Erzurum tarih olarak da eski yerleşim yerlerinden biridir. Tahminlere göre M.Ö. 4900 yıllarında kurulduğu bilinen Erzurum’a; tarih boyunca, Urartular, Sasaniler, İlhanlılar, Moğollar, Selçuklular ve Bizanslılar gibi farklı medeniyetler ve topluluklar egemen olmuştur. Şehir, 1514 yılında Osmanlıların hâkimiyetine girmiştir.
Erzurum, Mili Mücadele döneminin başlatıldığı önemli şehirler arasındadır. Mustafa Kemal ilk defa 3 Temmuz 1919’da Erzurum’a giderek burada kurtuluş için kongre çalışmaları başlatmış ve bağımsızlık ruhuna destek aramıştır. Burada Erzurum Kongresi’ni gerçekleştiren Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ulus açısından önemli kararlar almıştır. Vatanın bütünlüğü ve milli egemenlik kavramları ortaya atılmış, milli mücadele birliği hız kazanmıştır. Erzurum’un, özellikle ulusal egemenlik bilincinin oluşmasında tarihsel önemini unutmamak gerekir.
Erzurum’da çok sayıda konaklama seçeneği bulunur. Özellikle şehir merkezinde bütçenize uygun otel ya da pansiyon bulabilirsiniz. Kış tatili yapmak isteyenler için Palandöken çevresinde konaklama tesisleri seçenek olarak oldukça fazla.
ERZURUM’DA GEZİLECEK YERLER
Aziziye Tabyaları, Erzurum’un en önemli noktalarından biridir. Erzurum asıl savaşını tam burada Ruslara karşı vermiştir. Burası 1867-1872 yılları arasında Erzurum-Kars otoyolunu kontrol altına almak için Sultan Abdülaziz döneminde Erzurum valisi Fosfor Mustafa Paşa tarafından yaptırılmış.
Aziziye Tabyaları sonrası kent merkezine doğru ilerlediğinizde karşınıza Hatuniye Medresesi çıkacaktır. Çifte Minareli Medrese olarak da bilinen medresenin, zamanında Alaeddin Keykubat burayı kızı için yaptırdığından dolayı adı Hatuniye olarak anılıyor. Anadolu’nun en büyük açık avlulu medresesi olan Hatuniye’nin minarelerindeki turkuaz rengi çini işlemeleri oldukça dikkat çekici.
Türkiye’de kış sporlarının yapıldığı oldukça yaygın şekilde yapıldığı Palandöken, Erzurum’un popüler yerlerinden biridir. Kayak merkezi olarak sık sık tercih edilen Erzurum’un kış turizmine katkısı oldukça büyük.
Atatürk Evi Müzesi
Müzenin tarihsel önemi Mustafa Kemal Atatürk’ün Erzurum Kongresi öncesi buraya gelip Rauf Orbay ile birlikte 9 Temmuz-29 Ağustos 1919 tarihine kadar burada konaklamasıdır. Erzurum Kongresi’ne ait çalışmaların yapıldığı bu konağın ziyaretçisi de oldukça fazla.
ERZURUM’DA ALIŞVERİŞ
Erzurum’da alışveriş denince akla Oltu Taşı gelir. Erzurum ülkemizde taş işçiliği bakımından üne kavuşmuş şehirlerin başında. Özellikle Oltu Taşı küpeler, kolyeler ve tespihler ilginizi çekecektir. Erzurum’da satın almanız gereken lezzetler arasında ise ünlü akide şekerleri ve limonlu şekerler yer almakta.
Erzurum mutfağı denince akla şüphesiz Cağ Kebabı gelmeli. Erzurum’a gidip de yemeden dönen neredeyse yoktur. Genellikle kuzu etinden yapılarak şiş üzerinde servis edilir. Erzurum’un diğer meşhur yemekleri arasında; Kesme Çorbası, Ayran Aşı, Kete, Kadayıf Dolması ve Ekşili Dolma gibi özel tatlar da yer almaktadır.