Kütahya ilimiz çini sanatı ile Yaratıcı Şehirler Ağı’na dâhil edilirken İstanbul ve Hatay da listede yerini alan diğer iki şehrimiz oldu. Yaratıcı Şehirler Ağı, edebiyat, film, müzik, zanaat, halk sanatları, tasarım, gastronomi ve medya olmak üzere yedi temadan oluşuyor.
2015’te gastronomi alanında Gaziantep ilimizin de dâhil edildiği Yaratıcı Şehirler Ağı, 2004 yılında 116 şehrin katılımıyla oluşturulmuştur. Yaratıcı Şehirler Ağı, ulusal bazda UNESCO’nun “2030 Yılı Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri”nin uygulanabilmesi için önde gelen bir programdır. Üye olan şehirlerin en önemli özelliklerini ön plana çıkaran ağ, üye şehirlerin yerel yaratım, tanıtım ve görünümlerini artırma amacı taşıyor.
Kütahya çinisi ve folkloru, UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’nın zanaat ve halk sanatları alanına dâhil oldu. İki yıl süren hazırlık ve çabalar sonucunda elde edilen bu başarı ile UNESCO oluşumunun “Zanaat ve Halk Sanatları Şehirleri” arasına giren ilk ve tek şehrimiz Kütahya oldu. Aynı kategorideki diğer şehirler arasında ABD’den Santa Fe, Hindistan’dan Jaipur, Azerbaycan’dan Şeki ve Mısır’dan Kahire şehirleri de bulunuyor. Halkın yüzyıllardır geçim kaynağını oluşturan çini, günümüzde eğitim merkezleri, liseler ve üniversitelerde profesyonel eğitimi verilen bir sanat dalı. Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu’nun ifadelerine göre Kütahya merkezde 250 bin kişi yaşıyor ve her 5 aileden biri geçimini doğrudan el sanatlarından veya el sanatıyla ilişkili diğer sektörlerden sağlıyor. Başkenti Kütahya olan çini yapım sanatı, daha önce UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel MirasıListesi’ne de dâhil edilmişti.
2017 itibari ile Yaratıcı Şehirler Ağı, 64 yeni katılımla birlikte 180 şehre ulaştı. Yeni katılan şehirlerin arasında Kütahya dışında, İstanbul ve Hatay da var. Böylece UNESCO Yaratıcı şehirler Ağı’nda Türkiye’den dört şehir bulunuyor. İstanbul, Büyükşehir Belediyesi Turizm Atölyesi ekibinin yürüttüğü çalışmalar sonunda aralarında Berlin, Buenos Aires, Seul ve Singapur’un da bulunduğu “Tasarım” şehirleri arasına girerken, Hatay ise Gaziantep’in ardından “Gastronomi” şehirleri arasında yerini aldı. Hatay’ın listeye eklenmesi ile gastronomi şehirleri arasında Türkiye’den 2 şehir yer almış oldu. Listedeki diğer gastronomi şehirleri arasındaİspanya’dan Burgos ve Dénia, Meksika’dan Ensenada, Tayland’dan Phuket, İtalya’dan Alba ve Parma bulunuyor. 72 ülkeden toplam 180 şehrin oluşturduğu listenin edebiyat, medya sanatları, müzik ve sinema/film şehirleri arasında ise henüz hiç Türkiye’den bir şehir yok.
UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'nın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.