Dünyanın En Güçlü Pasaportları - 2019

Pasaport, yabancı ülkelerdeki geçerli kimlik belgenizdir. Vize ise ülkeye giriş için yetkili makamlardan alınan izinden ibarettir. Bazı ülkelere sadece pasaportla geçiş imkanı tanınırken bazıları için epey uğraşmak ve vize almak gerekebiliyor. Dünyanın her yerine vizesiz girip çıkabilen bir ülke vatandaşı yok ama en çok ülkeye vizesiz girebilenler en son güncellemelere göre Singapurlular. Bu arada ilk defa bir Asya ülkesi sıralamada birinci oluyor. 

Passport Index’in verilerine göre 2019’un en güçlü pasaportu Japonlara ait.

Paraguay’ın Asya devletlerinden vize şartlarını kaldırma kararı ile Singapurpasaportu Alman pasaportunu geçerek ikinciliğe yerleşti. 5,6 milyon Singapur pasaportu sahibi böylece 159 ülkeye vizesiz giriş yapabiliyor veya vizeyi ülkeye vardıklarında alıyorlar.

Bir önceki listelerin birincisi Almanya ise şu an Fransa'yla üçüncü sırayı paylaşıyor. Alman vatandaşları 158 ülkeye vizesiz giriş yapabiliyorlar. Almanya’yı İsveç takip ediyor.

Singapur, 1965’te bağımsızlığını ilan ettiğinden beri güçlü bir ivme ile pasaport gücünü artırdı. Bu gelişmelerde ülkedeki diplomasi, ileri görüşlü dış politika ve küreselleşme etkili oldu. Singapur, Schengen gibi vize konusunda ortak diplomasiye sahip ülke birlikleri ile değil tek başına hareket ediyor. Ayrıca, ASEAN gibi ortak bir seyahat bölgesinin içinde yer almıyor. Böylece vize kısıtları getirmek zorunda kalmıyor. Böylece Singapur dış politikada güçlü hale gelerek Almanya’yı geride bırakmıştır.

Singapurluların girip de Almanların vizeye ihtiyaç duyduğu ülkeler; Azerbaycan, Çin, Küba, Gana ve Myanmar’dır. Singapurlular ve Almanlar ise birbirlerinin ülkelerine serbestçe girip çıkabiliyorlar. Her iki ülke için de vize isteyen ülkeler ise; Afganistan, Cezayir, Angola, Bhutan, Benin, Burundi, Güney Afrika Cumhuriyeti, Çad, Kongo, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Ekvator Ginesi, Gine, Irak, Libya, Liberya, Mali, Nijer, Kuzey Kore, Nijerya, Rusya Federasyonu, Somali, Güney Sudan, Suriye, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Yemen.
 
Passport Index, 193 Birleşmiş Milletler üyesi ülkeyi ve içinde Tayvan, Macau, Hong Kong, Kosova, Filistin, Vatikan olmak üzere 6 bölgeyi içeriyor.

Yeni Pasaport Endeksi güç sıralaması şöyle;

  1. Japonya
  2. Singapur, Güney Kore
  3. AlmanyaFransa
  4. İsveç 
  5. Danimarka, Finlandiya, İsveçİtalya
  6. Lüksemburgİspanya
  7. İsviçreAmerika Birleşik DevletleriBirleşik Krallık, HollandaAvusturyaNorveçPortekiz
  8. MalezyaBelçika, İrlanda, Kanada, Yunanistan
  9. Çek Cumhuriyeti
  10. Malta
  11. AvustralyaYeni Zelandaİzlanda
  12. Hindistan

Peki, en az ülkeye giriş izni olan hangisi? Buna göre en fazla kısıtlamaya tabi olan ülke sadece  22 ülkeye vizesiz girebilen Afganistan. Onu Pakistan ve Irak 26, Suriye 29 ve Somali 34 ülke ile takip ediyor.
 
Türkiye ise 104 ülke ile sıralamanın 44.sü. Türkiye’yi sıralamada geriye iten ülkeler Schengen bölgesi Avrupa ülkeleri, Kanada, Bangladeş, Burkina Faso, Mısır, İsrail, Namibya, Malta, Monako, Papua Yeni Gine, ABD gibi ülkeler. Singapur ve Almanya pasaportlarını kabul etmeyerek Türkiye’ye vizesiz giriş imkanı tanıyan tek ülke iseLibya.
 
Kanadamerkezli Arton Capital’in genel müdürüne göre geleceğin en güçlü pasaportuna sahip ulusları kimseye tehdit oluşturmayan, zeki ve açık görüşlü küçük uluslar olacak. Bu kategori Doğu Karayip Devletleri Örgütü’nü (St. Kitts ve Nevis, Barbuda, Dominika, St. Lucia, St. Vincent, Grenada) de kapsıyor. Öte yandan, uluslarüstü organizasyonlara mensup ve ya diğer ülkelerle bir şekilde çatışan ülkeler pasaport konusunda gerilerde kalıyorlar.

Peki, dünyanın en çok ülkesine vizesiz seyahat imkanı tanıyan Japonya’da vatandaşlık almak için gerekli şartlar neler? Japonya'da ikamet eden ve göçmenlik şartları tutan herkes vatandaşlığa başvurabiliyor. Ayrıca aile kurumuna büyük önem verilen Japonya'da kan bağı ya da evlilik yoluyla da vatandaşlık kazanmak mümkün. Bunun yanı sıra düyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Japonya'da ciddi emlak yatırımlarında bulunmak vatandaşlığın kapısını açmaktadır.
 
Arton Capital’in oluşturduğu Passport Index’in yanı sıra başka kriterlere göre sıralama yapan listeler de bulunuyor. Arton Capital, ülkenin kendi vatandaşlarına sağladığı giriş imkanlarına göre sıralarken çeşitli finansal firmalar kendi endekslerini farklı kriterlere göre gerçekleştiriyor. Henley & Partners, Uluslararası Hava Taşıma Birliği (IATA) ile çalışmakta ve yılda bir kere kendi Vize Kısıtlamaları Endeksi’ni yayınlamaktadır. Bu index 218 ülke ve bölgeyi kapsıyor.