Berlin Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Tanıtım Videosu:
Tanıtım Videosu:
Berlin, Almanya’nın kuzeydoğusunda Spree ve Havel Nehirleri’nin arasinda yer alır. Berlin şehri Almanya Federal Cumhuriyeti’nin 16 eyaletinden biridir ve kendi içinde 12 idari ilçeye ayrılmıştır.
İstanbul–Berlin arası direkt uçuşları mevcuttur. Uçuş süresi 2 saat 55 dakikadır. İstanbul Atatürk Havalimanı ile Berlin arasında haftanınher günü seferler düzenlenmektedir.
Berlin, Türkiye’ye göre kuzeyde bulunduğundan hava şartları Türkiye’ye kıyasla zorludur. Bir Kuzey Avrupa şehri olan Berlin’de, hava her an soğuyabilir. Okyanusal iklimin de etkilerinin görüldüğü şehirde karasal iklim daha baskındır. Kış aylarında şehri ziyaret etmeyi düşünüyorsanız sıfırın altına düşen hava şartlarını göz önünde bulundurmalısınız. Kar yağışı aralıktan marta kadar görülebilir. Ayrıca kış aylarında hava soğuk olduğu için şehir de daha sakindir. Soğuk ve sert kışlar geçiren Berlin’de yaz ayları da serin ve zaman zaman yağışlı geçmektedir. Yaz aylarında en çok yağış temmuz ve ağustos ayında gerçekleşir. Berlin’in en az yağış aldığı dönem ise mart ayıdır. En sıcak ay olan temmuz ayında ortalama sıcaklık 25 derecedir. Geceleri ise 15 dereceye kadar düşmektedir. Bu nedenle yaz aylarında bile gitseniz yanınızda hırka bulundurmakta fayda var. Berlin'de sıcak ve güneşli günler az olduğu için böyle bir günlerde Almanlar güneşlenmek için parklara akın eder. İlkbahar ve sonbahar da genel olarak serin geçer ancak gezmek için uygundur.
Berlin'e ne zaman gidilir sorusunun yanı sıra nasıl gidileceğini de keşfetmek isterseniz tıklayın.
Her yıl binlerce turistin gözde destinasyonlarından biri olan Almanya’nın başkenti Berlin, hareketli yapısı, yeşil doğası, farklı müzeleri, canlı sokakları ve tarihi yapıları ile herkesi büyülemektedir. Her sezon ayrı bir güzelliğe sahip olan Berlin’i keşfetmeyeyse tek bir gün yetmeyecektir. Şehre adımınızı attığınızda âşık olacağınız Berlin’de konaklama opsiyonları bulmak ise oldukça kolaydır.
12 ilçeden oluşmakta olan Berlin’in en çok konaklama için tercih edilen bölgesi Mitte olmakla birlikte her ilçesi için merkezî demek doğru olacaktır. İlçelerin her birinde tarihî ve ilgi çekici bir nokta bulmak mümkündür. Berlin Duvarı’nın yıkılmasından sonra birçok otelin inşa edildiği şehirde oldukça düşük bütçeli oteller bulabilirken çok lüks otellerde de konaklamayı tercih edebilirsiniz.
İpucu: Otellerde seyahatinizden iki veya üç ay öncesinde rezervasyon yaparsanız çok daha uygun fiyatlara yer bulabilirsiniz. Ayrıca Berlin otel fırsatlarını buradan görebilirsiniz.
Avrupa’da bohemliğiyle bilinen Berlin, genç nüfus tarafından sevilmekte ve yılın bazı zamanlarında artan ilgiyle birçok gezgin ağırlamaktadır. Bu şehirde birçok konaklama seçeneği bulunmaktadır, oteller en çok tercih edilenlerdir. Kendinize ve bütçenize uygun oteli bulmanız hiç de zor olmayacaktır. Sorunsuz bir tatil için, kalacağınız zamanın planını önceden seçerek rezervasyon yaptırmanız yeterli olacaktır.
Berlin son yıllarda artan turist sayısıyla son dönemlerde yoğun ilgiyle karşılaşan bir şehirdir. Şehir ziyaretçilerini her seferinde başka bir albenisiyle kendine aşık ediyor, daha da bağlıyor. Sokaklarında özgürce dolaştığınız, parklarında dilediğinizce vakit geçireceğiniz, kimsenin kimseye karışmadığı bu şehirde tabii ki otel çeşitleri de zevklere göre dağılım göstermektedir. Genelde bahar ve yaz aylarında turizmiyle ön plana çıkan bu şehirde avantajlı erken rezervasyonlardan faydalanmak hem maddi olarak hem de istediğiniz yerde bulabileceğiniz oda yüzdesini artırmaktadır. Berlin'e gidecekseniz ve bölgedeki tesisleri merak ediyorsanız Berlin otelleri yazımızın devamını da okumalısınız.
Tarihi yapıları, müzeleri, geniş caddeleri ve tertemiz havasıyla içinden nehir geçen şehir Berlin’de, gezilecek pek çok nokta bulunmaktadır. Avrupa’nın sanat, müzik ve kültür merkezi olarak anılan şehrin turistik noktalarını gezebilir, arka sokaklarını keşfedebilir ve şehrin bohem atmosferini sonuna kadar yaşayabilirsiniz. 2000'lerin başından itibaren house müziğin gelişmesi ve sanat galerilerinin çoğalması şehirde bohem bir hava yaratmıştır. Berlin geziniz sırasında bu bu havayı mutlaka hissedeceksinizdir. Dünya Savaşları'nda ağır darbeler alan şehir geçmişini de kucaklayıp en iyi şekilde yansıtmaktadır. Gezilecek onlarca yerin arasında en dikkat çeken durumlardan birisi de şehrin ağaçlarla kaplı olmasıdır. Sokaklarda dolanırken bir anda geniş bir parka denk gelebilir ve kendinizi bir anda ormanda bulabilirsiniz. Berlin'de konaklama yapacağınız bölgeyi gezeceğiniz yerlere göre seçmenizde fayda var. Ekonomik konaklama alternatiflerini merak ediyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.
Berlin'in en meşhur noktası 18. yüzyılın sonunda inşa edilen Brandenburg Kapısı'dır. Alman Parlamento Binası da görkemli yapısıyla dikkat çeken bir eserdir. Şehrin en popüler noktalarından birisi de Almanya'nın en büyük meydanı olan Alexander Meydanı'dır. Spree Nehri üzerinde kurulu Müze Adası da beş müzeden oluşan bir kültür merkezidir. Barok mimarinin en güzel örneklerinden birisi de Berlin Katedrali'dir. Berlin Duvarı'ndan kalan bir kısmın ressamlar tarafından renklendirilmesiyle Doğu Yakası Galerisi ortaya çıkmıştır. Doğu Berlin ve Batı Berlin arasında bir kontrol noktası olan Checkpoint Charlie de şehrin tarihini keşfetmek için önemli bir yerdir. Yahudi Soykırımı anısına yapılan Holocaust Anıtı da yine ülkenin tarihi açısından önemli bir anıttır. Modern Berlin'in en güzel yerlerinden birisi de Potsdamer Platz'dır. Berlin'in en canlı mahalleleri arasında yer alan Kreuzberg de kafe, restoran, bar ve gece kulüpleriyle dolu bir bölgedir.
Berlin toplu taşıma ve raylı sistemler haritası oldukça karışık ve korkutucu görünse de, Berlin’deki toplu taşıma sistemi dünyanın en gelişmiş sistemlerindendir. Berlin’de metro hatları arası bağlantılar son derece işlevseldir ve şehrin her yanına toplu taşıma ile ulaşabilirsiniz.
Berlin, yemek kültürü ile öne çıkan bir şehir olmasa da damak tadınıza uygun lezzetleri bulabileceğiniz bir şehirdir. Berlin mutfağının menüsüne patates ve domuz eti hakimdir. Ayrıca hamburger, sosisli sandviç ve herkesin bildiği üzere bira, bu topraklarda doğmuştur. Ülkenin farklı yerlerinde yapılan çeşit çeşit Alman biralarını Berlin'de hemen hemen her yerde bulmak mümkündür. Berlin'de cafelerde kahvaltı veya brunch yapmak oldukça yaygındır. Böyle bir yemeğin fiyatı 4 Euro'dan başlayabilir. Einstein Cafe kahvaltılarıyla ünlü bir zincirdir. Şehirde genel olarak çok uygun fiyatlara yemek yenebilir.
Yemek çeşitliliğinin az olması, yemeklerinin görüntüsünün pek cezbedici olmaması gibi nedenlerle Alman mutfağı, yabancılar tarafından pek fazla ilgi görmemektedir. Ancak Berlin’de yaşayan Türk nüfusun çokluğu nedeniyle hemen her yerde Türk damak zevkine hitap eden tatlar bulmanız mümkündür. Berlin’in en meşhur yemeği, kızarmış sosisin üzerine ketçap ve köri serpilerek hazırlanan ve yanında patates kızartması ile servis edilen Currywurst’tur. Meydanlar, metro çıkışları gibi şehirde birçok noktada Currywurst bulabilirsiniz. Berlin’e özgü diğer bir lezzet olan Berliner’i de denemenizi öneririz. Ancak Berliner isimli tatlı Almanya dışında Berliner olarak bilinse de Almanya'da bu tatlıya Pfannkuchen denmektedir. Herhangi bir karışıklı yaşamamak için bunu akılda tutmak iyi olabilir.
Berlin Intercontinental'in 14. katındaki Michelin yıldızlı Hugos'ta Fransız mutfağını tadılabilir, Vau'da geleneksel Alman mutfağını keşfedilebilir ya da şehrin en popüler Steakhouse'u Grill Royal'da bir et deneyimi yaşanabilir. Krug yanında orta pişmiş Wagyu antrikot mesela.
Berlin'de Restaurant Tim Raue, Pauly Saal gibi Michelin yıldızlı restoranlar da bulunmaktadır. Papilles, Il Pastificio, Heising, Kanaan, Restaurant Faubour gibi bütçenize göre farklı restoranlar mevcuttur.
Berlin’de alışveriş yapmak için seçkin mağazalar, ünlü moda evleri, yerel butikler, antikacılar, ikinci el dükkanları, alışveriş merkezleri gibi pek çok seçenek vardır. Antika eşyalar, hediyelik eşyalar, pahalı giysiler gibi aradığınız her tür ürünü Berlin’de bulabilirsiniz. Kurfürstendamm Caddesi'nde bulunan mağazalardan alışveriş yapabilir, Chanel, Balmain gibi dünyaca ünlü mağazaların ürünlerine KaDeWe’de ulaşabilir, isterseniz içinde 200’e yakın mağaza bulunan Alexa alışveriş merkezini ziyaret edebilirsiniz. Friedrichstrasse ise ünlü zincir Galeries Lafayette gibi mağazaların dükkanlarının bulunduğu şehrin en popüler alışveriş caddesidir. Berlin'in meşhur Alexander Meydanı da dükkanların bulunduğu yerlerden birisidir. Hackescher Markt ise Mitte ilçesinde bulunan bir bölgedir ve alışveriş yapmak isteyenlerin mutlaka uğraması gereken noktalardan birisidir. Bu bölge daha çok alışverişte Alman tarzını yansıtmaktadır. Genç Alman tasarımcıların dükkanlarının yanı sıra pek çok restoran ve bara ev sahipliği yapmaktadır. Hackesche Höfe adı verilen kompleks ise Berlin'in art nouveau tarzına sahip sayılı binalarından birisidir. Hackescher Markt'a gelmişken bu kompleksin içindeki dükkanları da gezmek gerekir.
Berlin'de çoğu dükkan pazar günleri kapalıdır. Ayrıca Noel zamanı kurulan Noel pazarı da oldukça güzeldir. Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche önünde bulunan dükkanlar hediyelik eşya almak için en uygun noktalardan birisidir. Şehri gezerken Berlin'in sembolü olan ayı ve trafik ışıklarında kullanılan yürüyen adamla ilgili pek çok eşya görebilirsiniz.
Sabaha kadar açık mekânları ile ünlü Berlin’de geceler uzundur. Sayısız bar, pub ve gece kulübünün olduğu şehirde eğlenmek için bir mekân mutlaka bulabilirsiniz. Terk edilmiş gibi görünen, eskiden fabrika olarak kullanılan yapıların günümüzde bar ve gece kulübü olarak kullanıldığını görünce şaşırabilirsiniz. Bazı mekânları girerken giriş ücreti ödemeniz gerekir, ancak bu ücret diğer Avrupa şehirlerindeki giriş ücretlerinin neredeyse yarısı civarındadır. Sanat ve eğlencenin başkenti Berlin’de sokak sanatçılarının performanslarına ve opera gösterilerine de rastlayabilirsiniz.
Kimileri Almanya'da underground ve tekno gibi müziklerin ülkenin karanlık ve soğuk havasından kaynaklandığını düşünmektedir. Bu hava mekanların dizaynına da yansımıştır.House müziğin merkezlerinden Berlin'de 200'den fazla gece kulübü bulunmaktadır. Bu gece kulüplerinde ağırlıklı olarak tekno tarzında müzikler çalsa da pop, rock gibi müzik türlerinin çaldığı gece kulüpleri de bulunur. Kulüpler genellikle gece yarısından sonra hareketlenmeye başlar ve sabahın ilk saatlerine kadar eğlence devam eder. Dünyaca ünlü DJ'lerin çaldığı pek çok mekan da mevcuttur. Giriş ücretleri 5 euro'dan başlayıp 20 euro'ya kadar çıkmaktadır ve fiyatlar da hafta sonları daha yüksektir. Kreuzberg'de bulunan Tresor eski bir elektrik fabrikasının gece kulübüne çevrilmiş halidir. Şehrin en eski ve en büyük kulüplerinden olan Tresor, tekno müziğin merkezlerinden birisidir. Dünyanın en iyi gece kulüpleri arasında gösterilen Berghain'in giriş ücreti 14 eurodur. Berlin gece hayatının doruk noktalarına ulaştığı kulübün tasarımı çok beğenilmektedir. Berghain'dan sonraki en popüler mekanlardan birisi de nehir kıyısında bulunan Watergate'dir. Yıl boyunca burada dünya çapında takip edilen etkinlikler ve partiler düzenlenmektedir. Cookies de "underground" müziğin noktalarındandır. Giriş ücreti 8 euro olan kulüpte eğlence sabah 7'ye kadar devam eder. Kreuzberg'de bulunan Chalet ise 19. yüzyıldan kalma bir binada bulunmaktadır. Vintage tarzda dizayn edilen kulüp haftanın her günü açıktır. Diğer popüler gece kulüpleri arasında Weekend, Stattbad, S036, Salon Zur Wilden Renate, Golden Gate gibi mekanlar sayılabilir.
Berlin'de hem gençler hem yetişkinler arasında yeni trend de kokteyl barlardır. Özellikle hafta sonları Prenzlauer Berg, Kreuzberg, Schöneberg ve Friedrichshain bölgeleri barların yoğunlaştığı bölgelerdir. Avrupa'nın diğer şehirlerinde olduğu gibi Berlin'de de birçok Irish pub bulunmaktadır. Tauentzienstrasse'de bulunan Irish Pub şehrin en büyüklerindendir. Hackescher Markt bölgesi de gece hayatınnı en hareketli olduğu lokasyonlardan birisidir.
Dünya klasik müzik tarihinde önemli bir yer edinmiş Berlin'de opera önemli bir yere sahiptir. Hatta Berlin metrosunda "Berlin Opernhauptstadt" yani "Operanın Başkenti Berlin" yazmaktadır. Şehirde devlet destekli üç opera evi bulunmaktadır ve bu rakam İtalyan şehirlerinden bile fazladır. Deutsche Oper, Philharmonie veya Staatsoper Unter den Linden'de bir opera seyretmek paha biçilemez bir tecrübe olacaktır.
irishmusic.tv
BERLİN BÜYÜKELÇİLİĞİ
Adres: T.C. Berlin Büyükelçiliği Tiergartenstr. 19-21 10785 Berlin
Telefon: 00 49 30 275850
Faks: 00 49 30 27590915
[email protected]
http://berlin.be.mfa.gov.tr
Görev Bölgesi: Almanya
BERLİN BAŞKONSOLOSLUĞU
Adres: HEERSTR.21 14052 BERLIN-DEUTSCHLAND
Telefon: (00 49 30) 896 80 211, 896 80 223 , 896 80 224, 896 80 218
Faks: (00 49 30) 893 18 98
[email protected]
http://berlin.bk.mfa.gov.tr
Görev Bölgesi: Berlın, Brandenbugrg, Mecklenburg, Vorpommern, Sachsen
Berlin’de para birimi olarak euro kullanılmaktadır.
Berlin’in resmi dili Almanca’dır. Turistik bölgelerde Almanca’dan sonra İngilizce en çok konuşulan dildir.
Berlin’de (GMT +1) ile Türkiye (GMT +2) arasında bir saat zaman farkı vardır. Yani Türkiye’de saat 11.00 iken Berlin’de saat 10.00’dır.
Yerel Saat -
Kur Farkı -
Priz Tipi Type F / 250V / 16 A
Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)
Yıllık Ortalama Sıcaklık
Kısa Kısa
Ülke: Almanya
Nüfus: 3.375 milyon
Resmi Dili: Almanca
Para Birimi:: Euro
İklim: Ilıman İklim
Ortalama Kaç Günde Gezilir: 4 Gün
Big Mac Index: 3.93 $ (Türkiye 3.87 $)