Dubai Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yakın geçmişe kadar küçük bir sahil kasabası olan Dubai, Arap Yarımadası’nda bulunan Birleşik Arap Emirlikleri’nin yedi emirliğinden biridir. 1968 yılına kadar İngiltere’nin himayesi altında bulunan emirlik, 1969 yılında bağımsızlığını kazanmıştır. Abu Dabi de dahil olmak üzere çevresindeki diğer altı emirlik ile Birleşik Arap Emirlikleri'nin bir parçası olmuştur. Dubai Emiri aynı zamanda Birleşik Arap Emirlikleri Emiri'nin de yardımcısı konumundadır. Abu Dabi ve Dubai, diğer emirliklerden farklı olarak, ulusal mecliste emirlikleri ilgilendiren kararları veto etme hakkına sahiptir. Ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşlarına da "Emirati" denilmektedir.

Dubai'de bilinen ilk yerleşim 18. yüzyıla dayanmaktadır. Bu dönemde bir kabile kasabası olarak kurulan Dubai, yıllar boyunca yerlilerin balıkçılık ve benzeri faaliyetlerle geçindiği küçük bir şehir olmuştur. 19. yüzyılın sonlarına doğru ise İngiltere, Dubai'yi koruması altına almıştır. 20. yüzyılda, İran'a yakın bir konumda olduğu için şehir bir ticaret şehri olarak önem kazanmaya başlamıştır. Ayrıca Dubai kıyılarından toplanan inci şehrin en önemli geçim kaynaklarından birisi olmuştur. İnci üretimi ve ticaretiyle özdeşleşen şehir 1930'larda yaşanan Büyük Buhran nedeniyle ekonomi açısından zor dönemler geçirmiştir. Günümüzde inşaat ve havayolu sektörlerinde yapılan atılımların da etkisiyle hızla gelişen bir ekonomiye sahiptir. Ayrıca Dubai, Orta Doğu'nun en pahalı şehridir ve dünya sıralamalarında da üst sıralardadır.

Tarihi açıdan çok zengin bir bölge olmayan Dubai modern yapısıyla dünya çapında ön plana çıkan bir şehirdir. Bölge topraklarında petrol bulunmasıyla 1969 yılından sonra hızla zenginleşerek turizm, ticaret ve alışveriş kenti haline gelmiştir. Özellikle 1990'lardan sonra şehirde başlayan inşaat çalışmaları sayesinde şehir adeta baştan yaratılmıştır. Dünyanın en yüksek yapısı olan Burj Khalifa, yedi yıldızlı otel Burj Al Arab da dahil olmak üzere gökdelen ve şık binalarıyla gezilecek pek çok yere sahiptir. Dubai Mall gibi büyük alışveriş merkezlerine sahip olduğu için alışveriş konusunda, Jumeirah gibi temiz plajlara sahip olduğu için de deniz turizmi konusunda dünyanın popüler destinasyonlarından birisi olmuştur. Son yıllarda şehirde açılan lüks restoranlar sayesinde de gastronomi konusunda da büyük gelişmeler yaşanmaktadır. Şehrin modern yaşamın yanı sıra şehirde Orta Doğu kültürüne ait detaylar da görmek mümkündür. Lüks yatların yanında abra denilen eski balıkçı tekneleri, alışveriş merkezlerinin yanında baharat çarşıları da bulunur. Dubai'nin zenginliği sokakta yürürken fark edilebilir. Altın kaplama arabalar, altın otomatları, içinde altın parçaları bulunan yemekler gibi detayları gözlemlemek mümkündür.

Petrol üretiminin ve ticaretinin yarattığı istihdam nedeniyle Orta Doğu ve Asya'dan yüzlerce insan Dubai'ye göç etmeye başlamıştır. 60'ların sonu ve 70'lerin başında Lübnan İç Savaşı gibi olaylar nedeniyle de güvenli ve zengin bir nokta olarak görülen Dubai Emirliği'nin nüfusu bir anda üç kat artmıştır. Bugün Dubai, Basra Körfezi’nin sürekli gelişmekte olan iki milyondan fazla nüfusa sahip bir metropolüdür. Bu nüfusun büyük çoğunluğunu göçmenler oluşturmaktadır ve Dubai’de Birleşik Arap Emirlikleri’nin yerli vatandaşları ise sadece 17% civarındadır. Birçok milletten insanın yaşadığı şehir oldukça kozmopolitbir yapıya sahiptir. Kentin nüfusunun yarısını Hintliler oluşturmaktadır. Pakistanlılar, Filipinliler, Sri Lankalılar, Bangladeşliler ve Amerikalılar en büyük göçmen gruplardır. 

Dubai'nin çokkültürlü yapısı ve bir turizm kenti olması her alanda gözlemlenebilmektedir. Ülkenin resmi dili Arapça olsa da günlük hayatta İngilizce'den Hintçe'ye birçok farklı dil kullanılmaktadır. Ziyaret edilen hemen hemen her noktada İngilizce konuşarak rahatça iletişim kurulabilmektedir. Ayrıca şehirdeki tabelaların altında İngilizce açıklamalar da bulunmaktadır. Öte yandan farklı coğrafyalardan gelen göçmenler özellikle mutfak kültürlerini de Dubai'ye taşımıştır. Şehrin farklı noktalarında farklı mutfaklara ait restoranlar bulmak mümkündür. Dubai'nin yöresel mutfağı çok zengin değildir ancak kozmopolit yapısı sayesinde hemen hemen her mutfağa yönelik restoranlar vardır. Hintli göçmenlerin çok olması nedeniyle Hint restoranları çok sayıdadır. 

Çöl iklimine sahip olan Dubai'de sıcaklıklar yıl boyunca yüksektir. Bu nedenle şehirde otobüs duraklarını kapalı ve klimalı hale getirmek gibi çeşitli tedbirler alınmıştır. İklimi nedeniyle etrafı çöllerle kaplı olan şehirde çöl safarileri turistler tarafından sevilen aktivitelerden birisidir. Ayrıca Dubai son yıllarda büyük mimari projeler ve düzenlenen sportif aktiviteler ile de dikkat çekmektedir. Ayrıca son dönemde sanat alanında da gelişmeler yaşanmaya başlanan Dubai'de caz festivali ve bienaller düzenlenmekte, sanat galerileri açılmaktadır.

Tanıtıcı Video:
 

 

Dubai ile İlgili

Dubai Nerededir?

Dubai, Arap Yarımadası’nın Basra Körfezi kıyılarında kurulmuştur. Komşuları Umman, Suudi Arabistan, Katar ve İran’dır.

Dubai'ye Nasıl Gidilir?

Türkiye'den Dubai’ye haftanın her günü sefer düzenleniyor. İstanbul’dan Dubai’ye uçuş süresi yaklaşık olarak 4 saat 30 dakika sürmektedir.

Dubai'ye Ne Zaman Gidilir?

Dubai çöl iklimine sahip bir coğrafyada yer alır. Yaz aylarında sıcaklıklar ortlama 41 dereceyken en sıcak ay olan Ağustos'ta 50 dereceyi bulabilir. Bu aylarda gece hava sıcaklığı da 30 derece civarında seyreder. Ayrıca hava zaman zaman biraz rüzgarlı olsa da bu rüzgarların havayı pek serinlettiği söylenemez. Deniz suyu sıcaklığı ise 35 dereceyi bulabilmektedir. Kış aylarında ise sıcaklıklar gündüzleri 17 derecenin altına pek düşmez. Ancak gece gündüz arası sıcaklık farklı yüksek olduğundan kış akşamlarında bir ceket bulundurmak iyi olacaktır. Yağışların yıl boyunca çok nadir görüldüğü şehir her zaman güneşlidir. Hatta ortalama olarak Dubai'ye yılda beş gün yağmur yağar. Bu nedenlerle Dubai’ye gitmek için en uygun zaman Kasım ve Mayıs ayları arasıdır. Eğer yaz aylarında Dubai'yi ziyaret etmek isterseniz aşırı sıcaklar konusunda dikkatli olmalısınız. Şimdiye kadar ölçülen en yüksek sıcaklık 2002 yılında 52 derecedir. Ayrıca deniz kenarında bulunduğu için havanın nem oranı da yüksektir. Yaz aylarında hava sıcaklıkları bu kadar yüksek olduğu için de Dubaililer serinleyebilmek için alışveriş merkezlerine akın eder.

Dubai'de Nerede Kalınır?

Dubai, son 50 yılda petrol bulunmasının ardından dünyanın en hızlı gelişen merkezlerinden biri ve buna bağlı olarak birçok farklı konseptte bölgeler oluşmaya devam ediyor. 2 milyon nüfusuyla yedi emirlikten biridir. Şehirde az da olsa tarihsel süreçleri inceleyebileceğiniz yapılar yer alıyor. Dubai Müzesi, Jumeirah Camii veya Büyük Camii ile şehrin modern mimarisinin yanı sıra tarihi yönünü de keşfedebilirsiniz. Dubai’de toplu taşımadan yararlanabilmek için belli turistik merkezlerde kalmak tercih edilir.

İpucu: Otellerde seyahatinizden iki veya üç ay öncesinde rezervasyon yaparsanız çok daha uygun fiyatlara yer bulabilirsiniz. Ayrıca Dubai otel fırsatlarını buradan görebilirsiniz.
 

Devamını Oku

Dubai Otelleri

Dubai Otelleri

Her sene milyonlarca turistin akın ettiği Birleşik Arap Emirlikleri’nin 7 emirliğinden bir tanesi olan Dubai’de lüks ve şatafatın her türlüsüne tanıklık edebilirsiniz. Yapay adaları, göz alıcı mimarisiyle gökdelenleri, dünyanın en popülerleri arasına giren tema parkları ve devasa alışveriş merkezleriyle en popüler tatil destinasyonlarından biri haline geldi. Dubai’de şehrin ruhunu, şehre hakim zenginliği hissetmek için yapabileceğiniz en iyi şeylerden bir tanesi Dubai’nin dillere destan güzellik ve lüksle donatılmış otellerinde kalmaktadır.Siz de Dubai'ye gidecekseniz Dubai otelleri yazımızın devamını okuyabilirsiniz. 

Devamını Oku

Dubai Gezilecek Yerler

Dubai petrolden gelen gelirler sayesinde hızlı bir şekilde kurulan ve bu nedenle tarihi değeri pek olmayan bir şehirdir. Son yıllarda turizme yönelik yapılan yatırımlar sayesinde tarihi geçmişi olmasa da, modern yapıları ile ön plana çıkmaktadır. Dünyanın en büyük alışveriş merkezleri, dünyanın en büyük gökdelenleri, büyük eğlence parkları, insan eliyle yapılmış adalar gibi birçok projeyle Dubai, adından söz ettiren bir şehirdir. Ayrıca Dubai’de dünyaca ünlü birçok festival, kültürel ve sportif aktiviteler de düzenlenir. Tüm bunlar turistlerin gözünde Dubai’yi bir cazibe merkezi haline getirmektedir.

Devamını Oku

Dubai İçi Ulaşım

Dubai’de birçok ulaşım alternatifi vardır. Metro, otobüs ve minibüslerin yanında en çok tercih edilen ulaşım araçlarından biri de taksilerdir. Dubai’de benzin oldukça ucuz olduğundan, gideceğiniz yere bağlı olarak taksiler genellikle en mantıklı seçenek olabiliyor. Şehir içi ulaşım sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

Taksi: Bir petrol şehri olan Dubai’nin en çok kullanılan toplu taşıma aracı şüphesiz taksiler olmaktadır. Oldukça uygun fiyatlara seyahat edebileceğiniz taksiler, Dubai’nin birçok noktasında kolaylıkla bulunabilmektedir. Taksilerin üzerinde hepsi birbirinden farklı renklerde beş çeşit kafa lambası bulunmaktadır. Her bir renk taksilerin durağını simgelemektedir. Bazı taksilerin renkleri ise pembedir. Bu taksileri bayan şoförler kullanmaktadır ve sadece bayan yolcu alırlar.

Metro: Dubai’nin metro hattı sahil şeridine paralel olarak şehir boyunca uzanan bir kırmızı hat ile, eski  şehir merkezi olarak bilinen yere giden bir yeşil hattan oluşur. Dubai metrosunda bölgenin kültüründen kaynaklanan bir sınıflaşma vardır. İlk iki vagon sadece kadınlar ve çocuklara ait, sonraki bir vagon ise çok daha konforlu seçenekler sunulan gold yolculara, yani zenginlere ayrılmıştır. Geri kalan vagonlar ise normal halka aittir.

  • Metro, Cuma günü hariç her gün 05.50 - 00.00 arası, Cuma günleri ise 13.00 - 01.00 arası hizmet veriyor.
  • Metro haritası
Devamını Oku

Dubai Mutfağı

Dubai tamamen petrol geliri üzerine kurulmuş, nüfusunun ise %80’ini göçmenler oluşturduğundan belli bir mutfağı yok. Dubai’nin yöresel yemekleri bu yüzden çeşitlilik göstermiyor ve genellikle de Lübnan mutfağından esinlenilmiş. Ama oldukça kozmopolit bir yapıya sahip olmasından dolayı, birçok millete ait farklı tatlar sunan restoranların sayısı bir hayli fazla.

Dubai'de her noktada karşınıza çıkabilecek yemeklerden birisi shawarma isimli hamburger benzeri bir yiyecektir. Bölgeye özgü ekmekler arasında et parçaları ve sebzeler konularak yapılan bu yemek şehrin hemen hemen her caddesinde satılır ve uygun fiyatlıdır. Vejetaryenler içinse falafel her yerde bulunan bir yemek seçeneğidir. Dubai'de çok fazla Hintli göçmen bulunduğu için çok sayıda farklı bütçelere uygun Hint restoranı bulunmaktadır. Özellikle vejetaryenler için Hint restoranlarında çeşit daha fazladır. India Palace, Karachi Inn Restaurant seçeneklerinizden sadece birkaçıdır.

Son yıllarda Dubai'da özellikle Japon, Lübnan ve İtalyan restoranlarına olan talep büyük oranda artmıştır. Japon restoranlarından en ünlüleri Tomo ve Okku'dur. Bunların dışında Pierchic ve Al Muntaha da şehrin en popüler restoranlarındandır. Bu ultra lüks restoranların dışında daha uygun fiyatlı restoranlar da şehirde mevcuttur. Eğer Türk yemeklerinden vazgeçmek istemezseniz Anatolian Turkisg Grill ve Turkish Village'ı tercih edebilirsiniz. Arap mutfağı içinse Khan Murjan, Wafi Gourmet ve Al Mallah'ı düşünebilirsiniz. Ayrıca bun denilen kurabiyesiyle ünlü Pappa Roti, Dubai’de birçok şubesi bulunan ünlü bir restoran zinciridir. Burada çeşitli kurabiyeleri tadabilirsiniz.

Bahşiş- Dubai’de bahşiş vermek yaygındır. Ödediğiniz hesaba göre %5 ile 10 arasında bahşiş bırakabilirsiniz.

Dubai'de Alışveriş

Dubai alışveriş yönünden sınırlarını zorlayan bir metropol. Şehirde o kadar çok alışveriş merkezi ve mağaza var ki ne aradığınıza ve ne alacağınıza karar veremeyebilirsiniz. Burj Khalifa’nın yanındaki Dubai Mall şu anda dünyanın en büyük alışveriş merkezi. Burada dev bir akvaryum ve gerçek bir dinozor fosili de bulunuyor. Dubai’nin büyük alışveriş merkezlerinden diğeri de Mall Of Emirates. Burası farklı bir alışveriş merkezi çünkü içinde bir kayak merkezi var. Alışveriş imkânlarına değinmeye pek gerek duymuyoruz çünkü yine dünyanın en büyüklerinden. Ibn Batuda alışveriş merkezi ise yine büyüklük bakımından diğerlerinden farksız ancak fiyat bakımından daha ucuz. Dubai Marina civarında bulunan bu alışveriş merkezide alternatifleriniz arasında bulunabilir.

Devamını Oku

Dubai Gece Hayatı

Dubai gece hayatı bakımından diğer özellikleri kadar gösterişli değildir. Bunda dini kuralların etkisi büyüktür. Dubai'nin gelirlerinin çoğu aslında petrolden değil turizmden gelir. Bu nedenle diğer Orta Doğu ülkelerine kıyasla alkol ve gece hayatı konusunda daha esnektir. Ancak yine de dikkat edilmesi gereken belli noktalar vardır. Caddelerde ve sokaklarda alkol satan dükkânlar bulmak oldukça zordurbulunsa da Müslüman olduğunuzu söylemediğinizde daha rahat bir alışveriş yaşarsınız. Marketlerde de alkollü içecekler satılmaz. Ayrıca sokakta veya kamuya açık başka yerlerde alkol tüketmek kesinlikle yasaktır. Dini günlerde de alkol satan yerler kapalıdır. Restoranların hepsinde de alkol satışı yapılmamaktadır. Ancak alkol satış izni olan restoranlarda alkollü içecekler sunulmaktadır. Bu nedenlerle Dubai’de gece hayatını yaşayacağınız belli bir cadde veya barlar sokağı pek bulunmuyor. Gece hayatı barlar ve gece kulüplerden çok otellerde yoğunlaşmıştır. Üç yıldızlıdan beş yıldızlılara birçok otelin bünyesinde gece kulübü, lounge veya bar bulunmaktadır. Bu yüzden de gece hayatı otellerle özdeşleşmiştir.

Devamını Oku

Dubai Festivaller

Dubai kozmopolit yapısı, turizme yönelik atılımları ve popülerliği giderek artan bir kent olduğundan festivaller ve etkinlikler yönünden oldukça zengin bir şehirdir. Dubai’nin önemli festivallerinin bir kısmı şöyledir:
 
Dubai Alışveriş Festivali: Dünyanın en büyük alışveriş merkezlerine sahip Dubai’nin en önemli festivallerinden olan Dubai Alışveriş Festivali’nde; etkinlikler, konserler, dans gösterileri, promosyonlar ve müzikaller gibi her yaş kesimine uygun etkinlikler yer alıyor.
Dubai Dünya SporlarıDubai’deki Dünya Ticaret Merkezi’nde gerçekleşen bu uzun dönemli festival boyunca amatör ve profesyonel sporseverler; futbol, basketbol, hentbol, voleybol, tenis gibi çeşitli sportif aktiviteleri, yaz sıcağından korunarak gerçekleştiriyor.
Dubai Caz Festivali:Dubai Media City Açıkhava Tiyatrosu’nda gerçekleşen bu büyük festivalde, 120 uluslararası sanatçı 12’den fazla performans sergiliyor. İki gün ve iki sahne olarak düzenlenen festival Dubai’nin en meşhur festivallerindendir.
Lynx Dubai Uluslararası Reklam FestivaliHer yıl düzenlenen festival de dünya üzerinde ki birçok reklam ve ajanslara ödüller dağıtılıyor.
Dubai Uluslararası Film Festivali: Arap dünyası, Asya, Afrika ve çevresinde ki yapımların görücüye çıktığı büyük bir festivaldir.

Dubai Pratik Bilgiler

  • Acil: 998
  • Polis: 999
  • Sahil Güvenlik: 996
  • 24 Saat Açık Eczane: +971 04 355 6909

Dubai Vize İşlemleri

Dubai’ye seyahat edecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Dubai vizesi alması zorunludur. Gri, Yeşil ve Siyah pasaport sahipleri 90 günü aşmayacak şekilde vizeden muaftır. Dubai vizesi elektronik ortamda hazırlanan ve alınan bir vizedir.  Dubai vizesine başvurular; ''Birleşik Arap Emirlikleri Göçmenlik Ofisi'' tarafından yetkilendirilmiş başvuru merkezlerinde veya turizm acentelerinde yapılabilir. Mail yoluyla aldığınız vizenin bir çıktısını alarak yanınızda taşımalısınız. Dubai vizesinin standart süresi 2 aydır. Ancak her ne kadar 2 ay olsa da, konaklama süresi maksimum 28 gündür. Eğer Dubai’de 28 günden fazla konaklarsanız cezai işlem uygulanır.

Dubai Türkiye Dış Temsilcilikleri

DUBAİ BAŞKONSOLOSLUĞU
Adres: WORLD TRADE CENTER BUILDING P.O.BOX: 9221 DUBAI-UAE
Telefon: 00 971 4 331 47 88
Faks: 00 971 4 331 73 17
[email protected] 
http://dubai.bk.mfa.gov.tr

Dubai Para Birimi

Dubai’de kullanılan para birimi Dirhem’dir (kısaca AED). Dirhem ABD Dolarına endeksli bir para birimi olduğundan sabit bir kura sahiptir. 

Dubai Resmi Dili

Dubai’nin resmi dili Arapça'dır. Ancak İngilizce oldukça yaygın olarak kullanılır.

Dubai Saat Farkı

Dubai (GMT +4) ile Türkiye (GMT +3) arasında bir saat zaman farkı vardır. Türkiye’de saat 12.00 iken, Dubai’de 13.00’dür.

Dubai Resmi Tatiller

  • 1 Ocak - Yılbaşı,
  • Hicri Yılbaşı (Değişiyor),
  • Ramazan Bayramı (Değişiyor),
  • Kurban Bayramı (Değişiyor),
  • 2 Aralık (Ulusal Bayram)

Dubai Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 18oC
    • Şub 19oC
    • Mar 22oC
    • Nis 26oC
    • May 30oC
    • Haz 32oC
    • Tem 34oC
    • Agu 35oC
    • Eyl 32oC
    • Eki 28oC
    • Kas 24oC
    • Ara 20oC

Kısa Kısa

Ülke: Birleşik Arap Emirlikleri
Nüfus: 2.106.000
Dil: Arapça
Para Birimi: Dirhem
İklim: Çöl İklimi
Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2 Gün
Çocukla Gezmeye Uygunluk: Uygun
Big Mac Index: 3.54 $ ( Türkiye 3.87 $)