayvalık'a ulaşabilirsiniz.
Günübirlik kaçamakların uğrak adresi olan Ayvalık'ta huzur için aradığınız ne varsa bulabilirsiniz. Kuzey Ege'nin Kalbi olarak anılan bu şirin belde eski Rum evlerinin yeniden restore edilmesi, bazılarının da küçük otel ve pansiyona dönüştürülmesi ile oldukça pratik bir konaklama imkânı sunar. Sabah gözlerinizi huzurlu bir maviye açmak isterseniz, tarihi yapılarda konaklamayı da düşünebilirsiniz.
Ayvalık'ın ünlü Sarımsaklı Plajı'nda deniz keyfi yaptıktan sonra gezilecek yerleri ziyaret etmek isterseniz Taksiyarhis Anıt Müzesi ilk durağınız olabilir. Altın renkli oymalara sahip sütunları, neo-klasik mimari tarzı içerisinde görkemli bir manzara sunuyor. Yine Ayvalık'ın meşhur Saatli Cami'si de önceleri Hristiyanlar tarafından kilise olarak kullanılmışken, 1928 yılından sonra cami olarak kullanılmış meşhur yerlerden biri olarak anılıyor.
Ayvalık'ta görülebilecek diğer yerler ise şunlar:
- Türkiye'nin ilk zeytin müzesi olan Zeytin Müzesi,
- Antikacılar Çarşısı
- Ayvalık Bitpazarı
- Cunda Adası,
- Cennet Tepesi,
- Yeniçarohori Köyü,
- Şeytan Sofrası,
Avşa Adası
Marmara Bölgesi'nin en gözde adalarından biri olan Avşa Adası, yaz aylarında tatil yapacak zamanı olmayanlar için ender bulunan bir kaçamak noktasıdır. Berrak sahili ile ünlü ada aynı zamanda kendi üzümlerinden üretilen şarapları ile de meşhurdur. Her yaş kesiminden kişiler ve aileler için uygun bir seçenek sunan Avşa Adası'nda hareketli yaşam günün erken saatlerinde başlar ve sabahın ilk ışıklarına kadar devam eder. Bursa'dan sadece 160 km uzaklıkta yer alan Avşa Adası'na ulaşmak için önce yönünüzü Erdek'e çevirmeli daha sonra feribot yolculuğu ile adaya doğru yol olarak ulaşabilirsiniz.
Avşa'da görülebilecek yerler arasında bulunan Yiğitler Köyü, beldenin tarihî Rum yapılarını görebilmeniz açısından ünlüdür. Sessiz ve dingin çevresi ile berrak denizi, daha ilk görüşte sizi başka bir boyuta götürebilir.
Adada görülebilecek diğer bir ünlü yer Hagios Georgos Manastırı'dır. Günümüze kadar erişebilen kalıntıları ile popüler olan manastırın 80 tane odası olduğu söylenir.
Adada yer alan Tarihi Çınaraltı alanı, bir şeyler yudumlamak ve biraz soluklanmak için harika bir ortam sunar. Tüm heybeti ile ziyaretçilerini karşılayan tarihi çınar ağacı altındaki masalarda sıcak kahvenizi yudumlarken, serinliğin keyfini çıkarabilirsiniz.
Kendi üretimi olan şarapları konusunda ünlü olan Avşa Adası'nın meşhur Büyülübağ ve Bortaçina adlı şarap fabrikalarını gezmeniz de tavsiye edilir. Muhteşem tatlara sahip bu şarapları yerinde görmenin ve üzüm bağları arasında tatmanın keyfine varabilirsiniz.
Gece hayatının hiç duraksız devam ettiği belde bulunan sahil şeridi gece kulüpleri ile barlar her yaştan kişiye hitap eder tarzdadır. Yine adanın biraz daha arka kesimlerinde bulunan diskolar ile gece kulüpleri kendi başlarına bir dünya olarak kabul edilir. Ayrıca Türkiye'nin en büyük açıkhava diskosu olaran anılan Tanz Gece Kulübü ve Disko adlı mekân da Avşa Adası'nın simgelerinden biridir.
Kuş Cenneti Milli Parkı (Manyas)
Balıkesir'e bağlı Manyas ilçesi sınırları içerisinde olan Kuş Cenneti ülkemizin en önemli milli parklarından biridir. 23 farklı balık türü, 118 bitki ve 266 kuş türü ile olağanüstü bir canlı çeşitliliği sunar. Bu denli farklı ekosistemleri birleştiren ve onlara yıl boyu dinamik bir yaşam alanı sağlayan Kuş Cenneti Milli Parkı sizin de ruhunuza hitap edecektir. Özellikle çocuklarınıza bu eşsiz güzellikleri göstermek ve doğa içerisinde unutulmaz bir gün geçirmek isterseniz kuşların göç mevsimi olan Nisan ve Haziran aylarını arasını tercih edebilirsiniz.
KOCAELİ
Maşukiye - Kartepe
Türkiye'nin en sevilen köylerinden biri olan Maşukiye, Kocaeli'nin doğusunda ve Kartepe'nin eteklerinde yer alır. Bursa'dan yalnızca 144 km uzaklıkta yer alan köy, özellikle doğa severlerin uğrak adresi konumundadır. Kuş sesleri ile su sesinin birbirine karışan senfonisi dinlemek, trekking yapmak ve köye özgü lezzetli yemekler ile ziyafet çekmek isteyenlerin sıklıkla uğradığı Maşukiye, temiz havası ile sağlık turizmine de katkı sağlayan bir belde olarak anılır.
Maşukiye'ye varıldığında ilk görülmesi gereken yerlerden biri Aygır Deresi'dir. Dere kıyısında uzanan patikalarda kuş sesleri eşliğinde yürümek ruhunuzu çok iyi gelecektir. Yine yol boyu yer alan restoranlarda köye ait meşhur alabalık pişirilir. Dilerseniz bu restoranlarda deniz ürünlerini tadabilir ya da kendiniz piknik yapabilirsiniz.
Yemek faslınız bittikten sonra yürüyüş yolunuza Sapanca Gölü'nde son verebilir, köyün yeşil doğasının sınırsız mavi ile buluştuğu alanda deniz bisikleti gezisi yapabilirsiniz. Benzer şekilde kano turu atabilir ya da ATV kiralayarak parkur üzerinde heyecan yaşayabilirsiniz.
Maşukiye her mevsim çok güzel olsa da kış mevsiminde de Kartepe Kayak Merkezi ile ünlüdür. Eğer kayak yapmayı seviyorsanız ve Uludağ'dan farklı bir rota arıyorsanız, kar yağması ile harika bir görüntüye bürünen kayak merkezine yolunuzu düşürebilirsiniz.
YALOVA
Bursa'ya 69 km mesafede bulunan Yalova, tarihi milattan önce 3000'lere dayanan küçük illerimizden biridir. Büyüleyici doğal güzellikleri yanı sıra şifalı suları ile de popüler olan il, yılın her mevsimi yerli ve yabancı pek çok turisti ağırlar. Bursa'dan Armutlu istikametine giden tarifeli feribot seferleri ile Yalova'ya gidilebileceği gibi karayolu ile de ulaşım sağlanabilir.
Yaz aylarında deniz tatili için oldukça popüler olan Yalova, kış aylarında ise kaplıca turizmi için tercih edilir. Bazı av meraklıları ise yine kış mevsiminde av turizmi için Yalova'yı tercih eder.
Genel itibariyle Yalova'da gezilecek yerler arasında Yürüyen Köşk dikkat çeker. Atatürk'ün emri ile ağaç dallarının kesilmesindense köşkün raylar ile kaydırılması sayesinde meşhur olan köşk, denize kıyısı olan ve İDO Yalova iskelesi yanında bulunan tarihî bir köşktür. Benzerş şekilde Atatürk'ün Yalova'yı ziyaretinde kalmış olduğu Yalova Atatürk Köşkü de Termal ilçesinde görülmesi gereken yerler arasındadır.
Yalova'nın Termal ilçesine 8 km uzaklıkta yer alan Sudüşen Şelalesi, doğa severlere harika bir görsel şölen sunar. Şehrin gürültüsünden ve karmaşasından uzak kalmak, bir nebze huzurla dolmak isteyenlerin uğrak noktası olan Sudüşen Şelalesi'nde aynı zamanda piknik, doğa yürüyüşü ve foto safari yapılabilir. Yalova'nın Çınarcık sahili de muhteşem plajları ile ünlüdür. Her yıl pek çok turistin yoğun ilgisi ile karşılaşan bu sahil, hem sakinliği hem de muhteşem manzarası ile görmeye değer yerler arasındadır.
Yalova denilince akla ilk gelenler arasında kaplıcalar bulunur. Termal ilçesinde bulunan Yalova Termal Kaplıcaları, şehir merkezine 12 km uzaklıkta bulunur. Pek çok konaklama yer bulunan ilçede termal otellerde hem konaklayabilir hem de şifalı suyun tedavi edici özelliklerinden yararlanabilirsiniz. Yalova'da diğer görülmesi gereken yerler Erikli Şelalesi, Kara Kilise, Dipsiz Göl ve Karaca Ağaç Parkı da bulunur.
Son zamanlarda gece hayatının da gelişmesi ile birlikte Yalova'da gece hayatı çok sayıda renkli anlara sahne olur. Özellikle yaz aylarında Çınarcık sahilinde gece kulüpleri, bar ve diskolar sabahın ilk ışıklarına kadar faaliyet gösterir. Sıcak yaz akşamlarında deniz kıyısında serin keyfini sürerken, aynı zamanda gece mekanlarındaki canlı müzik eşliğinde eğlenebilirsiniz.