Wellington Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Wellington, Yeni Zelanda’nın başkenti ve ikinci en kalabalık şehridir. Aynı zamanda Okyanusya kıtasındaki en kalabalık başkent olma özelliğine sahiptir. Kent, Yeni Zelanda’yı oluşturan adalardan Kuzey Adası’nın güneybatı ucunda, Cook Boğazı ve Rimutaka Sıradağı arasında yer alır. Kent, adını İngiltere ve Fransa arasındaki Waterloo Savaşı’nı kazanan komutan Arthur Wellesly onuruna almıştır. İngiltere’nin Somerset ilindeki Wellington kasabasından gelen Arthur Wellesly aynı zamanda Wellington’ın ilk düküdür. Wellington, 1865’ten beri ülkenin başkentidir, aynı zamanda Yeni Zelanda’nın kültürel başkenti olarak da anılmaktadır. 2014 Mercer Yaşam Kalitesi Anketi’ne göre, Wellington dünyada yaşanılabilir 12. şehir olarak seçilmiştir.
1848 ve 1855 yıllarında olan depremlerden hasara uğrayan şehrin tam ortasından ana fay hattı geçer ve kırıklar bulunmaktadır. Çok sayıda deprem gören yerde tsunami de yaşanmıştır.
Ilıman bir iklime sahip olan Wellington, dünyanın en rüzgârlı şehridir. Ortalama rüzgâr hızı ise saatte 26 kilometredir. Yaz aylarında bile hava çok sıcak olmaz ve rüzgâr her daim hâkimdir. Mevsimler arası çok büyük farklar olabilse de hava hiçbir zaman bunaltıcı değildir.
Dünyanın en büyük ahşap binalarından biri olan Arı Kovanı, Ulusal Kütüphane, Te Papa Tongarewa Müzesi, Ulusal Arşivler ve 2 üniversiteye ev sahipliği yapmaktadır. Aynı zamanda Uluslararası Sanat Festivali, Ulusal Sanat Festivali, Uluslararası Komedi Festivali, ve Uluslararası Oyunlar Festivali gibi bir çok etkinliğin yapıldığı bir yerdir. Ünlü yönetmen Peter Jackson ile bağlantılı Weta Atölyesi’ne ev sahipliği yaptığı için, çoğu insan bu yüzden şehri ziyaret etmektedir. Hobbiton Film Seti’ne ise her yıl birçok ziyaretçi gelmektedir.
Yemek kültürü karmaşıktır. Çoğu mutfaktan etkilense de genelde Malezya mutfağı popülerdir. Ancak şehirde Türk restoranları da bulunmaktadır. En ünlü yemekleri “hangi” ve “kumara”dır. Wellington sakinleri genelde protein ağırlıklı beslenirler ve sebze ile eti dengelerler. Nadir bulunan deniz canlıları da popüler yiyecekler arasındadır.
Şehrin gece hayatı oldukça renklidir. Gündüz ne kadar canlıysa, gece de bir o kadar canlıdır. Çoğu yer sabaha kadar açıktır. Farklı tarzdan ve zevkten her tür kafe, restoran ve bar bulunabilir. Sabaha kadar dans edilebilecek yerler, jazz müzik dinlenebilecek yerler, maç izlenebilecek yerler ve sakince kafa dinlenebilecek yerlerin hepsini Wellington’da bulabilirsiniz. Gece hayatında seçenek bol olsa da genel olarak fiyatların yüksek olduğunu belirtmemiz gerekir.
Kalınacak yer konusunda, Wellington’da birçok seçenek bulunduğunu söyleyebiliriz. Merkezde ya da şehirden uzak birçok otel, apartman dairesi ya da hostel bulunmaktadır. Fiyatlar genel olarak yüksek olsa da, alınan hizmet çoğunlukla iyidir. Temizlik konusunda ise, dikkatlidirler.
Şehirde ulaşım ağı oldukça gelişmiştir. Otobüs, tren, feribot, teleferik, bisiklet ve elektrikli araba şehirde dolaşırken kullanılabilir. Belediye elektrikli araba ve bisikletleri desteklediği için, gelecek 10 yıllık planlarında bu araçlar için yolların geliştirilmesine de yer vermiştir. Şehrin en uzak noktasına bile bir toplu ulaşım aracıyla gidilebilir, fiyatların ise yine çok ucuz olduğunu söyleyemeyeceğiz.
Wellington’da insanlar oldukça sıcakkanlı ve misafirperverdir. Turistleri severler ve modern bir yaklaşım sergilerler. Yaşam standartlarının çok iyi olduğu ülkede gelir de fazladır. Toplum sanatı sever ve sanatla ilgili birçok aktivite yapılmaktadır. Aynı zamanda alışveriş konusunda da sanat ile ilgili ürünler göze çarpar.
Wellington, festival konusunda da tatmin edici bir şehirdir. Sürekli bir aktivite ya da festivale denk gelmek mümkündür. Renkli bir şehir olan Wellington’da festival zamanları sokaklar renkli ve cıvıl cıvıldır. Sokakta dans edip şarkı söyleyen insanlara denk gelmek, şaşırtıcı olmayacaktır. İnsanlar sanatı sevdiği için, sanat konusunda da çokça etkinlik ve festival vardır. Ulusal Sanat Festivali, LUX Light Festivali ve Dünya Giyilebilir Sanat Festivali bunlardan yalnızca birkaçıdır.
Tanıtım Videosu: https://www.youtube.com/watch?v=IVZSbrSX-Do