2020 Yılı Baz Alınarak IQ Sıralamasına Göre Ülkeler

Zeka tamamıyla göreceli bir kavram ve hiçbir zaman tam olarak yorumlanması da mümkün değil. Fakat 21. yüzyılın her şeyi bilen (ya da bilmeye çok yakın diyelim) dünyasında istatiksel veri tutmak önemli. Günümüzde insan zekasının testlerle ölçüm değerine IQ deniliyor ve istatiksel olarak 0 ila 200 puan arasında değerlendiriliyor. Ama zeka denilince sadece insanlar akla gelmiyor. İnsanların oluşturduğu toplumlar ve bu toplumların dünya için yarattığı değerler de ülkelerin IQ seviyelerini belirliyor. IQ değerinasıl ki insandan insana değişiyorsa, ülkeler için de aynı şey geçerli. 

1

Ülkelerin de bir IQ’su olduğunu ilk düşünenler ise Richard Lynn adındaki bir İngiliz psikolog ile Finlandiyalı bir siyaset bilimci olan TatuVanhanen. İkisi de profesör olan bu bilim insanları 113 ülkeyi inceleyip sonucunda da tıpkı insanları değerlendirir gibi bir rapor hazırlamış. Geriye kalan ülkeler için de puanladıkları sınır komşusu ulusların değerlerini baz almış. Raporda gelir dağılımı, yönetim şekilleri, beslenme kalitesi zekayı etkileyen en önemli faktörler olarak belirtilirken, eğitim seviyesi ikinci en önemli faktör olarak gösterilmiş. Ama en şaşırtıcı olan da ırkların genetik özelliklerininzekayı ciddi anlamda etkilediği. Bu veriler aynı akademisyenler tarafından 2010 ve 2013 yıllarında bir kitaba dönüştürülerek güncellenmiş. Bu çalışma bilim dünyasında bir kesim tarafından kabul görürken, bir kısım bilimci de gerçekçi bulmadığını öne sürüp reddetmiş.

2020 IQ sıralamasında hangi ülkeler var?

O yıllardan 2020’lere gelindiğinde ciddi bir İngiliz sitesi olan Vouchercloud’da yayınlanan dünyanın en akıllı ülkeleri sıralamasında ilk 10’a giren ülkeler aslında hiç şaşırtıcı değil. Bu ülkeleri açıklamadan önce şunu da belirtelim ki, zamanla ülkelerin akıllarını ölçen kriterlere hep yenileri eklenmiş. PISA gibi okul başarılarını ölçümleyen testler yanında, yönetim şekilleri ve yaşam süresi ortalamaları da listenin kaderini etkilemiş. Hatta hangi ülkenin kaç Nobel ödülü var, okullarındaki başarı oranı ne gibi çok ince hesaplamalar da devreye girmiş. Peki en güncel IQ sıralamasına göre ülkeler listesinin en zeki ulusları hangileri merak ediyor musunuz? 

IQ Sıralamasına Göre Ülkeler

  1. Hong Kong

107 IQ puanıyla listenin en başında yer alan Hong Kong doğu ve batının buluşma noktası bir şehir. Birçok kültürün birbiriyle barışık yaşadığı şehrin siluetini ise dev gökdelenler oluşturuyor. 235 adanın üzerinde konumlanan kent Doğu Asya’nın en önemli finans merkezi. Ama şehrin mahareti sadece para akışını yönlendirmesi değil, tarım, ithalat – ihracat, turizm gibi birçok alanda da oldukça başarılı olması. Hong Kong ekonomisi 2009’dan 2020 yılına kadar 20 kat artarak hızlı bir büyüme gerçekleştirmiş. Ekonomisini bu kadar kısa sürede bu denli kalkındırmasıyla da araştırmacılardan en yüksek notu kapmış. Ülkenin bu yılki asgari ücret değeri 865 Euro. Ama bununla da bitmiyor, şehrin eğitim sistemi de IQ hesaplamalarında önemli bir paya sahip. 141 ülke arasında yapılan değerlendirmelerde araştırma ve inovasyon alanındaki başarılarıyla da ilk 10’a giren bu küçük şehrin Çin Halk Cumhuriyeti’nden ayrı, bağımsız bir bölge olduğunun da altını çizelim.

2
  1. Güney Kore

IQ’su yüksek ülkeler arasında 106 puanla listemizin ikinci sırasında yer alan Güney Kore 1953 yılında savaştan çıktığında hiçbir şeyi olmayan ve büyük devletlerin desteğiyle ayakta duran bir ülkeydi. Günümüzde ise robot teknolojisi denilince ilk onun adı akla geliyor ve dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasında yer alıyor. Savaş yıllarından 2020’lere gelirken her yıl yüzde 10 büyümeyle istikrarlı bir ivme izleyen ülkenin ihracatı da uzun bir dönem her yıl yüzde 20 artmış. Genç nüfusun yoğun olduğu Güney Kore’nin okullardaki PİSA verileri de oldukça iyi. Ülkede asgari ücret ise 1255 Euro.

  1. Japonya

105 IQ puanıyla listenin 3 numarası olan Japonya disiplin + çalışkanlık + ahlak kurallarıyla büyüyen, hem gelenekçi hem de yenilikçi bir ülke. Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi olan Japonya’da eğitime çok önem veriliyor. Ülkede eğitiminulusal bütçedeki payı yüzde 12 iken, askeri harcamalara ayrılan pay yüzde 7,7. Geçmişin baktığımızda II. Dünya Savaşı’nda uğradığı ağır yenilgiyle hatırladığımız Japonya’nın o günden bu güne bu denli büyümesi de en akıllı ülkelerden biri olmasını haklı gösteren en büyük sebep. Ayrıca halkın uzun ömürlü olması ve refah seviyesinin yüksek olması da Japonya’yı hep üst sıralarda tutacak gibi görünüyor.

3
  1. Tayvan

104 IQ puanıyla listeye giren Tayvan dünyada IT alanında en gelişmiş 10 ülkeden biri. En mutlu ülkeler sıralamasında da adını göreceğiniz Tayvan, Çin Hükümeti tarafından birçok konuda engellense de ve bir çok ülke bağımsızlığını kabul etmese de aklıyla, fikriyle kendini kalkındırmış bir ülke. Eğitim seviyesi olarak çıtası yüksek, dünyanın en çok üniversite mezunu bu ülkede bulunuyor.

  1. Singapur

Küçücük bir ada ülkesi olsa da yükselen gökdelenleriyle dev bir siluete sahip Singapur yokluktan varlık yapmış bir ülke desek yalan olmaz. Öyle ki 1965’e kadar sömürge olarak yaşamış, tarihi boyunca da tarım yapacak bir arazisi ve doğal kaynağı olmamış ülkelerden. Ama hem iş gücü hem de akıllı yönetim politikalarıyla bugün Asya Kaplanları arasında sağlam bir duruşa sahip. Dünyanın en önemli 3. döviz pazarı, 2. büyük limanı ve dev ekonomisiyle adından söz ettiren ülkenin teknolojik gelişimi ise tartışılmaz. Singapur ayrıca PİSA gibi okul testlerinde de büyük başarılar kazanmış ve öğrencilerinin yüzde 71,37’si ileri derece olarak nitelendirilen yüksek notlar almış. Eğitim sisteminin yapısıyla başarılarından söz ettiren ülkenin listedeki IQ puanı ise 103.

4
  1. Almanya

Avrupa’nın en güçlü ekonomisi dendiğinde akla ilk gelen ülke Almanya. Otomotiv, ilaç, teknoloji, savunma gibi birçok dalda 1 numara olan ülke Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra dünyanın en çok göç alan ikinci ülkesi. Yabancı iş gücü kullanan ülkeler arasında ise başı çekiyor. Ülkenin en parlak olduğu alanlardan biri, hatta en öncelikli yere sahip olanı ise eğitim sistemi. Ücretsiz üniversiteleriyle bilimin ve yeni buluşların desteklendiği ülkede asgari ücret ise 1226 Euro. Avusturya, İtalya ve Hollanda ile birlikte 102 IQ puanına sahip Almanya listemizin 6. Sırasında.

  1. İsveç

Dünyanın en refah yaşayan 6. ülkesi olan İsveç İskandinav Yarımadası’nda konumlanıyor. Petrolü tamamıyla bırakıp bio-yakıta geçmesiyle çevrecilik konusunda dünyada bir ilki gerçekleştiren ülkenin demokratik yönetim şekli ve eğitim sistemi de IQ listesinde üst sıralara yerleşmesinde önemli bir faktör. Öyle ki dünyanın en uzun eğitim hayatı bu ülkede, tam 25 yıl okul yollarında geçiyor.Meclisin % 43’ü ise kadın milletvekillerinden oluşuyor. Asgari ücreti açıklarken sıkı durun, ortalama 2.500 Euro civarında. Ülke 101 puanla sırasını adı hep karıştırılan İsviçre ile paylaşıyor.

5
  1. Çin

Amerika Birleşik Devletleri ile yıldızı bir türlü barışmayan Çin’in karşı tarafı en çok kızdıran özelliği çabuk gelişen bir ülke olması. Yüzyılın en büyük küresel gücü olmaya aday ülke ticari gücüyle ABD’nin hemen arkasından geliyor ve ha geçti ha geçecek hamleleriyle de tedirgin ediyor. Tarımdan teknolojiye, telekominikasyondan tekstil sektörüne kadar dünyanın her yerine eli kolu uzanan bir ülke konumunda olan Çin aynı zamanda dünyanın en kalabalık ülkelerinden. Dünya IQ’su en yüksek ülkeler sıralamasında 100 puanla başı çeken ülkeler arasında bulunan Çin aynı puanı Birleşik Krallık, Yeni Zelanda ve Belçika ile paylaşıyor.

  1. İspanya

Dünyanın en büyük 10 ekonomisi içinde bulunan İspanya, Fransa’dan sonra Batı Avrupa’da en geniş toprağa sahip olan ülke. ABD ve Fransa’dan sonra turizmde de 3. sırada bulunuyor. Futbolundan ritimli danslarına ve yönetim biçimine kadar birçok yünüyle tanıyıp bildiğimiz ülkenin asgari ücreti 1000 Euro’nun üzerinde. Kültürel özellikleriyle de değerlendirilen İspanya’nın listedeki puanı 99. Bu puanı Macaristan ve Polonya ile paylaşıyor.

6
  1. ABD

Dünyanın en geniş topraklarına sahip ülke Çin ve Hindistan’dan sonra dünyanın en kalabalık 3. ülkesi. Petrol üretimi, doğal kaynakları, ulaşım ağı turizm yatırımları ile lider ve göç destinasyonu olmasıyla popüler ülke 52 eyaletten oluşan federal bir cumhuriyetle yönetiliyor. Dolar denilince ilk akla gelen ve para piyasalarını yöneten ülke olarak da biliniyor. Eğitim ve sanayide büyük bir ar-ge’ye sahip Birleşik Devletler’in test kriterlerine göre IQ puanlamasında elini güçlendiren diğer sebep vatandaşlarından gelen 368 adet Nobel ödülü. ABD listede 98 puanda ve bu sırasını aynı puandaki Moğalistan, Fransa, Danimarka ve Avustralya ile paylaşıyor.

10 ülkenin IQ değerine ve dikkate alınan özelliklerine değinirken biz kaçıncı sıradayız diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Ülkemiz bu listeye göre 90 IQ puanıyla ilk sıraların bir hayli gerisinde. Bulunduğu konumu ise aynı puandaki Bulgaristan ve Libya ile paylaşıyor.