Wellington Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Wellington, Yeni Zelanda’nın başkenti ve ikinci en kalabalık şehridir. Aynı zamanda Okyanusya kıtasındaki en kalabalık başkent olma özelliğine sahiptir. Kent, Yeni Zelanda’yı oluşturan adalardan Kuzey Adası’nın güneybatı ucunda, Cook Boğazı ve Rimutaka Sıradağı arasında yer alır. Kent, adını İngiltere ve Fransa arasındaki Waterloo Savaşı’nı kazanan komutan Arthur Wellesly onuruna almıştır. İngiltere’nin Somerset ilindeki Wellington kasabasından gelen Arthur Wellesly aynı zamanda Wellington’ın ilk düküdür. Wellington, 1865’ten beri ülkenin başkentidir, aynı zamanda Yeni Zelanda’nın kültürel başkenti olarak da anılmaktadır. 2014 Mercer Yaşam Kalitesi Anketi’ne göre, Wellington dünyada yaşanılabilir 12. şehir olarak seçilmiştir.

1848 ve 1855 yıllarında olan depremlerden hasara uğrayan şehrin tam ortasından ana fay hattı geçer ve kırıklar bulunmaktadır. Çok sayıda deprem gören yerde tsunami de yaşanmıştır.

Ilıman bir iklime sahip olan Wellington, dünyanın en rüzgârlı şehridir. Ortalama rüzgâr hızı ise saatte 26 kilometredir. Yaz aylarında bile hava çok sıcak olmaz ve rüzgâr her daim hâkimdir. Mevsimler arası çok büyük farklar olabilse de hava hiçbir zaman bunaltıcı değildir.

Dünyanın en büyük ahşap binalarından biri olan Arı Kovanı, Ulusal Kütüphane, Te Papa Tongarewa Müzesi, Ulusal Arşivler ve 2 üniversiteye ev sahipliği yapmaktadır. Aynı zamanda Uluslararası Sanat Festivali, Ulusal Sanat Festivali, Uluslararası Komedi Festivali, ve Uluslararası Oyunlar Festivali gibi bir çok etkinliğin yapıldığı bir yerdir. Ünlü yönetmen Peter Jackson ile bağlantılı Weta Atölyesi’ne ev sahipliği yaptığı için, çoğu insan bu yüzden şehri ziyaret etmektedir. Hobbiton Film Seti’ne ise her yıl birçok ziyaretçi gelmektedir.

Yemek kültürü karmaşıktır. Çoğu mutfaktan etkilense de genelde Malezya mutfağı popülerdir. Ancak şehirde Türk restoranları da bulunmaktadır. En ünlü yemekleri “hangi” ve “kumara”dır. Wellington sakinleri genelde protein ağırlıklı beslenirler ve sebze ile eti dengelerler. Nadir bulunan deniz canlıları da popüler yiyecekler arasındadır.

Şehrin gece hayatı oldukça renklidir. Gündüz ne kadar canlıysa, gece de bir o kadar canlıdır. Çoğu yer sabaha kadar açıktır. Farklı tarzdan ve zevkten her tür kafe, restoran ve bar bulunabilir. Sabaha kadar dans edilebilecek yerler, jazz müzik dinlenebilecek yerler, maç izlenebilecek yerler ve sakince kafa dinlenebilecek yerlerin hepsini Wellington’da bulabilirsiniz. Gece hayatında seçenek bol olsa da genel olarak fiyatların yüksek olduğunu belirtmemiz gerekir.

Kalınacak yer konusunda, Wellington’da birçok seçenek bulunduğunu söyleyebiliriz. Merkezde ya da şehirden uzak birçok otel, apartman dairesi ya da hostel bulunmaktadır. Fiyatlar genel olarak yüksek olsa da, alınan hizmet çoğunlukla iyidir. Temizlik konusunda ise, dikkatlidirler.

Şehirde ulaşım ağı oldukça gelişmiştir. Otobüs, tren, feribot, teleferik, bisiklet ve elektrikli araba şehirde dolaşırken kullanılabilir. Belediye elektrikli araba ve bisikletleri desteklediği için, gelecek 10 yıllık planlarında bu araçlar için yolların geliştirilmesine de yer vermiştir. Şehrin en uzak noktasına bile bir toplu ulaşım aracıyla gidilebilir, fiyatların ise yine çok ucuz olduğunu söyleyemeyeceğiz.

Wellington’da insanlar oldukça sıcakkanlı ve misafirperverdir. Turistleri severler ve modern bir yaklaşım sergilerler. Yaşam standartlarının çok iyi olduğu ülkede gelir de fazladır. Toplum sanatı sever ve sanatla ilgili birçok aktivite yapılmaktadır. Aynı zamanda alışveriş konusunda da sanat ile ilgili ürünler göze çarpar.

Wellington, festival konusunda da tatmin edici bir şehirdir. Sürekli bir aktivite ya da festivale denk gelmek mümkündür. Renkli bir şehir olan Wellington’da festival zamanları sokaklar renkli ve cıvıl cıvıldır. Sokakta dans edip şarkı söyleyen insanlara denk gelmek, şaşırtıcı olmayacaktır. İnsanlar sanatı sevdiği için, sanat konusunda da çokça etkinlik ve festival vardır. Ulusal Sanat Festivali, LUX Light Festivali ve Dünya Giyilebilir Sanat Festivali bunlardan yalnızca birkaçıdır.

Tanıtım Videosu: https://www.youtube.com/watch?v=IVZSbrSX-Do

Wellington ile İlgili

Editörün Kaleminden

Wellington Nerededir?

Yeni Zelanda’nın başkenti Wellington; ülkeyi oluşturan adalardan Kuzey Adası’nın güneybatı ucunda konumlanır.

Wellington’a Ne Zaman Gidilir?

wellington-1090591_960_720.jpg

Yeni Zelanda’nın başkenti Wellington, Cook Boğazı üzerindeki deniz kenarı konumu nedeniyle rüzgârlı bir şehirdir. Soğuk ve ılıman ikliminden ötürü, yaz aylarında bile sıcaklık nadiren 25 dereceye çıkar. Bu soğuk havaya rağmen kış aylarında kar çok nadir görülür. Yağış durumu ortalamadır. Kış ayları en yağışlı aylar olduğu için, özellikle haziran ya da temmuz aylarında bir seyahat planlanacaksa dikkat etmek gerekir. Wellington’da mevsimler birbirlerinden oldukça farklıdır. Yaz mevsimi en sıcak mevsim olsa da, gün içinde bile hava durumu değişkenlik gösterebilir. Özellikle kuvvetli rüzgârlar hâkim olduğu için kat kat giyinilmesi tavsiye edilir. Hava genelde 13-20 derece arasında değişkenlik gösterir. Yaz ayları genelde turizm açısından en yoğun mevsimdir. Sıcak havalar ve okul tatili birleştiği için turistik yerler daha kalabalık hale gelmektedir. Aralık-şubat ayları arası, burada yaz mevsimine denk gelmektedir. Sonbaharda hava genelde 14-19 derece arasında olur. Okullar mart ayının yarısında sona erdiği için ve mart ayı genelde yağışsız geçtiği için, ziyaret etmenizi tavsiye ettiğimiz zamanlardandır. Kış ayları soğuk geçse de, karla kaplı dağ zirveleri eşsiz bir manzara yaşatır. Özellikle kayak alanlarının çoğu bu sezonda yoğun bir iş temposuna sahip olur. Hava durumu ortalama olarak kış aylarında 5-12 derece arasındadır. Sonbahar gibi ilkbahar da gitmek için tavsiye edilen zamanlardandır. Özellikle eylül ayının başında hava hala soğuk olsa da bölgenin doğası etkileyici görüntüler sergiler. Rüzgâr tüm şiddetiyle esse bile, o kadar soğuk değildir. Aynı zamanda ilkbahar, Interislander Feribotu’na binmek için de yılın en iyi zamanlarından biridir.

Wellington’da Nerede Kalınır?

Denizin kenarında yer alan ve yeşil volkanik tepelerle çevrili olan Wellington, Yeni Zelanda’nın başkenti ve ikinci en kalabalık şehridir. Çekici bir İngiliz sömürge mimarisine sahip olan şehir aynı zamanda modern tarzda binalara da ev sahipliği yapmaktadır. Wellington’da konaklama fiyatları genellikle yüksektir ve 3 yıldızlı otellerin geceliği ortalama olarak 80-90 NZD arasında değişmektedir. Yüksek sezon olan yeni yıl ve Noel’de ise bu fiyatlar neredeyse iki katına çıkabilmektedir. Bu durumlarda, uygun bir alternatif olan hostellerde ise genelde gecelik 30-35 NZD arası fiyatlara konaklayabilirsiniz.

Wellington’da kalmak için en iyi olan bölge ana turistik mekânlara kolay erişimi ve merkezi konumu nedeniyle Central Business District’tir (Merkezî İş Bölgesi). Lambto Limanı’nın yanında yer alan ve yeşil volkanik tepelerle çevrili olan bu yer şehrin en önemli iş, alışveriş ve gece hayatı bölgesidir. Yeni Zelanda Müzesi, Denizcilik Müzesi, Botanik Bahçeleri ve Yeni Zelanda Parlamentosu bu çevrede yer almaktadır. Bu bölgede kalabileceğiniz otellerden bazıları ise Gilmer Apartmant Hotel, Halswell Lodge, West Plaza Hotel, InterContinental Wellington, Rydges Wellington ve ucuz bir alternatif olarak Laneway Backpackers’tır.

Lambton Quay yani eski adıyla “Beach Street”, Wellington’ın finans bölgesinin kalbidir. Aynı zamanda burası şehrin sahil ile buluştuğu yerdir. Lambton Quay, Willis Street ve Courtenay Place yerel olarak “Golden Mile” olarak bilinir. Kentin ticaretinin çoğu şimdi Manners Caddesi ve Küba Caddesi civarında ve biraz daha güneydedir, ancak Lambton Quay önemli bir ticaret alanıdır. Ayrıca kuzey ucunda Yeni Zelanda Parlamento binaları ile idari önemi vardır. Aynı zamanda Wellington Teleferiği, Lambton Quay'den Botanik Bahçeleri'nin tepesine kadar uzanmaktadır. Bu bölgede kalınabilecek en iyi oteller ise CityLife Wellington, Gilmer Apartment Hotel, Astelia Apartment Hotel ve Travelodge Hotel Wellington olarak sıralanabilir.

Courtenay Place ise kalınabilecek bir diğer güzel noktadır. Te Aro semtinin ana caddesi olan yer, eğlence ve gece hayatıyla ünlüdür. Çoğu restoran geç saate kadar açıktır ve gece oldukça hareketlidir. Birçok otel, ofis, alışveriş yeri ve kafenin bulunduğu bir bölgedir. Gündüz de gece kadar aktif olan yerde sanata dair pek çok şey bulunabilir. Şehirdeki en iyi gece hayatına yakın olmak isteyenlerin tercih etmesi gereken bölge yine burasıdır. Bu bölgede kalınabilecek en iyi yerlerden bazıları ise Liberty Apartment Hotel, The Setup on dixon-Hostel, QT Museum Wellington Apartments, At Home Wellington City ve Apollo Lodge Motel olarak sıralanabilir.

Wellington Gezilecek Yerler

Dünyanın en yaşanılabilir şehirlerinden biri olarak gösterilen Yeni Zelanda’nın başkenti Wellington; muhteşem güzellikteki doğası, yüksek yaşam standartları, sayısız kültür ve sanat aktiviteleri ile Okyanusya kıtasının en güzel ve büyüleyici kentlerindendir. Şehirde İngiliz sömürge mimarisini ve modern mimariyi bir arada görebilirsiniz. Pek çok turistik yeri bulunan şehirde, şehrin ulaşım ağı son derece gelişmiş olduğundan, kolayca ulaşabilirsiniz. En uzak noktalara bile giden bir ulaşım aracı bulmak mümkündür. Ayrıca Wellington’ın doğası, çoğu yerde rastlanılamayacak kadar güzel ve korunmuştur.

Wellington Gezilecek Yerler

Wellington, pek çok turistik noktaya ev sahipliği yapmaktadır. Ülkenin en prestijli müzesi olan Te Papa Tongarewa Müzesi, dünyanın ilk tamamen korunmuş kentsel ekosistemi olan Zealandia; Yüzüklerin Efendisi, Hobbit, King Kong, Bölge 9 ve Thor: Ragnorak filmlerine hayat veren Weta Workshop’un ziyaret edebileceğiniz The Weta Cave bunlardan birkaçıdır. Meşhur Matiu/Somes Adası size farklı bir dünyadaymışsınız hissi verirken Wellington Zoo hayvanlar âlemini yerinde görmenize ve tanımanıza olanak verir. Space Place’de Thomas Cooke Teleskobu’ndan gökyüzünü izlemek enfes bir deneyim olacağı gibi, Füniküler Müzesi’nde tarihe dalıp şehri daha iyi izlemek de bir diğer alternatif olacaktır. Wellington gezip görme konusunda her farklı isteği karşılayabilecek güzellik ve çeşitliktedir.

Adını andığımız yerlerle ilgili detaylı bilgi aşağıda mevcuttur.

Devamını Oku

Wellington Şehir İçi Ulaşım

wellington-2144119_960_720.jpg

Wellington’ın şehir içi ulaşım imkânları oldukça fazladır. Wellington ile şehir merkezi arası mesafe yaklaşık olarak 5 kilometredir. Havaalanından merkeze ulaşmak için otobüs, tren ya da taksi kullanabilirsiniz. Yürüyerek de kolaylıkla keşfedilen bir yer olsa da, otobüs kullanımı da şehirde oldukça yaygındır. Wellington’ın otobüs ağı, 108 güzergâh ve yaklaşık 2.800 durağı kapsamaktadır. Havaalanından merkeze otobüsle gitmek için, Route 91’i kullanmalısınız. Bilet fiyatı ise 6 $’dır. Şehrin en popüler yerlerinden olan Lambton Quay’den Bunny, Brandon ve Hunter sokakları yönüne otobüsler bulunur. Ayrıca Mulgrave Sokağı’ndan Lambton’a, Glenmore’dan Upland’a, kısacası her yerden her yere bir otobüs bulunur. Otobüslerin zamanları ise yönden yöne değişebileceği gibi, 7/24’ten akşam 21.00 veya 18.00’a kadar sürebilir. Bazı hatlar sadece belirli saatlerde yolcu taşımaktadır.

Bir diğer popüler ulaşım aracı ise trendir. Wellington bölgesinin yolcu demir yolu ağı; Hutt Valley Line (Upper hutt – Wellington), Johnsonville Line (Johnsonville – Wellington), Kapiti Line (Waikanea – Wellington), Melling Line (Melling – Wellington), Northern Explorer (Auckland – Wellington), Capital Conecion (Palmerston North – Wellington) ve Wairarapa Line (Masterton – Wellington) olarak 7’ye ayrılır. Trenler genelde saat başı kalkmaktadır ve 05.00 – 24.00 arası hizmet vermektedir. Bir günlük limitsiz bilet fiyatı 14 $’dır ve 3 günlük 21 $ olarak bir alternatifi de vardır. 1 aylık bilet alımında da yaklaşık olarak %40 kâr edilir.

Kırmızı füniküler, Wellington’ın simgesi haline gelmiştir. Lambton Quay ve Kelburn arasında ulaşım sağlar. Haftanın her günü 07.00 – 22.00 saatleri arasında çalışır. Özellikle şehrin manzarasını izlemek için güzel bir alternatiftir.

Taksi ise bir diğer yaygın ulaşım aracıdır. Wellington’da belirli bir taksimetre tarifesi yoktur. Ücretler tamamen taksi şirketlerine göre değişebileceği için taksite binmeden önce ücretler hakkında bilgi alıp pazarlık yapmanız tavsiye edilir.

Bisiklet, şehir belediyesi tarafından desteklenen bir ulaşım aracıdır. Kolaylıkla bisiklet kiralanıp, şehir güvenli bir şekilde gezilebilir.

Diğer bir ulaşım aracı olan feribot, Wellington Limanı’ndan kalkıp Seatun ve Matiu / Somes Adası arasında faaliyet gösterir. Bilet fiyatları gidiş dönüş yaklaşık 22 $’dır.

Wellington Mutfağı

pork-1565905_960_720.jpg

Yeni Zelanda Mutfağı, İngiliz ve bölgenin yerli halkı olan Maorilerin mutfaklarının karışımıdır. Dünyada en fazla et tüketen ülkeler arasında olan Yeni Zelanda’da; kuzu eti, domuz eti ve geyik eti oldukça sık tüketilir. Ülkenin etrafı tamamen okyanuslarla çevrili olduğu için balıkçılık da önemli gelir kaynaklarından biridir. Kırmızı levrek, epinephelinae, dülger balığı, ringa balığı yavrusu, istiridye ve kerevit yoğun olarak tüketilen deniz canlılarındandır. Aynı zamanda brie, montahne blue, blue de bresse ve camembert gibi Fransız peynirleri de ülkede oldukça meşhurdur.

Kahvaltı alışkanlıkları hafta içi ve hafta sonu değişkenlik göstermektedir. Wellingtonlılar hafta içi genelde mısır gevreği ya da tost tercih ederken hafta sonları yumurta, domuz pastırması, sosis ve hashbrown (mücver) yemeyi tercih ederler. Kıtanın geleneksel kahvaltısı ise soslu ve etli bir yemek olan “meat cake”tir. Akşam yemeklerini ana öğün olarak tercih ettikleri için, öğlenleri belirli bir rutinleri yoktur. Genelde et veya balık ile sebze türleri dengeli olarak tüketilir. Yerel olarak ürettikleri bir tatlı patates olan “kumara” çok meşhurdur. Maori usülü bir yahni olan “hangi” ve özel soslu bir istiridye yemeği olan “paua ravioli” de özel yemekler arasındadır. Tatlı olarak gelenekselleşmiş “pavlova”, beze kaplı yuvarlak kekin krema ve meyvelerle birleşiminden oluşan meşhur bir pastadır. Aynı zamanda ülkenin sembolü olan kivi meyvesi ve bu meyveyle yapılan tatlılar da sıkça tüketilmektedir. Farklı bir tat olarak da mascarpone dolgulu incir, yine tüketilen tatlılar arasındadır.

Wellington’da farklı mutfaklara ait restoranlar bulmak mümkündür. Özellikle Asya mutfağı oldukça rağbet görse de, Türk restoranlarına da rastlayabilirsiniz. Ayrıca bazı yerlerde özel çorba dükkânlarına da rastlanılabilir. Şık ve birinci sınıf bir restoranda Yeni Zelanda lezzetlerini tatmak isterseniz uğrayabileceğiniz adresler Ortega Fish Shack, Logan Brown, Chameleon Restaurant, Boulcott Street Bistro ve Jano Bistro olabilir. Yerel mutfağı tercih edenler için; The Thistle Inn, Giddy-Up!, The Larder ve Chocolate Fish Cafe güzel seçenekler olacaktır. Orta fiyatlı alternatifler Cin Cin, Pizza Pomodoro, Cafe Polo ve Neo Cafe & Eatery; uygun fiyatlı en iyi alternatifler de Little Penang, Aunty Mena’s Vegetarian Cafe, Best Ugly Bagels ve The Mt Vic Chippery’dir.

Wellington’da Alışveriş

wellington-weekly-markets-422468.jpg

Wellington alışveriş konusunda size tahmin edebileceğinizden daha fazla imkân sunacaktır. Hem pazar kültürü hem de alışveriş merkezi kültürü gelişmiştir. Burada alabileceğiniz hediyelik eşya sayısı ise oldukça fazladır. Maori halkının etnik ürünleri, paua kabuğundan yapılan takılar, diyorit taşından yapılan oymalar, yün halı ve kıyafetler, deri işlemeler ve cam objeler alabileceğiniz özgün şeylerdendir. Aynı zamanda manuka balı ve avokado yağı da alabileceğiniz özel tatlardandır.

“Cool’luğun başkenti” olarak bilinen Küba Caddesi’nde restoran ve barların dışında alışverişe dair birçok şey bulabilirsiniz. Yüksek kalitede butikler, bohem mağazalar, tasarım dükkânları ve sanatsal pek çok eşyanın bulunabileceği bu cadde alışveriş için en iyi yerlerden olacaktır. Lambton Quay’de klasik ve modern mimarinin bir arada olduğu alanda kafelerin yanı sıra; giyim ve takı mağazaları, kırtasiyeler, kitapçılar ve müzik mağazalarını keşfedebilirsiniz. Buraya gelindiğinde, perakendecileri iyice gezmek harika bir deneyim olacaktır.

Wellington deyince akla pazarları da gelmektedir. Başlı başına ayrı bir deneyim olan pazarlardan en eskisi Harbourside Market’tır. Wellington sahilinde yer alan bu pazardan çeşit çeşit meyve ve sebzeler alabilmenizin yanı sıra pazarda yerel mutfağı da tadabilirsiniz. Harbourside Market, her pazar saat 07.30 – 14.00 arası açık oluyor. Bir diğer pazar noktası ise Thorndon Çiftçi Pazarı’dır. Burada da yerel üreticilerin taze ve yerel ürünlerini alabilirsiniz. Bu pazar, cumartesi günleri 09.00 – 21.00 arası hizmet vermektedir. Sanat ve tasarım ile pazarı bir araya getiren Wellington Yeraltı Pazarı ise farklı bir alternatif olarak karşımıza çıkar. Farklı tasarımcıların kıyafetlerini, aksesuarlarını ve takılarını bulabileceğiniz, etnik kültürü yakından anlayabileceğiniz, canlı müzik dinleyebileceğiniz bir pazardır burası. Her cumartesi saat 10.00 – 16.00 arası açık olan bu pazar Wellington’da mutlaka gidilmesi gereken yerlerdendir. Wellington Gece Pazarı ise Asya’da tanıdık olduğumuz kültürü yansıtmaktadır. Kültürel dans gösterileri ve canlı müzik gruplarının şovlarını izleyebilir, hatta karaoke gibi eğlenceli aktiviteler yapabilirsiniz. Hem yemek hem alışveriş açısından güzel olan bu pazar her cuma ve cumartesi saat 17.00 – 23.00 arası açıtır. Wellington merkeze 20 dakika uzaklıktaki Lower Hutt’ta yer alan Queensgate Alışveriş Merkezi, pek çok markayı içinde barındıran bir yerdir. Eski bir bankanın restore edilmesiyle oluşan Old Bank Arcade, Lambton Quay ve Hunter sokaklarının köşesinde yer alır. Çeşitli kafelerin mağazaların bulunduğu bu yerin en güzel kısmı ise tasarımı ve atmosferidir. Weta Mağarası, şüphesiz ki Wellington’da alışveriş denince en farklı olan yerdir. Akademi ödüllü Weta Atölyesi’nin mağazasında Yüzüklerin Efendisi, Hobbit ve Thor gibi filmlerin kostümlerini, minyatür karakterlerini ve daha pek çok ürünü bulabilirsiniz.

Wellington Gece Hayatı

wellington-2144129_960_720.jpg

Wellington’ın gece hayatı, en az şehir kadar renkli ve canlıdır. Çoğu bar ve gece kulübü 7/24 açıktır. Şarap içilebilecek, kokteyl denenebilecek ya da sabahlara kadar dans edilebilecek sayısız mekân vardır. “Courtney Place”, “Lambton Limanı” ve “Terrace” semtleri en hareketli bölgelerdendir. “Cuba Street”, “Taranaki Street” ve “Cable Street” ise gece hayatını sevenlerin uğrak noktalarından birkaçıdır. Tory Street’te bulunan Hawthorn Lounge, yaratıcı sunumlarla çeşitli kokteyller deneyebileceğiniz, en sevilen mekânlardandır. 4 tarafı kitaplarla çevrili, biraz pahalı olsa da verdiğiniz paraya değecek kokteylleriyle The Library, tercih edilen mekânlardan biridir. C.G.R. Merchant & Co. ve Malthouse Courtney Place’in en tercih edilen mekânlarındanken, S&M Cocktail Bar Cuba Street’e gittiğinizde uğramanız gereken yerlerdendir.

Wellington’ın gece hayatı sadece kokteyl barlardan ibaret değil tabii. Kabare kültürünü sevenlerin çok hoşuna gideceği “Ivy Cabaret” ve çeşitli performansların sergilendiği “The Fringe Bar”, Wellington gece hayatının incilerindendir. Bu mekânların genelde akşam saat 19.00’dan sonra açıldığını bilmekte fayda var. Sabaha kadar dans edilebilecek popüler yerlerden olan “Dakota Bar”, Allen Street’te bulunur. Bu mekânda özel bir kutlama yapmak isterseniz, size can-ı gönülden yardımcı da oluyorlar. Yine aynı bölgede olan bir diğer mekân ise “Cavern Club”. Genelde 80’ler çalan, fiyatları uygun olan ve hitap ettiği yaş grubu geniş olan bir mekândır. Yeni Zelanda’da şarap fiyatları su fiyatından daha ucuzdur. Ülkedeki üzüm bolluğu hem daha ucuz hem de daha fazla çeşitte şaraplar sunulmasına imkân tanır. Kaliteli ve dünyaca ünlü olan bu şarapları mutlaka denemelisiniz. Özellikle Pinot, Chardonnay, Reisling ve Grigio türü şaraplar tavsiye edilenler arasındadır. Martinborough bölgesindeki şarap bağlarına gitmek en iyi seçenek olacaktır. Geceyi bir Irish pub’da geçirmek isteyenler için, her cuma ve cumartesi canlı müzik olan, Victoria Caddesi’nde bulunan “The Green Man” veya Küba Caddesi’ndeki “J.J. Murphy & Co.” güzel bir alternatif olacaktır. Wellington’ın gece hayatı 7/24 canlı olduğu için, konsept ve seçenekleri de bir hayli fazla. Oyun oynanabilecek ya da spor maçları izlenebilecek mekânlar da bulunur. “Four Kings” ve “Bangalore Polo Club” bu mekânlardan yalnızca birkaçıdır. Sırt çantanızla dolaşan bir gezginseniz ve kendiniz gibi gezgin insanlarla tanışmak istiyorsanız, Wellington’da “Backpackers” konseptli bir bar da bulunur. “Basement” da bu konsepte uyan, gidebileceğiniz en iyi mekânlardandır. Fiyatları hem uygundur hem de içerde uluslararası bir ortam vardır. Her ülkeden, her uyruktan gezgin insanlar, bu mekânda toplanıp ucuz içki ve kaliteli müzikle ortamın keyfini çıkarırlar. Yeni Zelanda’da gidilebilecek farklı konseptlerde yerler olsa da, gidildiğinde denenmesi gereken 2 şeyden biri şarap, diğeri ise ülkenin ulusal simgesi olan kivi meyvesinden yapılan kivi likörüdür. Bu mekânlarda bahşiş kültürünün pek yaygın olmadığını da hatırlatmakta fayda var.

Wellington Festivaller

1055123-476244-36.jpg

Wellington, oldukça dinamik bir şehirdir. Genel olarak halk sanata ilgi duyduğu için, sürekli bir etkinlik ya da festival düzenlenir. Müzik, film, sanat, hatta moda hakkında en az bir etkinlik Wellington’da bulunabilir. Bu enerjik şehirde özellikle bahar ayları oldukça yoğun geçer. Festivaller genelde bahar aylarına denk gelmektedir. Festival zamanlarında tüm sokaklar cıvıl cıvıl ve hareketli olur. Yurt dışından da pek çok turist, bu festivalleri ziyaret etmek için gelir.

Wellington Jazz Festivali - (Haziran): Bu festivalde 5 gün boyunca yerli ve yabancı sanatçılar performans sergilerler. Sokaklar ve barlarda parti havası hâkimdir.

Capital E National Arts Festival(Ulusal Sanat Festivali) - (Mart): 2 hafta boyunca çocuklar için müzik, tiyatro ve dans performansları sergilenir.

World of Wearable Art(Dünya Giyilebilir Sanat Festivali) – (Şubat-Mart): Bu uluslararası festivalde katılımcılar giyilebilir tasarımlarını yarıştırırlar. Ödül töreni ve sunumlar şov şeklinde olur.

Cuba Street Carnival(Küba Caddesi Karnavalı) – (Mart): Wellington’ın Küba Caddesi’nde müzik, dans, tiyatro, sirk ve çeşitli aktiviteler yapılır. Sokak festival alanına çevrilir.

New Zealand Fringe Festival - (Şubat – Mart): 3 hafta süren festivalde Yeni Zelanda ve dünyanın her yerinden 1.100’e yakın sanatçı performans sergiler.

New Zealand International Comedy Festival(Yeni Zelanda Uluslararası Komedi Festivali) – (Nisan – Mayıs): 3 hafta boyunca Yeni Zelanda ve dünyanın başka yerlerindeki komedyenler performans sergilerler.

LUX Light Festival (Mayıs): Wellington Sahili’nden Frank Kitts Parkı’na kadar uzanan yolda ışık, teknoloji, sanat ve tasarım gösterileri yapılır.

Play by Play New Zealand’s International Games Festival (Nisan): 1 hafta süren festivalde Yeni Zelanda’nın yetenekli oyun geliştiricileri konferans verirler ve workshop’lar düzenlenir. Aynı zamanda çeşitli oyun alanları da vardır.

Wellington Resmi Tatiller

1 Ocak: Yeni yıl

25 Ocak: Wellington Kuruluş Günü

8 Şubat: Waitangi Bayramı

25 Nisan: Anzak Günü

6 Haziran: Kraliçe’nin Doğum Günü

24 Ekim: İşçi Bayramı

25 Aralık: Noel

Mart/Nisan: Paskalya

Wellington İçin Faydalı Bilgiler

Ambulans: 111

İtfaiye: 111

Polis: 111

Trafik akış Yönü: Sol

Uluslararası Telefon Kodu: +64

Wellington Uluslararası Havalimanı: +64 4 385 5100

Turizm Ofisi (Wellington i-SITE Visitor Information Centre)

Adres: Corner Victoria and Wakefield Street, Wellington 6011, Yeni Zelanda

Telefon: +64 4 802 4860

Email: [email protected]

Çalışma saatleri: Her gün 08:30 – 17:00

Website: www.wellingtonnz.com

Wellington Türkiye Dış Temsilcilikleri

Türkiye Cumhuriyeti Wellington Büyükelçiliği

Adres: 15-17 Murphy Street, Level 12, Thorndon, Wellington – New Zealand

Telefon: +64 4 472 12 92 / +64 4 472 12 90

Website: Wellington.be.mfa.gov.tr

Wellington Para Birimi

Wellington’da Yeni Zelanda doları (NZD) kullanılır. 1 Yeni Zelanda doları yaklaşık 2,90 Türk lirasına denk gelmektedir.

Wellington Resmi Dili

Yeni Zelanda’nın resmi dilleri İngilizce ve Maoricedir.

Wellington Saat Farkı

Wellington ile Türkiye arasında 9 saat fark vardır. Wellington Türkiye’den 9 saat ileridedir. Türkiye’de saat 10.00 iken Wellington’da 19.00’dır.

*Bu bilgi 2018 yılında güncellenmiştir.

Wellington Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 15.5oC
    • Şub 15.9oC
    • Mar 14.8oC
    • Nis 11.9oC
    • May 9.6oC
    • Haz 7.5oC
    • Tem 6.6oC
    • Agu 7.5oC
    • Eyl 8.9oC
    • Eki 10.5oC
    • Kas 12.5oC
    • Ara 14.2oC

Kısa Kısa

Nüfus: 385.899 / Dil: İngilizce, Maorice / Para Birimi: Yeni Zelanda Doları / İklim: Ilıman iklim / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 6-7 gün