İlginç Seyahat Rotaları Bölüm 2: Yurt İçi Lezzet Turları

“Lezzet ve Kültür Turları” ile başlayalım mı anlatmaya? Lezzetin ön planda olduğu, mutfağının özellikleri ile dikkat çeken şehirler ve o yörenin ünlü lezzetlerini tatmak için yapılan geziler son yıllarda oldukça popüler. Örnek isterseniz benim favori mutfağım Türk mutfağı ile başlayalım istedim. Dünya mutfağında da ayrıcalıklı bir yere sahip ülkemizde hemen her kentimizin ünlü bir yemeği illaki var biliyorum elbette; ancak hepsini burada anlatmak sayfalar alır. Gidip gezdiğim ve lezzetlerini tattığım yöresel yemekleri ile ünlenen kentlerimizde ne yenir, iki günlük gezilerde nereler gezilir… İşte tura ihtiyacınız olmadan arabanıza veya bir otobüse, uçağa atlayıp gidebileceğiniz birkaç kentimiz:
 
GAZİANTEP – Kebap ve baklava diyarı Gaziantep… Yemek sonrası Tahmis Kahvesinde Menengiç kahvesi içilmez mi? Sabahları ise Beyran ritüeli de izlenmeli ve tadılmalı. Dalında Antepfıstığı görmek istemez misiniz?


 
Kültürel yerlerine gelince, 1700 metrekarelik mozaik ile Dünya'nın en büyük mozaik müzesini, 60 kilometre mesafedeki Zeugma Antik Kent’i (yetişmez ise Urfa’ya gittiğinizde de gezebilirsiniz; oradan da 100 km uzaklıkta) ve Yesemek Açık Hava Sanat ve Heykel Müzesi'ni (Antep’e 100 km) mutlaka gezmelisiniz.


 
URFA - Sıra gecelerinde çiğ köfte yenmez mi? Ünlü çorbaları, ünlü Urfa kebapları, lahmacunu ile tam bir "Halil İbrahim Sofrası" bu kentimiz. (Misafiri olmadığında yemeğe oturmaz, misafir aramaya çıkarmış. Kurduğu sofralarda hiçbir şeyi eksik etmez, kimseyi boş çevirmezmiş.)


 
Urfa yakınlarında bulunan ve dünya tarihini değiştiren Göbeklitepe mutlaka görülmesi gereken bir antik kent. Tarihi Harran şehri (44 km mesafede) ve dünyanın ilk üniversitesini gezebilirsiniz.


 
HATAY - Her milletten ve her kültürden izler bulabileceğiniz bu kentimiz zengin bir mutfak kültürüne sahip. Kâğıt ya da simit kebabı gibi sayısız yöresel yemeklerinin yanı sıra içli köfte, künefe, kireçte kabak tatlısı denince akla sanırım ilk Hatay gelir.


 
Koleksiyonundaki zenginliği yönünden Türkiye’nin ve dünyanın en büyük mozaik müzelerinde Hatay Arkeoloji Müzesi sizi Hitit, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine götürecek.
 
KASTAMONU - Binlerce yıllık bir kültür birikimi sonucu 800’den fazla yemek çeşidi tespit edilmiş bu topraklarda. Yarıdan fazlası Anadolu’nun diğer yörelerinde bilinmeyen bu yemeklerden arasında etli ekmekler, sarmalar, kaşık helvası gibi pek çok lezzet bulunuyor. Pastırmada ise ilk sıraya yerleşmiş

.
 
Tarihi şehirde, Arkeoloji Müzesi, Tarihi Kent Müzesi, El Sanatları Müzesi gibi çok sayıdaki müze mevcut. Kastamonu Kalesi ve Saat Kulesi ile muhteşem Kastamonu evlerini de mutlaka görmelisiniz.


 
KARS – Sadece ülkemizde değil, dünyaca meşhur kaşarı, gravyeri, ve Kaz eti yemekleriyle çok özel ve ünlü bir şehrimiz Kars. Piti, evelik çorbası, hele de un helvası bambaşka bir lezzet.

 

Tarihi şehirde Rus işgali döneminden kalma tarihi evlerin güzellikleri görülmeye değer. Zamanınız elverirse Ani Harabeleri’ni gezebilir, Çıldır Gölü’nde kızak yapabilirsiniz.


 
BOLU – Ünlü aşçıların çıktığı bu şehirde sanırım ne yemek olsa yenir; ne dersiniz?
 
Bu kentimizin yakınlarında bulunan Abant, Gölcük, Yedigöller gezileri sizi yemyeşil doğasıyla, mis gibi orman ve göl havasıyla içine çekecek.
 
BURSA – Ünlü döner kebabı ve kestane şekeri, Bursa’ya gidince yemeden dönülmeyecek lezzetlerden.
 
Tarih ve Kültür gezisi anlamında da Bursa çok keyifli. Osmanlı döneminden kalma onlarca eser, yakın zamanda Unesco Dünya Mirası listesine giren Cumalıkızık gezilerinden sonra tarihi köy Tirilye’yi gezebilir, deniz kenarında balık yiyebilirsiniz.
 
İSTANBUL – Osmanlı-Türk mutfağını atlamadım elbette. Zengin Osmanlı mutfağının zenginleştirilmiş yemekleriyle dünya mutfağında da yerini alan güzel kentimiz İstanbul’daki sonsuz tarihi yapıları, sarayları, çeşmeleri, kiliseleri elbette hepimiz biliyoruz.


 
KARADENİZ – Çok sayıda güzel kenti ve yöresel yemekleri ile ünlü bölgemizi ayıramadım. Benim aklıma ilk gelenler lezzetler, hamsi, Kuymak-Mıhlama, karalahana ve pazı sarması ve mısır ekmeği oluyor. Laz böreğini de unutmuyorum elbette.


 
Bu lezzetleri tadarken, yemyeşil cennet bölgemizdeki güzellikleri, tarihi yerleri gezebilirsiniz. Sümela Manastırı, Zilkale, İkizdere camileri, Gürcü kiliseleri, Uzungöl, Ayder Yaylası, Macahel ve nice güzellikler…
 
Edirne ciğerini, Ege bölgemizin otlu yemeklerini, Konya’nın etli ekmeğini, Kayseri mantısını, Afyon Kaymağını ve sucuğunu tatmayan, bilmeyen var mı acaba?
 
İnegöl, Tekirdağ, Akçaabat köftesi diyecektim ama düşündüm de köftesi ünlü olmayan şehrimiz de yok gibi… Gitmedim, tatmadım ama biliyorum... Erzincan’ın ketesini, Erzurum’un çağ kebabı ve kadayıf dolmasını, Samsun pidesini, Diyarbakır’ın kaburga dolması ve tarçınlı irmik helvasını, Van’ın otlu peynirini, Kahramanmaraş’ın dövme dondurmasını, Çorum leblebisini, Rize’nin dünyaca ünlü şifalı Anze balını… Saymakla bitmeyecek bu yöresel yemeklerimizi tatmalıyız.
 
Bu şehirlerimizin kültürel ve tarihi zenginlikleri, doğal güzellikleri ve özelliklerini de düşünürsek, iki gün de olsa hafta sonları ya da kısa tatillerde gidebileceğimiz, bu lezzetleri tadacağımız GURME ve KÜLTÜR turları neden yapmayalım J
 
Yarın ilginç ve ünlü “Yurt Dışı Gurme Turları” ile devam ediyoruz. 
 
Gitmeden önce daha ayrıntılı okumak isterseniz yukarıda adı geçen kentler hakkındaki yazılarımın linkleri:
GAZİANTEP
https://gezimanya.com/GeziNotlari/yemek-tarih-ve-gaziantep
https://gezimanya.com/GeziNotlari/fistik-ve-tarih-diyari-gaziantep
https://gezimanya.com/GeziNotlari/yesemek-acik-hava-muzesi
URFA
https://gezimanya.com/GeziNotlari/urfada-sira-gecesi
https://gezimanya.com/GeziNotlari/zeugma-acik-hava-muzesi
https://gezimanya.com/gezinotlari?keyword=Şanlıurfa
https://gezimanya.com/GeziNotlari/tarihin-bilinen-ilk-ve-en-buyuk-tapinagi-gobeklitepe
KASTAMONU
https://gezimanya.com/GeziNotlari/orta-karadenizin-incisi-kastamonu-1-bolum
https://gezimanya.com/GeziNotlari/orta-karadenizin-incisi-kastamonu-2-bolum
https://gezimanya.com/GeziNotlari/orta-karadenizin-incisi-kastamonu-3-bolum
https://gezimanya.com/GeziNotlari/orta-karadenizin-incisi-kastamonu-4-bolum
https://gezimanya.com/GeziNotlari/kastamonu-muzeleri-5bolum
KARS
https://gezimanya.com/GeziNotlari/nostaljik-tren-ile-kars
https://gezimanya.com/GeziNotlari/kars-ve-ani-antik-kenti-2-bolum
https://gezimanya.com/GeziNotlari/kars-gezisi-cildir-golu-3bolum
https://gezimanya.com/GeziNotlari/kars-geceleri-ve-tatlari-4-bolum
https://gezimanya.com/GeziNotlari/kars-kaz-evi-5-bolum
https://gezimanya.com/GeziNotlari/kars-lezzetleri-kars-kasari-ve-gravyer-6-bolum
https://gezimanya.com/GeziNotlari/ilkler-sehri-kars-7bolum
https://gezimanya.com/GeziNotlari/kars-rus-isgali-doneminden-kalma-binalar-8bolum
BOLU
https://gezimanya.com/GeziNotlari/istanbul-yakinindaki-cennet-goller-golcuk
https://gezimanya.com/GeziNotlari/yedigoller-tabiat-harikasi-bir-cennet
 
 

nevinsalman

Yazar Hakkında

nevinsalman

Ankara da doğdum, TED Ankara Koleji ve Gazi Üniversitesi Mimarlık fakültesi mezunuyum. 6 sene Londra'da yaşadım, sonraki yıllarda İstanbul'a yerleştim ve serbest çalıştım.