Bakü Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bakü, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin başkentidir. Ülkenin Hazar Denizi’ne olan kıyısında bulunan şehir Kafkas bölgesinin en büyük şehridir. Bölge içinde önemli kültür ve ticaret merkezi sayılan Bakü, sanayi alanında da önemli bir merkezdir. Bulunduğu konum itibariyle de liman kenti olarak oldukça önemli bir merkezdir. Bakü Limanı Hazar Denizi’nde bulunan en önemli limandır.

Bakü’de kültürel aktiviteler oldukça önemlidir. Bu tarz etkinlikler için şehirde çok sayıda kütüphane, sinema, tiyatro, sergi salonu gibi mekanlar bulunmaktadır. Özellikle 2000’li yıllardan itibaren şehir hızla gelişmeye başlamıştır. Gelişen ekonominin bir getirisi olarak inşa edilen yeni binalar, restoranlar, oluşan mahalle ve sokaklar şehrin genişlemesini de sağlamıştır. Oldukça hareketli bir gece hayatına da sahip olan Bakü gezginlerin gözde şehirlerinden bir tanesidir. Yaklaşık 4 milyona ulaşan şehir nüfusunun büyük çoğunluğunu yerli halk oluşturmaktadır. Azerbaycan nüfusunun üçte biri ise Bakü’de yaşamaktadır. Azerbaycan’ın sanayi merkezi olan Bakü’de çok sayıda büyük kurumun merkezleri bulunmaktadır. Bakü Uluslararası Deniz Ticaret Limanı, yılda iki milyon tonu bulan yük taşımacılığına ev sahipliği yapmaktadır.
 

Tanıtım Videosu:

Devamını Oku

Bakü Nerededir?

Azerbaycan’ın başkenti olan Bakü ülkenin doğu kesiminde bulunuyor. Ülkenin en doğusunda bulunan Bakü, Hazar Denizi’nin kıyısındadır. Bakü’nün önemli bir liman şehri olmasında bu durum oldukça etkilidir. Kafkasların Paris’i olarak ünlenmiş Bakü, Azerbaycan’ın en büyük şehridir.

Bakü’ye Nasıl Gidilir?

Bakü’ye uçakla ile gitmek isterseniz Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı’nı kullanacaksınız. Dilerseniz Türk hava şirketlerinden birini dilerseniz de Azerbaycan’ın ulusal havayolu şirketi olan Azal’ı kullanabilirsiniz. İstanbul- Bakü arası uçakla 2 saat 45 dakika sürerken İstanbul- Ankara 2 saat sürmektedir.

Devamını Oku

Bakü’ye Ne Zaman Gidilir?

city-2147190_960_720.jpg

Karasal iklimin etkisi altında bulunan Bakü’de kışlar çok soğuk ve kar yağışlı, yazlar ise sıcak geçmektedir. Rüzgarlar şehri anlamına gelen Bakü adına yaraşır şekilde dört mevsim rüzgarlıdır. Yaz rüzgarları oldukça sıcak eser ve şehrin sıcaklığını kırk dereceye kadar taşıyabilir. Bakü’yü ziyaret etmek için en uygun zamanlar bahar mevsiminin yaşandığı Nisan, Mayıs ayları ve sonbaharda Eylül, Ekim aylarıdır.

Bakü’de Nerede Kalınır?

Hazar Denizi’nin kıyısına kurulan BaküAzerbaycan’ın hem başkenti hem de en popüler şehridir. Osmanlı İmparatorluğu, İran ve Rusya’nın egemenliğinde kalmış, Hazarların da bir dönem yaşadığı bu topraklar günümüzde bağımsız bir devlet olan Azerbaycan’ın dışarıya açılan kapısıdır. Özellikle Eurovision şarkı yarışmasının Bakü’deki Kristal Saray’da yapılmasıyla birlikte daha da popülerleşmiş ve bu vesileyle turistler için keşfedilmeye değer bir şehir olmuştur.


İpucu: Otellerde seyahatinizden iki veya üç ay öncesinde rezervasyon yaparsanız çok daha uygun fiyatlara yer bulabilirsiniz. Ayrıca Bakü otel fırsatlarını buradan görebilirsiniz.  

Devamını Oku

Bakü Otelleri

Bakü otelleri

Tatil denince ilk başta akla gelen birçok yer vardır. Gerek modern yaşam şartları, gerek doğal güzellikleri ile öne çıkan bu tatil yerleri dışında daha farklı coğrafyalarda da turizm sektörü gelişmektedir. Alışılmışın biraz dışında farklı bir tatil lokasyonu için Bakü çok uygun bir yer. Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de tüm ihtiyaçları karşılayacak farklı otel türleri bulunmaktadır. Ülkemize de çok yakın bir kültüre sahip olan Azerbaycan, Türkiye’den çok sayıda turistin uğradığı bölgeler arasındadır.Kafkasların en büyük şehri olarak da nam salan Bakü, Abşeron Yarımadası’nın güney ucundadır. Özellikle 2000’lerde hızlı bir şekilde gelişme gösteren Bakü şehri genel olarak üç bölüme ayrılmaktadır. Bunlar içeri şehir olarak da bilinen eski şehir, Sovyetler Birliği zamanında inşa edilen bölüm ve son olarak modern Bakü bölgesidir. Başkent merkezinde pek çok yer yürüyerek gezilebilecek mesafededir. Şehir içerisinde ulaşım minibüs, otobüs ve metro ile sağlanmaktadır. Şehir merkezinde alışveriş, gezilecek yerler ve gece hayatı açısından güzel bir konaklama alanıdır.Bakü'ye gidecekseniz ve bölgedeki tesisleri merak ediyorsanız Bakü otelleri yazımızı keyifle okuyabilirsiniz. 

Devamını Oku

Bakü’de Gezilecek Yerler

Hızla değişen ve gelişen yüzüyle binlerce turist çeken Bakü’de gezilecek çok fazla yer var. Yerli halk tarafından İçeri Şeher olarak anılan ve şehrin ilk yerleşim yerlerinden olan bölgede sizleri Bakü’nün tarihi yapılar karşılıyor. Zamanla büyüyen ve gelişen şehir merkezinde ise çeşitli kültürel ve sanatsal yerler bulabilirsiniz.

Devamını Oku

Bakü İçi Ulaşım

Bakü şehir içi ulaşımında otobüsler, metro, minibüsler ve taksileri kullanabilirsiniz. Fakat taksiler için küçük bir hatırlatma yapalım, taksilerde taksimetre bulunmuyor. Bu yüzden taksiye binmeden önce mutlaka pazarlık yapın. Şehirde yeni yeni trafiğe çıkmaya başlamış mor renkli taksilerde taksimetre olma şansı var.

Devamını Oku

Bakü Mutfağı

Azerbaycan Mutfağı dünyanın en lezzetli mutfaklarından bir tanesidir. Oldukça zengin yemeklere sahip Azerbaycan Mutfağı’nın en güzel örneklerini Bakü’de bulabilirsiniz.

Azeri Plovu: Bizim bildiğimiz pilav gibi olsa da içerisine konulan malzemeler açısından farklıdır. Azeri Pilavı tavuk eti ve kuzu etinin kızartılıp pirincin içine katılmasıyla yapılır. Son olarak da kuru kayısı, kestane ve kuru üzüm katılır. Azerilerin özellikle özel günlerde pişirdikleri bu yemeği Bakü’de denemelisiniz.

Duşbara: Bakü mutfağına özgü olan bu yemek bir çeşit börektir. İçerisine kıymalı karışım konulan duşbara yuvarlak form verilerek pişirilir.

Mersin Balığı: Hazar Denizi’ne özgü bir balık olan Mersin Balığı, Bakü mutfağında önemli bir yere sahiptir. Hazar Denizi’ne komşu olan Bakü’de Mersin Balığının en lezzetli halini bulabilirsiniz. Genellikle şişte çeşitli sebzelerle pişirilen bu yemeği denemenizi öneririz.

Bakü Baklavası: Azeri Baklavası olarak da bilinen Bakü Baklavasını deneyenler tadını unutamıyor. Bizdeki baklava gibi her kat için tek tek açılan yufkalar geniş bir tepsiye diziliyor ve aralarına ceviz ya da badem serpiliyor. Bakü baklavasını farklı kılan ise içerisinde kullanılan safran.

Bunların haricinde zengin bir mutfağı olan Bakü’de tike kebabını ve yaprak dolmalarını da deneyebilirsiniz.

Bakü’de Alışveriş

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de alışveriş imkanları çok fazladır. Başkent olmasına yaraşır şekilde çok sayıda alışveriş merkezi barındıran Bakü’nün bazı caddeleri adeta Paris gibidir. Dünyaca ünlü lüks markaların olduğu mağazaları Bakü’de bulabilirsiniz.

Devamını Oku

Bakü’de Gece Hayatı

Bakü pek çok tarihi ve doğal güzelliğinin yanı sıra gece hayatıyla da ziyaretçilerini memnun ediyor. Renkli ve eğlenceli bir gece hayatına sahip olan Bakü’de eğlenmek için çeşitli mekanlar bulabilirsiniz.

Devamını Oku

Bakü Festivalleri

Bakü, son yıllarda geçirdiği değişimlerle dünyanın farklı yerlerinden ziyaretçi çekmeyi başarıyor. Bu durumda şehirde düzenlenen çok sayıda festivalin de etkili olduğunu söyleyebiliriz.

Bakü Uluslararası Caz Festivali: Bakülü ünlü saksafoncu Rain Sultanov önderliğinde başlayan caz festivaline her yıl çok sayıda ülkeden yetenekli caz sanatçıları katılıyor. Haziran ayında gerçekleşen festivale katılmanızı öneririz.

Bakü Uluslararası Turist Film Festivali: Son dönemlerde yapılmaya başlanan bu festival hiçbir ekonomik kaygı içermiyor. Festivale katılan filmlerin tanıtımlarının yapılmasının yanı sıra sinema sektörüne yeni adım atmış kişilerle profesyonel sinemacıları bir araya getiriyor. Bakü Uluslararası Turist Film Festivali kasım ayında gerçekleştiriliyor.

Bakü Nevruz Kutlamaları: Orta Asya’dan gelen bir gelenek olarak her yıl baharın gelişi Bakü’de coşkuyla karşılanıyor. 21 Mart tarihinde gerçekleştirilen nevruz kutlamaları için hazırlıklar bir ay önceden başlıyor. Nevruz kutlamaları sırasında Bakü’nün dört bir yanı rengarenk ve kıpır kıpır oluyor.

Bakü Resmi Tatiller

Yeni yıl: 1 Ocak

Kara Ocak: 20 Ocak

Kadınlar Günü: 8 Mart

Nevruz: 20-24 Mart arası

Zafer Günü: 9 Mayıs

Cumhuriyet Bayramı: 28 Mayıs

Milli Kurtuluş Günü: 15 Haziran

Silahlı Kuvvetler Günü: 26 Haziran

Dayanışma Günü: 31 Aralık

Ramazan Bayramı

Kurban Bayramı

*Yukarıdaki tarihler 2017 yılına aittir. Tarihler yıla göre değişmektedir.

Bakü İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 103

Yangın: 101

Polis: 102

Bakü Türkiye Dış Temsilcilikleri

Başkent Bakü’de bir tane Türkiye Büyükelçiliği bulunmaktadır.

T.C. BAKÜ BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: Samed Vurgun küçesi 134 Baku

Telefon: +994 12 444 73 20

E-posta adresi: [email protected]

Çalışma saatleri: Pazartesi- Cuma: 09.00-13.00- 14.30-18.30

Bakü Para Birimi

Bakü’nün para birimi Azerbaycan Manatıdır. 1 Azerbaycan Manatı 2.19 Türk Lirası’dır.

Bakü Resmi Dili

Bakü’de konuşulan resmi dil Azericedir. Türkçe ile ortak noktaları olan Azericenin büyük çoğunluğunu anlayabilirsiniz. Yine de her kelime ve yapının aynı olmadığını hatırlatalım, karışıklıklara mahal vermemek adına dikkatli olmak önemli.

Bakü Saat Farkı

Bakü (GMT +4) ile İstanbul (GMT +3) arasında 1 saatlik fark vardır. Türkiye saati, Bakü’den 1 saat geridir.

Bakü Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 4.1oC
    • Şub 3.5oC
    • Mar 6.6oC
    • Nis 12.6oC
    • May 17.8oC
    • Haz 22.8oC
    • Tem 25.9oC
    • Agu 25.6oC
    • Eyl 22oC
    • Eki 15.8oC
    • Kas 11oC
    • Ara 6.3oC

Kısa Kısa

Nüfus:3.181.800 / Dil: Azerice / Para Birimi: Azeri Manatı/ İklim: Karasal İklim/ Ortalama Kaç Günde Gezilir:3-4 gün