İzmir Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İzmir, Türkiye’nin üçüncü büyük şehridir. Ege Bölgesi’nde denize kıyısı olan şehir İzmir Körfezi üzerinde kuruludur. Dünya çapında ünlü fuar alanı ve liman özelliği nedeniyle yaşayan, farklı kültürlere kucak açan ve modern bir şehirdir İzmir. Yüzölçümü dikkate alındığında ülkenin yirmi üçüncü büyük ili olan İzmir’in batısında Ege Denizi ve adaları bulunmaktadır.

Bu büyük metropol, Atina’dan sonra Ege Denizi’nin ikinci büyük ve kalabalık şehridir. Sakin yaşantısıyla dikkatleri çeken ve gözde bir şehir olan İzmir, İzmir Körfezi'nin dış suları boyunca uzanır ve Gediz Nehri Deltası üzerinden kuzeye doğru uzanır. Birkaç küçük derenin yarattığı alüvyonlu bir ovada doğuda ve güneyde biraz daha engebeli araziye sahiptir; ancak ikliminin ve sularının özellikleri sayesinde verimli arazileri mevcuttur. Aynı zamanda ticari faaliyetlere katkı sağlayan gıda, sanayi ve rafineri fabrikalarını da bünyesinde bulundurmasıyla iş olanaklarının zengin olduğu şehirlerden biri olma özelliğini taşımaktadır.

Devamını Oku

İzmir Nerededir?

İzmir, Türkiye’nin batısında, Ege Denizi kıyında ve İzmir Körfezi üzerinde bulunur. Güneyinde Aydın, kuzeyinde Balıkesir ve doğusunda Manisa illeriyle çevrilidir.

İzmir’e Nasıl Gidilir?

1

İzmir, Adnan Menderes Havalimanı sayesinde hem yurtiçinden hem de yurtdışından gelen misafirlerini havayoluyla karşılayabilmektedir. İzmir’e hemen her firmadan farklı saatlerde uçuş bulabileceğiniz gibi, uygun uçak bileti bulmanız da zor olmayacaktır. Ayrıca yine Türkiye’nin pek çok ilinden İzmir’e otobüsle gelebilirsiniz.

Karayolunu tercih edenler ise Çanakkale, Bursa, Bolu, Ankara yolları üzerinden İzmir’e gelebilmektedirler. Ayrıca yolu kısaltan feribot seferleri ve yeni yapılan köprüler de şehre ulaşım süresini kısaltmaktadır.

İzmir’e Ne Zaman Gidilir?

1

İzmir’in en fazla turist ağırladığı dönem, Mayıs-Eylül dönemidir. Akdeniz ikliminin hakim olduğu İzmir’i yılın her zamanı ziyaret edebilirsiniz. Ancak yaz aylarında kavurucu sıcakları nedeniyle kent merkezinden ziyade, denize girilebilecek tatil beldeleri tercih edilmektedir. Kışları yoğun kar yağışı ve don olayları görülmese de yağışlı ve serin havaya hazırlıklı olmak gerekir. Bu nedenle yumuşak mevsim geçişlerinde şehir merkezini, deniz tatili içinse yaz aylarını rahatlıkla tercih edebilirsiniz.

İzmir’de Nerede Kalınır?

1

İzmir şehir merkezinde, her bütçeye uygun kalacak yer bulmanız mümkündür. Ancak merkezi gezmek, alışveriş mekanlarına ve tarihi bölgelere yakın olmak için konaklama merkezinizi Konak, Alsancak ve Karşıyaka’dan seçebilirsiniz. Bu bölgelerde 5 yıldızlı otellerin yanı sıra, butik oteller, orta bütçeli konaklama alanları, öğretmenevi gibi kendinize ve konforunuza uygun kalacak yerler bulabilirsiniz. Ayrıca erken rezervasyonla normale göre çok daha düşük ücretlerle gayet lüks yerlerden yerinizi ayırtabilirsiniz.

Devamını Oku

İzmir Otelleri - İzmir Otel Fiyatları

İzmir, İstanbul   ve   Ankara’dan sonra Türkiye’nin en büyük metropol şehirlerinden biridir. İzmir otelleri, iş seyahatleri ve turistik geziler için birçok seçenek sunmaktadır. Sizler için hazırladığımız İzmir otelleri yazımızı keyifle okuyabilirsiniz.İzmir’de gezilecek tarihi ve turistik pek çok yer bulunmaktadır. Örneğin; dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı’na ev sahipliği yapmaktadır. Antik dönemin en önemli merkezlerinden olan Efes Antik Kenti; Helenistik, Roma, Doğu Roma, Beylikler ve Osmanlı gibi medeniyetlerin izlerini taşımaktadır. Tarihinin tüm aşamalarında kültürel ve ticari açıdan çok önemli bir liman kenti olan Efes, 9000 yıl boyunca sürekli yerleşim görmüştür. Helenistik ve Roma dönemlerinin üstün mimarlık, kentleşme ve dini simgelerinin örneklerini barındırmaktadır. Günümüzde hristiyanlar için hac mekânı olarak kabul edilen Meryem Ana Evi ve Beylikler döneminde inşa edilen İslami yapılarıyla iki büyük dine ait eserler de Efes’te bulunmaktadır. 1901 yılında Sultan Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yıl dönümünde inşa ettirilen Saat Kulesi, bütün estetiğiyle Konak Meydanı’nı süslemektedir. Gövdesi mermerden, diğer bölümleri kesme taş oymacılığı ile işlenen kule, İzmir’de görülmesi gereken yerlerden biridir. İzmir Arkeoloji Müzesi de şehrin tarihini, kültürünü tanımak ve geçmiş medeniyetlerden kalan eserleri daha yakından gözlemlemek adına gezi listenize eklemeniz gereken yerlerden biridir. Helenistik döneme kadar pek çok eser burada kronolojik sıra ile sergilenmektedir. Kemeraltı, İzmir Doğal Yaşam Parkı, Kadifekale, Spil Dağı, Hisar Camii, Agora ören yeri de turistik geziler için İzmir’de ziyaret edilmesi gereken diğer rotalardır. Uluslararası fuarların bulunduğu İzmir’i iş seyahatlerinin yanı sıra turistik ve günübirlik geziler için ziyaret ederken merkezi konumlarda yerleşke gösteren İzmir otellerinde konaklayabilirsiniz.

 

Devamını Oku

İzmir'in Neden Ege'nin İncisi Olduğunu Kanıtlayan 24 Lokasyon

‘Ege’nin İncisi’ olarak anılan İzmir, pek çok kişiyi kendine hayran bırakan bir enerjiye sahiptir. Dolayısıyla Türkiye’nin en sevilen şehirleri arasında başı çeker ve ziyaretçilere yapılacak çok fazla etkinlik sunar. Çeşme, Karaburun, Foça, Seferihisar gibi birbirinden güzel plajlara sahip ilçeleri dünyaca ünlüdür. Muhteşem doğasının yanı sıra 8500 yıllık tarihiyle şehir ziyaretçilerine tarih dolu bir gezi de sunar. Şehir sınırları içerisinde pek çok antik kent ve tarihi yapı bulunmaktadır. Tarihi yerlerin bir kısmı şehirde ve şehrin müzelerinde bulunur. Asırlar boyunca önemli bir liman şehri olarak kendini gösteren İzmir'de her anlamda keyifli bir tatil geçirmek mümkündür.

İzmir Gezilecek Yerler

İzmir'in sembolü olan Saat Kulesi şehrin en merkezi yerinde, Konak Meydanı'nda bulunuyor. Gustave Eiffel tarafından planlanan Konak Pier de bu meydana oldukça yakın mesafede, mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Tarihi Kemeraltı Çarşısı da kulenin yakınında bulunuyor ve İzmir gezilerinin olmazsa olmazlarından birisi. Çarşıda bulunan Kızlarağası Han ise oturup soluklanabileceğiniz duraklardan. Şehrin merkezinde, modern binaların arasında parlayan Agora Ören Yeri, İzmir'in ilk dönemlerine tanıklık etmiş yerleşim yerlerinden birisi. Çevredeki antik kentlerden derlenen eserlerin bir kısmı ise İzmir Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor. Arkeoloji Müzesi'nin dolup taşmasıyla kurulan İzmir Tarih ve Sanat Müzesi ise tarihseverler için iyi bir adres. Avrupa'nın en büyük doğal yaşam alanı olan Doğal Yaşam Parkı da İzmir'de bulunuyor. Kadifekale'yi şehrin zirvesi olarak nitelemek mümkün. Körfez manzarası içinse adres Tarihi Asansör ​olmalı. Adı geçen tüm bu yerlerle ilgili detaylı bilgiye aşağıdan ulaşabilirsiniz.

 

Devamını Oku

 İzmir Şehir İçi Ulaşım

1
İzmir’de kent içi ulaşım, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğu altındadır. Toplu ulaşım sistemlerinin oldukça gelişmiş olduğu kentte, gideceğiniz yere alternatifli olarak dilediğiniz araçla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Devamını Oku

İzmir Mutfağı

1

İzmir, yüzyıllardan beri farklı medeniyetlere kucak açmış bir şehir olması sebebiyle, mutfağına da farklı lezzetler kazandırmış bir şehirdir. Türkler, Rumlar, Boşnaklar, Levantenler, Arnavutlar ve Yahudilerle ortak bir kültür yaratmış olan İzmir, Ege mutfağının lezzetiyle ünlenmiştir. Akdeniz iklimi ve verimli tarım arazilerinde yetişen birbirinden lezzetli ve sağlıklı sebzelerinin yanı sıra, ünlü zeytin ağaçlarından yapılan zeytinyağı da yöre mutfağının olmazsa olmazları arasındadır. Çok farklı methodlarla pişirilen birbirinden lezzetli deniz ürünleri de İzmir mutfağının temelini oluşturur. Isırgan, sarmaşık, hindiba gibi otları İzmir sofralarında sıkça görebilirsiniz. Pırasa, patlıcan, deniz börülcesi gibi ürünler de sofrayı süsleyen altın sebzeler arasındadır. Bu nedenle bir Ege evine misafirliğe gittiğinizde ya da yöresel bir restorana oturduğunuzda patlıcan böreği, keşkek, katmer gibi enfes lezzetlerle tanışabilirsiniz.

Kahvaltıların olmazsa olmazı ise boyozdur. Sabahları boyozcudan sıcacık alabileceğiniz yiyeceğinizin yanında yumurta yiyip çay içmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca kumru, İzmir köfte, İzmir tulumu, keşkek, zerde, lokma, kol böreği ve radika salatası da yemeden dönmemeniz gereken yiyecekler listesinde olmalıdır. Tire ilçesinde meşhur Tire köftesini yemek gerekir. Ayrıca Tire'de kuzu tandır ve kavurma da çok lezzetlidir.

Her yerde sevilerek yapılan İzmir köfte; domates, biber, patates ve köftenin fırında pişirilmesinden oluşur. Kahvaltıların en güzel lezzetlerinden olan İzmir tulum peyniri en güzel İzmir'de yenir. Özellikle düğün ve bayramlarda yapılan keşkek de yumuşak buğdayla koyun etinin büyük kazanlarda pişirilmesiyle yapılır.

İzmir Sokak Lezzetleri

İzmir’i keşfetmek, sokakları, kasaba ve köyleri, yazlık beldeleri, tarihi mekanları ile bitmiyor elbette. Çünkü İzmir’in sokak lezzetleri de bir o kadar nevi şahsına münhasır. Hal böyle olunca gün içerisinde olur da mideniz kazınır, canınız bir şeyler atıştırmak isterse bunu bir İzmirli gibi yapın istedik ve İzmir’e has sokak lezzetlerinin -birkaçını- sizin için derledik. Afiyet olsun!

İzmir’de gevreğe gevrek denir

Bir İzmirli’ye “gelirken simit al” derseniz ya dediğinizi anlamayacak ya da size kızacaktır. Çünkü İzmir’de simite kimse simit demez, zaten adı gevrek olan bir şeye kim neden simit desin değil mi? Zaten simit ve gevrek yapılış dolayısıyla lezzet bakımından birbirinden farklı iki şey. Dolayısıyla simit ve gevreği kıyaslamak ne kadar doğru emin değiliz. Gevrek yapılışı sırasında kızgın pekmezde bir süre pişirildikten sonra susamlanıp fırına verilir. Ayrıca isminin hakkını verecek şekilde hem daha sert hem de daha pişmiştir. Zaten İzmir’de dolaşırken “simitçi” diye bir kelime de katiyen göremezsiniz. “Gevrekçi” yazar gevrek arabalarının üzerinde. Gevrek demek İzmir demektir. Kendi içinde sarmala dönen bu tartışmayı fazla uzatmayalım, vapurla Karşıyaka’ya geçerken gevreğinizin yanına sıcacık çayınızı da alın, yolculuğun tadını çıkarmaya bakın diyip bir yere varmayacak bu tartışmaya burada noktayı koyalım.

Bir Seferad geleneği boyoz

Bir diğer İzmir klasiği olan boyozun en çok karşınıza çıkacağı semtler aynı zamanda kentin hareketli noktaları olan Alsancak, Basmane, Çankaya ve Konak olacaktır. Sefarad kökenli İspanya'dan gelen Musevilerden gelen bu kültürün tarihi 15. yüzyıla dek uzanıyor. Boyoz Ladino dilinde bollos yani börek kelimesinden geliyor. İzmir’de “Boyozcu Avram’ın boyozları bunlar” diye bir ses duyarsanız şaşırmayın. Boyozcu Avram vakti zamanında Kemeraltı’nda yaptığı boyozlarıyla nam salmış bir usta. Boyozlarının şöhreti bugün bile geçerliğini koruyor anlayacağınız. Boyoz öyle kuru kuru yenmez elbette, onu yemenin de bir adabı var. Nedir derseniz yanına aldığınız haşlanmış yumurtanızın üzerine karabiberinizi serpin ve İzmir kahvaltısının vazgeçilmezi boyozunuzu sakın soğutmayın.

Sahici kumru İzmir tulum peyniriyle yapılır

Bir diğer ciddi tartışma konusu da kumrunun içinde ne olacağı meselesi. Çünkü İzmir kumrusu başka hiçbir yerdekine benzemez. Kumruyu kumru yapansa İzmir’den başka yerde bulamayacağınız ekmeğidir. İzmir kumrusunun içinde sosis, salam gibi malzemeler olmaz; onlar devşirmedir. Bir İzmirli’yle konuşacak olursanız size söyleyeceği şey gerçek kumrunun içinde İzmir tulum peyniri, domates ve bir adet de acı yeşil biber olacağıdır. Sonradan kaşar peynirli, sosisli, salamlısı tezgahlarda yerini almış olsa da İzmirliler için bu tarif kumru değil kömürde sandviç tarifidir. 

Ağzının tadını bilenlerin tatlısı şambali

Camekanlı seyyar arabalarda karşınıza çıkması muhtemel bir diğer İzmir geleneği şambali tatlısı, görüntü olarak revaniye benzeyen fakat revaniden çok daha kıvamlı bir tatlı. İzmir dışında şambaba ismiyle bilinen bu tatlı irmikle yapılıyor. Üzerine tarçın ekleyerek taçlandırabileceğiniz şambali tatlısı ağızda bıraktığı sert ve doygun tatla meşhur. Eğer İzmir’de en iyi şambali nerede yenir diyecek olursanız, herkesin size vereceği ortak cevap ise tartışmasız  Kemeraltı Hisarönü olacaktır. Gerçi Kemeraltı İzmir’de lezzet peşinde olanların ilk uğraması gereken adres zaten. Zira ev yemekçileri de hayli meşhur. Bir bilgi olarak bu da aklınızda olsun diyelim.

Bu sübye başka sübye

Sübye diyince aklınıza ilk gelen kalamar benzeri deniz mahsülü ise yanılyorsunuz. İzmir’in özel lezzetlerinden bir diğeri olan sübye şerbetinin bununla uzaktan yakından alakası yok nitekim. Yine Sefarad mutfağına özgü bu tat köklerini 500 yıl öncesinden alıyor. Tam bir yıl öncesinden kurutulmuş kavun çekirdeğinden yapılan kıvam olarak bozayı andıran sübye şerbeti Tarihi Kemeraltı Çarşısı başta olmak üzere pek çok noktada karşınıza çıkabilir. Mide ve böbrek rahatsızlıklarının yanı sıra gribal enfeksiyonlara karşı da hayli faydalı olduğu bilinen sübye şerbeti ferah tadıyla da şüphesiz İzmir’in en kendine has ve unutulmaz lezzetlerinden.

Midye dediğin küçük olur

İzmir’de yediğiniz midye de elbette diğer pek çok lezzet gibi alıştığınızdan farklı olacaktı. Bir kere İzmir’de midyenin küçüğü makbuldür, bunu bir kere not edelim. İzmir midyesinin içi öyle alıştığınız gibi tarçınlı, kuş üzümlü, çam fıstıklı da olmaz. Kesinlikle soğuk yenir ve içinde sadece karabiber olur. Özellikle gün batımıyla beraber Kordon boyunda karşınıza çıkan midyecilere uğrayın bu lezzet farkını kendiniz deneyimleyin diyelim.

Mevzu bahis lokmaysa en doğru yerdesiniz

Eğer İzmir sokaklarını turlarken uzun bir kuyruk görürseniz bilin ki o bir lokma kuyruğudur. Lokma ise sadece parayla satılan bir sokak lezzetinden fazlasıdır. Zira İzmir’de hayır için lokma döktürmek adeti vardır.  Dolayısıyla uzayan bir lokma sırası görürseniz, sıraya girmeye çekinmeyin. Çünkü girmemeninizin ayıp karşılanma olasılığı daha yüksek. İzmir lokması şerbetinden midir, kıvamından mıdır bilinmez alıştığınız lokmalardan farklıdır. Damağınızda kalır tadı, yemeye doyamazsınız. Demedi demeyin. 

İzmir kokoreci bildiğiniz kokoreçlere benzemez

İlk defa İzmir’e geldiyseniz ve kokoreç yiyecekseniz, hiç de alışkın olmadığınız türden bir lezzetin sizi beklediği konusunda şimdiden uyaralım. Zira İzmir kokoreçinde alıştığınız şekilde domates olmaz, ince kıyılmamıştır ve sacda ısıtılmaz. İzmir kokoreci ise direkt közden alınarak servis edilir. İçinde domates olmaz, baharat arzuya göre konur ve kokoreci dilimlemek için birkaç bıçak darbesi yeterlidir.

İzmir’de Alışveriş

Öncelikle, kesinlikle doğal güzelliklerin ve birbirinden sağlıklı otların yetiştiği bu şehirden alışveriş yapmadan dönmemenizi tavsiye ederiz. İzmir pazarlarında birbirinden leziz domatesten limona, incirden zeytine çok taze ve doğal meyve, sebze bulabilirsiniz. Ayrıca yöresel pazarlara gitme fırsatı bulabilirseniz, doğrudan üreticisinden alabileceğiniz çok çeşitli ham ürünlerin yanı sıra, doğal sabun, ev yapımı salça ve reçel gibi ürünleri de çekinmeden alabilirsiniz.

Gezeceğiniz tarihi mekanlarda sevdikleriniz için hediyelik eşyalar bulabileceğiniz gibi, Tarihi Kemeraltı Çarşısı’na gittiğinizde de yine oldukça uygun fiyatlara el yapımı, hediyelik ya da daha günlük kullanıma uygun tekstil ürünleri gibi binlerce çeşit ürünle alışverişe doyabilirsiniz. Anafartalar Caddesi üzerinde de yine bol bol alışveriş yapabileceğiniz dükkanlara denk gelebilirsiniz. İzmir içerisindeki büyük outlet ve inlet alışveriş merkezlerine de neredeyse her yerden erişebileceğiniz müşteri servislerinin de olmasıyla kolaylıkla ulaşabilir ve ünlü markaların yer aldığı mağazalardan alışveriş yapma imkanı bulabilirsiniz.

Alsancak ve Karşıyaka bölgeleri de alışveriş için uygun adresler arasındadır. Alsancak'ın farklı bölgelerinde her bütçeye uygun mağazalar vardır. Alışveriş zevkinize göre bu mağazalarda vakit geçirip İzmir'e dair hatıralarınızı canlı tutacak objeler alabilirsiniz. Karşıyaka Çarşı ise eskisi kadar aktif olmasa da şehirde çarşı kültürünün devam ettiği noktalardan biridir. Burası da alışverişleriniz için oldukça idealdir. 

İzmir’de Gece Hayatı

1
 

Güneş battıktan sonra da Ege Denizi’nin incisi İzmir’de ayak sesleri sona ermez. İzmir, gece yaşayan, oldukça hareketli ve faal bir şehirdir. Öncelikle gece yürüyüşlerini seven biriyseniz, kesinlikle Kordon boyunca yapacağınız yürüyüş size çok iyi gelecektir. İzmir’in yumuşak iklimi ve denizin iyotlu kokusu günün yorgunluğunu üzerinizden silecektir. Gezilecek noktaların çoğu, Alsancak ve Konak bölgelerinde bulunur. Şehir turundan sonra enerjiniz hala varsa ve bir gece mehtap eşliğinde yemek yiyip otelinizden dışarıda vakit geçirmek için bir yer arıyorsanız, İzmir sizi asla hayal kırıklığına uğratmayacaktır. Hatta gündüz gezdiğiniz yerlere bir de gece ışıklandırmalarıyla bakmanızı da tavsiye ederiz.

Devamını Oku

İzmir İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 112

Yangın: 110

Polis: 155

İzmir Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 7oC
    • Şub 8oC
    • Mar 11oC
    • Nis 15oC
    • May 20oC
    • Haz 24oC
    • Tem 26oC
    • Agu 26oC
    • Eyl 22oC
    • Eki 18oC
    • Kas 12oC
    • Ara 9oC

Kısa Kısa

Nüfus: 4,223,545/ Dil: Türkçe / Para Birimi: Türk Lirası/ İklim: Akdeniz İklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2 gün